Ansiktsolje, Hjemmelaget kosmetikk, Hud, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Lag din egen økologiske ansiktsolje

Huden min endret seg totalt da jeg begynte med økologiske ansiktsoljer, og jeg kommer aldri til å gå tilbake til kremer igjen.

Oljer er proppfulle av fantastiske fettsyrer og andre næringsstoffer som får huden til å stråle. Dessuten skal du lete lenge etter et hudpleieprodukt som er renere og mer naturlig. Det er jo nettopp oljer som holder huden myk i utgangspunktet, og det er derfor helt naturlig for huden å regulere sin egen oljebalanse. Derfor passer ansiktsoljer for alle hudtyper, uansett om du har fet, tørr, uren, ung eller moden hud. Trikset er å finne den eller de oljene som er optimal for din hudtype.

Ansiktsolje lager du av baseoljer, som er oljer utvunnet av kjerner, nøtter og frø. Velg fortrinnsvis kaldpressede – og selvsagt økologiske – oljer. Gode baseoljer finner du blant annet på Rawgaia.com, Aromantic.co.uk, Naturallythinking.com og iHerb.com. Det selges også baseoljer i helsekostbutikker, men ikke alle er økologiske. Se alltid etter anerkjente sertifiseringer når du handler.

Gode oljer som passer de fleste hudtyper er mandelolje, arganolje og aprikoskjerneolje. I boken min, Renere liv, finner du forøvrig en egen guide til baseoljer, med oversikt over hva som passer nettopp din hudtype best. Selv om jeg varierer oppskriften min utifra sesong, og hva huden min har behov for, har jeg en basisoppskrift på ansiktsolje som jeg alltid tar utgangspunkt i. Den består av 2 deler arganolje, 1 del mandelolje og 1 del nattlysolje eller nypefrøolje. Jeg har en normal hudtype, som kan være litt tørr og sensitiv, og denne blandingen er super til min hud.

Oljene blander du i en tom flaske, gjerne i en av mørkt glass. Slike flasker finner du blant annet på Ebay.com. Søk på «empty amber glass bottle».

Når du skal lage ansiktsolje for første gang, er det lurt å begynne med kun én eller to baseoljer. Da er det lettere å se hvilke oljer som funker eller ikke. Dersom blandingen blir for fet for huden, har du i mer av en lettere olje – og omvendt.

Ansiktsoljen påføres på nyvasket hud, gjerne mens huden fremdeles er litt fuktig. En mengde på størrelse med tommelfingerneglen holder som regel. Massér oljen godt inn, og fokuser spesielt på tørre partier i ansiktet. Brukes morgen og kveld. Som et serum kan du legge et ekstra tykt lag med ansiktsolje om natten, og så tørke av overflødig olje om morgenen. Ansiktsoljen kan oppbevares i badeskapet, men dersom den ikke brukes daglig bør du ha den i kjøleskapet. Noen oljer har kortere holdbarhet, som f.eks nattlysolje, mens andre oljer er holdbare i en evighet. Så bare følg med – dersom ansiktsoljen begynner å lukte litt harskt er det på tide å lage ny.

Det høres kanskje komplisert ut, men ansiktsolje er faktisk noe av det enkleste du kan lage selv. Så kast deg ut i det, jeg er sikker på at du vil bli overrasket over hvor fantastisk det er for huden din!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

38 KOMMENTARER

 • Reply Ida 2. desember 2016

  Hei!
  Kanskje du kunne gitt meg råd? Jeg gikk over til Cocosa kokosolje i vår, og det funket overraskende bra overraskende fort. Tidligere hadde jeg veldig fin hud, men fikk plutselig litt problemer med kviser da jeg var 25 uten at jeg vet hvorfor. Men da jeg byttet til kokosolje, fikk jeg kjempe ren hud igjen – og den glødet virket det som, som alle driver og sier at man opplever. MEN etter at det begynte å bli litt kaldt i lufta, har jeg begynt å få røde prikker rundt øyepartiet, på øyebeinet. Til tider kan det klø bittelitt. Det er ikke sjenerende, så tydelig er de ikke. Men har ikke hatt dette før. Jeg kjenner meg ikke noe særlig tørr egentlig, men hva tenker du jeg burde jeg gjøre nå? Mener jeg har noe sensitiv hud. Er det en annen olje som kanskje kan passe bedre selv om kokosoljen funker relativt bra ellers?

  • Reply Birgitte 8. desember 2016

   Hei Ida! Hmm, dette har jeg ikke vært borti før. Det høres jo mest ut som huden din rundt øyepartiet er irritert. Kan du prøve å bruke en annen olje rundt øyepartiet og se om det hjelper? F.eks nypefrøolje? Den er fin til til de fleste, også de med sensitiv hud. Og så kan du tenke litt på om du har byttet til noen ny makeup i det siste eller om det kan være andre ting som øyepartiet kommer i kontakt med, som kan få huden til å reagere? Håper det løser seg og masse lykke til! Klem Birgitte

 • Reply Ella 7. november 2016

  Hei! Jeg er har en litt utfordrende hudtype. Sensitiv kombinasjonshud, lett for å bli tørr, ofte små kviser og nupper og innimellom røde irritasjoner. Også noe små pigmentflekker. Har du noe tips til oljer og oppskrift på oljeblandinger for meg brukt som fuktighetskrem til ansikt? Jeg har prøvd mye for huden min, og nå vil jeg prøve en mest mulig naturlig og enkel metode og håper kanskje at oljer kan forbedre og roe ned huden min.

 • Reply Malene 27. november 2015

  Hei, Birgitte :)
  Tusen takk for den gode jobben du gjør, du gir meg mye inspirasjon. Jeg har lyst til å prøve ut dette med ansiktsoljer. Jeg har en normal hud, som kan være litt sensitiv, og tenke kanskje jeg kunne prøve en kombinasjon av mandelolje og aprikoskjerne olje, men jeg klarer ikke finne økologisk kaldpresset aprikoskjerne olje. Vet du om noen sted som selger den? Tenkte også på om jeg evt. kunne bruke arganolje, men jeg er plaget av migrene som reagerer på lukter, og er usikker på om den kanskje kan lukte for sterkt?

 • Reply K 19. oktober 2015

  Hei.

  Jeg er midt i tredveårene. I flere år har jeg slitt med å finne riktig hudpleie, problemet er at jeg er svært tørr i ansiktet, samtidig som jeg har problemer med store porer og tidvise urenheter. Huden virker aldri fornøyd, den kjennes stadig tørr med flassende områder. Den siste måneden har jeg brukt kun olje. Olivenolje som rens (noe jeg er strålende fornøyd med!), og jeg har testet økologisk olivenolje, arganolje og nypefrøolje som «krem» både dag og natt. Jeg har førsøkt en og en av oljene, ca en uke av gangen. siste uken har jeg forsøket å blande disse, uten at jeg kan si det har blitt noe bedre av dette. Huden virker tilfreds første timen, deretter stram, tørr og flassete. Hvilken olje bør jeg prøve nå? Jeg ønser virkelig å finne ut av dette, «oljeteorien» virker veldig logisk og riktig.

  Blir veldig glad for tilbakemelding!

  K

  • Reply Birgitte 20. oktober 2015

   Hei K :)
   Takk for kommentaren din!

   Det er faktisk veldig vanlig med urenheter når man har tørr hud.Dette kan hjelpe når huden får nok fukt – gjerne ved bruk av oljer. Du bør nok prøve noen fetere oljer. Disse kan blandes med lettere oljer. F.eks kan du prøve avokadoolje eller agurkurtolje (borage seed). Her er også en skikkelig fet og god krem som jeg anbefaler på det varmeste:http://rawgaiabyjessica.com/collections/hemp-range/products/hemp-heaven-cream Nå er den på salg også ;)

   Birgitte ❤

 • Reply Silje 30. juli 2015

  Hei Birgitte,
  Jeg synes det er veldig spennende å lese om renere liv på siden din. Har veldig lyst til å prøve meg frem på oljer i håp om å få en sunnere hud, men jeg sliter med å velge riktige oljer. Det er så mye å velge i og jeg har prøvd å kikke meg frem på de forskjellige sidene du har nevnt, men synes det er litt vanskelig å forstå hvilke av de som er badeoljer jeg kan bruke. Hvordan ser jeg hvem av de jeg kan gå for?
  Mvh Silje

  • Reply Birgitte 10. august 2015

   Du må nesten bare teste ut litt, det er veldig stor variasjon fra person til person hva som passer. Begynn f.eks med noen «safe» oljer, som arganolje, mandelolje og/eller aprikoskjerneolje. Dette er oljer de fleste kan bruke.

 • Reply Jenni Martin 3. mai 2015

  Jeg bruker både aleppo såpe og rhassoul mud til min veldig sensibil hud og tror det fungere bra.

 • Reply Karin 3. mars 2015

  Hei er det mulig du kan bestilt de vitamin,tran og det du eventuelt bruker av Kost tilskudd,oljer da jeg synes det er vanske å bestille selv så kan jeg kjøpe det hos deg mvh karin martinsen

  • Reply Birgitte 5. mars 2015

   Beklager, Karin, det har jeg dessverre ikke mulighet til. Kanskje du kan be noen med litt greie på sånt i familien din om hjelp?

 • Reply Line 15. februar 2015

  Hei.
  Har du noen tips til jente 29 år, med en hudtype som eg ikke aner hva er.(mest sannsynlig kombinert?)
  Eg har ekstremt mye sorte prikker i t-sonen, litt småkviser, og samtidig svært tørr hud i t-sonen. Har så uren hud at eg er avhengig av sminke daglig(bruker kun øko produkter) Men når eg sminker meg kommer ofte de tørre partiene frem, samtidig etter rens, da må eg pøse på med fukt ellers tørker huden helt ut. Har prøvd med kokos olje sammen med fuktserum og krem eg vanligvis bruker, det har hjulpet LITT på tørrheten, men blir litt glansete i huden utover dagen og urenhetene har ikke blitt noe bedre. Ellers har eg en del store linjer i pannen, så hvilke oljer kan hjelpe mot både uren OG tørr hud? Er utrolig sliten av å ha så problemhud, og vil gjerne prøve ut dette :)

  • Reply Birgitte 16. februar 2015

   Hei Line!
   Hvordan renser du huden din? Har du prøvd å rense med f.eks oliven- eller mandelolje?

   • Reply Line 17. februar 2015

    Eg har prøvd forskjellige typer økologisk milde gel, og så bruker eg toner etterpå.(men er før toneren eg ser hvor tørr huden er) Bruker mye sminke så må ha en rens som fjerner den godt. Vil olje gjøre dette?

    • Reply Line 17. februar 2015

     gel sammen med vann alså:) men har prøvd 10 forskjellige renser minst og er det samme resultatet. Men er så frustrert over å ha kjempe mye urenheter og samtidig være så tørr. Da blir det vanskelig å vite hvilke produkter eg skal gå for til hvilken hudtype.

     • Birgitte 18. februar 2015

      Skjønner godt at du blir frustrert. Faktisk kan kviser og urenheter henge sammen med tørrhet, fordi huden i blant overproduserer talg når den er tørr, og dette tetter igjen porene. Så det å gi nok (og riktig type) fukt, kan være til hjelp.

    • Reply Birgitte 18. februar 2015

     Jeg ville absolutt prøvd med oljerens. Olje er også fint til å fjerne sminke med.

     • Line 19. februar 2015

      skal eg bare kjøpe vanlig oliven el mandel olje, (samme hvilken til min hud?)og bruke den sammen med vann? Og ellers bruke fukt serum og krem som eg pleier? :) Kokosnøttolje fikk eg jo utrolig mye kviser av, så håper ikke eg får det av disse også..

     • Birgitte 19. februar 2015

      Bare sørg for at oljen(e) er kaldpresset og økologisk. Du trenger ikke bruke den sammen med vann, bare smør den rett på tørr hud. Les merom hvordan her:http://birgittemagnussen.no/slik-renser-du-huden-med-olje/. Prøv gjerne med olje til fukt også, slik som beskrevet i innlegget over. Jeg vil ikke anbefale kokosolje da dette kan stoppe til porene og gi kviser og urenheter, slik du jo beskriver. Her finner du mer info om de forskjellige oljene: http://birgittemagnussen.no/guide-til-baseoljer/

 • Reply Sandra 10. februar 2015

  Jeg har blitt veldig opptatt med å bytte mer og mer ut med naturlige produkter, problemet mitt er at alle jeg kommer over sier at man merker at hud og hår blir så mye bedre. Jeg har bare merket forverringer, hodebunnen har plutselig begynt å klø og flasse og det samme har huden i ansiktet. Jeg har alltid slitt med tørr hud i ansiktet, men ikke på denne måten. Huden min flasser, i store flak og det virker ikke som noe hjelper, det hjelper ikke å smøre den inn og det blir bare verre når jeg prøver å forsiktig skrubbe det vekk. Jeg vet ikke lengre hva jeg skal gjøre, jeg har mest lyst til å gå tilbake til når ting var så mye bedre. Å sminke seg oppå denne huden er jo et mareritt, får det aldri fint og det er grusomt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

  Jeg har prøvd å vaske annsiktet med olje, sånn som så mange skryter av, men det får jeg kviser av og det er noe jeg aldri har vært plaget med før, ikke får jeg vekk all oljen heller, så jeg har laget en såpe av vaskenøtter med litt sitron eterisk olje oppi, denne virker som får renset ansiktet uten å gi meg noen nye kviser så langt, men huden ser virkelig ikke ut.

  Jeg har prøvd å smøre den inn med kokosolje, men da stikker huden så mye, det er helt utrolig ubehagelig. Så det måtte jeg slutte med. Jeg har også prøvd andre oljer sånn som Argan olje, Borage, Mandel og Jojoba olje, men jeg sliter med det samme som med kokosoljen bare det ikke er like ille. Jeg bruker et tykt lag med Shea Butter og det virker som det er det eneste som får vekk stikking og ubehag i huden, men den gjør håret rundt ansiktet veldig fettete og hjelper dessverre ikke mot flassing og veldig tørr hud.

  Jeg skriver dette med håp om at du kanskje kan hjelpe meg, for jeg vet ikke lengre hva jeg skal gjøre. Jeg syns selv jeg er flink til å drikke mye vann, jeg drikker så og si aldri noe annet enn vann heller, så jeg tror ikke det er problemet. Jeg spiser kanskje ikke så mye fett i maten min, men jeg prøver så godt jeg kan. Jeg er usikker på om det har noe for seg egentlig. Ellers sliter jeg veldig med røde kinn som blir sikkelig varme og det kjennes ut som jeg har feber, legen sier det ikke er noe å gjøre med det og at det er bare helt vanlig rødming (av ingenting, noe jeg syns er merkelig).

  Håper virkelig du har noen gode råd til meg!

  • Reply Birgitte 11. februar 2015

   Hei Sandra,
   Så leit å høre om alle plagene dine. Slik skal det jo ikke være. Jeg synes du skal gå til en dyktig lege med et helhetsmedisinsk perspektiv og bli utredet ordentlig for dette. Jeg kan varmt anbefale Siri Aabel på Greendoctors.no.

   I mellomtiden synes jeg du skal prøve å kun vaske ansiktet med lunkent vann – ikke olje eller vaskenøttsåpe. Deretter smøre med litt sheasmør siden du ikke reagerer på dette. Oljer som er fine ved betent og tørr hud er aprikoskjerneolje, nattlysolje, hampolje og ferskenkjerneolje. Jeg sier ikke at du skal gå ut og kjøpe alle disse, men dersom du vil gi oljer et nytt forsøk, kan det være verdt å prøve en av disse.

   Det kan også være en ide å prøve et par uker uten gluten, sukker og melkeprodukter, for å se om det f.eks kan ligge en matintoleranse bak. Vær også nøye med å bruke naturlige tøyvaskemidler og andre produkter som kommer i kontakt med huden.

   Ønsker deg masse lykke til og krysser fingrene for at du finner ut av dette!

 • Reply Helene 6. februar 2015

  Hei Birgitte. Tusen takk for en flott nettside!
  Jeg har gått helt inn for ren og naturlig hudpleie og elsker det! Huden min har endret seg til det bedre og akneproblemene er mindre! Problemet er at huden har blitt mer og mer tørr etter at jeg gikk bort fra krem. Jeg har prøvd meg frem med flere oljer på jakt etter den perfekte oljen. Jeg har absolutt fått et større problem med hudormer etter bruk av mandelolje, coccosolje og avokadoolje. Har gått over til jojoba, men selv denne gir meg ikke nok fuktighet og jeg har tørre flekker i huden og den er tidvis stram og generelt tørr. Mitt spørsmål er: hva er det krem inneholder som gir denne fuktigheten som selv oljer ikke kan måle seg med? Jeg skjønner det virkelig ikke.
  Er forresten fan av både honning, baking soda og eplecidereddik :) Takk for flotte tips!

  • Reply Birgitte 6. februar 2015

   Hei Helene!
   Så hyggelig å høre at du liker nettsiden :)
   Det høres ut som du ikke har funnet den rette oljen for din hud enda. Mandelolje er ganske lett, og gir ikke alltid nok fukt. Kokosolje kan virke tilstoppende og kan faktisk gi milier og kviser hos noen. Det samme gjelder jojobaolje.
   Kremer inneholder som regel fett, vann og en emulgator (som sørger for at vannet og fettet/oljen ikke skiller seg). Kremer legger ofte igjen en hinne på huden som gjør at den føles mykere, mens en olje i større grad trekker dypere inn. Dersom du ikke bruker den rette oljen vil huden dermed kunne føles tørr og stram. I noen tilfeller er det også snakk om en overgangsperiode, der huden bruker litt tid på å tilvenne seg en mer naturlig hudpleierutine.
   Jeg synes du bør prøve noen andre oljer. Har du forsøkt arganolje eller nattlysolje? Dette er to av mine absolutte favoritter, som funker fint på min litt tørre og sensitive hudtype. Hampolje, aprikoskjerneolje og ferskenkjerneolje er også flotte oljer for tørr hud.
   Håper du finner en olje huden din vil trives med! Lykke til :)

   • Reply cecilie 18. februar 2015

    jeg driver og prøver meg frem med oljehudpleie for rens og som erstatning for kremer. bruker nypefrøolje om morgenen og har prøvd med mandelolje, men synes ikke det ga nok fukt. kokosolje og arganolje synes jeg heller ikke ga nok fukt og nå har jeg prøvd med olivenolje men er fortsatt tørr i deler av ansiktet. har brukt den både til rens og til å smøre inn ansiktet. nypefrøoljen bruker jeg i tillegg om morgenen. er nå inne i fjerde uka og lurer på om jeg skal se på det som en overgangsfase eller om jeg må finne en annen løsning. hva tror du? har ikke fått noe kviser eller andre utbrudd.

    • Reply Birgitte 18. februar 2015

     Så fint at du tester ut oljer til huden din! Noen finner en olje eller to som klaffer med en gang, mens andre er nødt til eksperimentere litt. Spesielt dersom man har problemhud. Mandelolje er en veldig lett olje som ofte ikke gir nok fukt i seg selv. Har du forsøkt en blanding av arganolje, mandelolje og f.eks nypefrøolje? Kokosoljen er veldig fet, og gir vanligvis mye fukt. Men denne kan virke tilstoppende på porer, så normalt vil jeg ikke anbefale den til ansiktsolje.
     Det er ganske vanlig med en overgangsfase etter mange år med vanlige produkter. Huden trenger tid til å justere seg og bli vant til å regulere fuktbalansen på en mer naturlig måte. Jeg ville prøvd å eksperimentere med en blanding av flere oljer, som beskrevet, og gi det et par uker til og se hvordan det går :) Prøv også å ikke rense huden for kraftig, noe som kan føre til at den blir tørr og irritert; Massér et godt lag med olje inn i huden og tørk forsiktig av med en varm fuktig klut eller bomullspad. Ikke gni eller skrubb hardt.

 • Reply Elise Røe 4. februar 2015

  Hei Birgitte!
  Jeg har nylig forlovet meg og bryllupet skal stå neste sommer. Problemet er bare dette med sminke. Jeg har blitt ekstremt opptatt av ren hudpleie, sminke og hårpleie og byttet ut de giftige produktene med renere alternativer. I tillegg ønsker jeg å gjøre min egen makeup til bryllupet. Og her behøver jeg dine tips. For det jeg har prøvd av ren sminke er så vidt holdbart til vanlige hverdager. Mascara som smitter av så raskt øyet blir fuktig, foundation som flaker seg og rouge som ikke holder er rett og slett ikke holdbart til et bryllup. Derfor trenger jeg dine tips. Har du noen produkter som kan egne seg til anledningen og som holder godt? Setter selvsagt svært stor pris på svar.

  • Reply Birgitte 6. februar 2015

   Hei Elise!
   Gratulerer så mye med forlovelsen :)
   Skjønner godt at du vil ha holdbare produkter på en sånn dag! Kjaer Weis har en god foundation som sitter godt. Den får du pureskin.no. Den må jobbes godt inn i huden, og funker best dersom du ikke har veldig tørr hud. Kjaer Wies har også nydelige kremrouger som jeg synes sitter godt. Av maskaraer er det jo mye å velge i, og vanskelig å anbefale ettersom alle har sine preferanser. Selv bruker jeg Green People sin, som jeg synes sitter forholdsvis godt. Jeg vil anbefale deg en tur innom Gimle Økologiske Parfymeri som har et stot utvalg av trygg og ren makeup, og med høy kompetanse til å kunne hjelpe deg med å finne de rette produktene til nettopp din hud. Det er jo noe med det å få prøve ting på huden før man kjøper det. Når det er sagt, så tenker jeg sånn at dersom du f.eks ikke finner den perfekte økologiske maskaraen til bryllupet, så er det ikke krise å bruke en vanlig vannfast maskara for én dag ;)

   Masse lykke til og ønsker deg en nydelig tid som forlovet :)

   • Reply Elise Røe 8. februar 2015

    Takk for bra svar! Ja, akkurat mascara har jeg konkludert med at jeg bare får «krype til korset» og bruke en vanlig versjon av. Er mer opptatt av at de tingene som både koster mye og som er vanskelig å kunne låne av andre slik som foundation, pudder og liknende skal kunne brukes både før og etter bryllupet. Flytter heldigvis til Oslo i april, så får ta en tur innom Gimle Økologiske parfymeri og få litt veiledning da :)

    • Reply Elise Røe 8. februar 2015

     Like etter å ha skrevet forrige svar, kom jeg selvsagt på noe annet å spørre om… Har du noe erfaring med Vapour organics? Ser at de grønne «vloggerne» på youtube anbefaler de hyppig, men hadde vært interessant med en ikke kjøpt og betalt-person som sa det samme :)

     • Birgitte 9. februar 2015

      Det er en god stund siden jeg prøvde noe fra Vapour, men husker at mye av det var bra :)

    • Reply Birgitte 9. februar 2015

     Bare hyggelig, Elise! Er sikker på at du finner noe fint på Gimle ;)

 • Reply Linn 2. februar 2015

  Redigert: Caveman regimen

 • Reply Linn 2. februar 2015

  Hei Birgitte. Har du noen tanker og erfaring ang Caveman tegimen? Dvs et opplegg der man i starten ikke vasker ansiktet i det hele tatt, heller ikke med vann. Og ikke bruker noe produkter. Jeg synes OCM er hard for ansiktet, så forsøker finne annen filosofi som kan passe. Mvh Linn

  • Reply Birgitte 2. februar 2015

   Hei Linn!

   Jeg ser ikke noe galt i å prøve dette for en periode. Selv ser jeg at huden trives godt i perioder der jeg behandler den minimalt, som f.eks på en lang hyttetur el.l. Men det som gjør meg skeptisk til å ikke vaske den, er at vi dessverre ikke lever i en ren og giftfri verden, og at huden derfor utsettes for miljøgifter og kjemikalier som det er en fordel å få vasket av. Vårt kalde klima og tørr inneluft gjør også sitt for å tørke ut huden, så jeg tror at det er viktig å iallefall tilføre litt fukt i form av en olje.

   Jeg tror på en mellomting dersom OCM blir for hardt for huden; å vaske den lett med lunkent vann og så smøre den med olje, eller å rense svært forsiktig med olje ved å massere olje i ansiktet og tørke forsiktig av med en myk klut eller bomullspad. Man trenger ikke rense flere ganger om dagen, skrubbe eller å gni hardt, for at huden skal bli ren og myk.

   Lykke til :)

   • Reply Linn 2. februar 2015

    Tusen takk for svar! Det høres riktig ut det du sier. Sikkert litt annerledes for oss i kalde nord ja. Får prøve finne en bra rutine! Takk for hjelpen :-)

    • Reply Birgitte 11. februar 2015

     Bare hyggelig, og lykke til :)

  DIN KOMMENTAR