Pålegg, Plantebaserte oppskrifter

Chiasyltetøy

Dette er verdens desidert enkleste syltetøy å lage. Alt du trenger er noen økologiske bær, litt søtning og chiafrø. De supersunne chiafrøene gjør syltetøyet akkurat så tykt som du vil ha det. Og i det ferdige syltetøyet merker du verken smaken eller konsistensen til chiafrøene.

chiasyltetøy2

 

Du trenger ca. 2 ss chiafrø til 1/2 kg bær. Kok opp bærene og mos dem til ønsket konsistens. La bærene småkoke videre i fem minutter og tilsett ønsket søtning, f.eks. lønnesirup. Rør inn chiafrøene og la det koke et par minutter, før du tar kjelen av varmen. Chiafrøene vil fortsette geleringsprosessen i ca. ti minutter til. Dersom syltetøyet blir for tynt, tilsetter du bare en teskje eller to til med chiafrø og lar det svelle i 10 minutter til, før du har syltetøyet over på glass. Økologiske chiafrø finner du på iHerb og økologiske bær finner du blant annet på ICA.

Hvis du skal handle på iHerb for første gang kan du bruke koden KEQ031 og få $5–$10 i rabatt.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

24 KOMMENTARER

 • Reply Bjørg 10. mars 2016

  Hei!
  Flott blogg som eg oppdaga akkurat no. Skal absolutt prøve det syltetøyet, å lurer på kor mykje lønnesirup du bruker? Å har du prøvd å lage rørt sylte på den måten? Jobber i bhg, å lager mat til dei søte små, å vil gjerne redusere sukkerbruk.
  På forhånd takk 😀

  • Reply Birgitte 11. mars 2016

   Takk, og velkommen som ny leser, Bjørg :)
   Vel, jeg liker det ikke sånn veldig søtt, så jeg bruker nok ikke mer enn 1-2 ss pr 1/2 kg bær. Husker rett og slett ikke helt, for det er en stund siden jeg laget dette sist ;) Så bra at du har fokus på sunn mat til barna i barnehagen!

 • Reply Ana 14. mai 2015

  Hei! Kan baby på 10 mnd trygt spise dette syltetøyet? Tenker hovudsaklig på dersom man bruker lønnesirup som søtning… Hvis ikke er kanskje rørsukker et godt alternativ? Regner med chiafrø også er ok å spise??

  • Reply Birgitte 18. mai 2015

   Jeg har ikke hørt at lønnesirup skal unngås til små barn, men kanskje du kan undersøke litt på nettet? De bør jo ikke ha i seg så mye sukker, så alt med måte:) Chiafrø skal være trygt å spise. Når det gjelder syltetøy til små barn, synes jeg det beste alternativet er å mose friske økologiske bær på brødet eller ha bær på grøten. Da får de nytten av stoffene i de ferske bærene og du minimerer sukkerbruken. Et sunt og godt alternativ til syltetøy ;)

 • Reply Kine 5. mars 2015

  Hei
  Jeg liker godt oppskriften, men jeg fikk ikke chiafrøene til å «forsvinne» så jeg tygger sånne små frø, skal de knuses først?

  • Reply Birgitte 5. mars 2015

   Ja, litt frøkonsistens blir det, det er derfor jeg bruker bær som inneholder en del frø i oppskriften, så man ikke merker dem så godt ;). Du kan godt prøve å knuse dem og se om det funker :)

 • Reply Anette 5. mars 2015

  Takk for raskt svar :) Ja det var en skrivefeil…Det skulle være posene! Altså hvor mye sprøytemidler i de posene med frosne bær jeg kjøper på Kiwi..men det er jo sikkert helt sykt mye. Skal gå over til ICA bær hvis jeg finner. I går prøvde jeg forresten avolade-puddingen fra boken-den var veldig god! Ha en kjempefin dag!

  • Reply Birgitte 5. mars 2015

   Åja, hehe :) Ja i bær er det veldig mye sprøytemiddelrester, så det bør absolutt kjøpes økologisk!
   Så fint at du likte oppskriften!
   Ha en fin dag videre du også <3

 • Reply Anette 4. mars 2015

  Jeg så plutselig at jeg overså posten der du skriver du finner det på ICA! har jeg faktisk ikke sett på min nærmeste butikk, men da kan jeg spørre etter det!

  • Reply Birgitte 5. mars 2015

   Ja, spør om de kan ta det inn for deg! :)

 • Reply Anette 4. mars 2015

  Hei Birgitte, gratulerer med ny og fin side! Jeg har jo fulgt deg en stund og får mye ut av dine tips og råd. Er i ferd med og legge om til så rent liv som mulig, og pusher boka deres på venner og familie :)
  Jeg lurer litt på hvor du får tak i økologiske bær? Jeg har ikke mulighet til å plukke selv (er bevegelseshemmet), og har ikke sett det på meny eller helsekost. Er det kun på torget på sommeren? Hvor mye er det i de spoene vi kjøper i vanlig butikk som frossenvare da? Nesten så man ikke tør å tenke på det…

  Jeg lurer også på om du har et godt tips til oppvaskmaskinmiddel og rens til kaffetrakter? Har vurdert eddik som kaffetrakter rens, men har du erfaring?

  Lykke til videre:)
  Hilsen Anette

  • Reply Birgitte 5. mars 2015

   Hei Anette! Tusen takk :)

   Jeg kjøper økologiske frosne bær på ICA.
   Jeg skjønte ikke helt spørsmålet ditt, «spoene» var sikkert en skrivefeil? ;)

   Jeg bruker gjerne hjemmelaget oppvaskmiddel til håndvask, og så liker jeg godt produktene fra det norske merket C. Eddik er genialt som rens til kaffetrakter. Bare kjør en blanding av eddik og vann gjennom trakteren og så kjører du bare noen runder med kun vann for å rense bort alt etterpå ;)

 • Reply Anne Øyen 28. februar 2015

  Hmmm dette ble bare suppe. Hvor mye vann bruker du til å koke bærene? Og heller du av dette vannet før mosing? Jeg gjorde ikke det..
  Ellers takk for super blogg og bok!

  • Reply Birgitte 2. mars 2015

   Jeg bruker kun en bitteliten skvett – maks 0,5 dl tenker jeg, bare for å tilføre litt væske mens bærene fremdeles er frosne. Det er såpass mye vann i bærene at det ikke trengs så mye tilsatt vann. Du kan ev. også prøve å tilsette mer chiafrø dersom du ser at syltetøyet blir for tynt. Håper du får det til neste gang! :)

   Takk, hyggelig at du liker både bloggen og boka!

 • Reply Eva-Elisabeth Berg Larsgård 13. februar 2015

  Hei :-) Jeg er nettopp begynt å følge bloggen din – den eneste jeg følger faktisk. Kjempespennende! Gleder meg til fortsettelsen, og kommer HELT sikkert til å prøve på flere av tingene du legger ut.

  • Reply Birgitte 13. februar 2015

   Hei Eva-Elisabeth! Velkommen som ny leser av bloggen, så hyggelig å høre at den inspirerer deg :)
   Birgitte :)

 • Reply Mathilde 7. februar 2015

  Har prøvd å lage chia syltetøyet. Det ble utrolig godt! :-) Så takk for oppskrift og må bare få så sagt at det nye desginet på bloggen din ser veldig flott ut :)

  • Reply Birgitte 9. februar 2015

   Så hyggelig å høre, Mathilde! Tusen takk :)

 • Reply ida 6. februar 2015

  Hvor lenge tror du syltetøyet vil vare?

  • Reply Birgitte 6. februar 2015

   Hei Ida!
   Hjemme hos meg forsvinner det som regel i løpet av en uke ;), men jeg vil tro det er holdbart i minimum 1 uke, kanskje opptil 2 uker i kjøleskapet.

 • Reply Ida 5. februar 2015

  Så lurt! Og så sunt. Bloggen har fått en kjempefin ny design :)

  • Reply Birgitte 6. februar 2015

   Tusen takk, Ida!
   Så hyggelig å høre at du liker den nye nettsiden :)

 • Reply Maria K 5. februar 2015

  Nam må prøves! Har enda ikke smakt Chiafrø, så er nok på tide :)

  • Reply Birgitte 5. februar 2015

   Håper du liker det! :)

  DIN KOMMENTAR