Ansiktsolje, Guide til baseoljer, Hjemmelaget kosmetikk, Hud, Kroppsolje, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Guide til baseoljer

Jeg elsker ansiktsoljer! De er naturlige, rene og proppfulle av herlige egenskaper. Alle kan finne en håndfull oljer som passer dem – både unge, gamle, kvinner og menn.

Jeg lager ansiktsoljer ut fra sesong, hudens behov og hva jeg har i huset. Jeg leker meg med oljeblandingene og varierer litt fra gang til gang fordi jeg tror at hudens behov endrer seg gjennom livet på samme vis som kroppens næringsbehov. Prøv derfor å ikke bli opphengt i én bestemt olje eller én bestemt oppskrift; eksperimentér deg frem på ditt eget kjøkken, bli din egen oljeblandingsekspert og lytt til hudens behov og tilbakemeldinger! Det er tross alt den som forteller deg om det du smører på den eller det den får av næring innenfra er godt nok. Og husk at vi har alle ulik hud med ulike behov.

Det finnes massevis av baseoljer der ute. Her få du en miniguide til de mest brukte av dem:

 • Mandelolje (almond/sweet almond oil): For alle hudtyper. Rik på mineraler og vitaminer. Lett og fin olje å bruke i oljeblandinger.
 • Druekjerneolje (grapeseed oil): Lett, klar og mykgjørende olje som trenger lett inn og virker sammtrekkende på huden. Fin mot acne, rundt øynene og på strekkmerker.
 • Jojobaolje: Egentlig en flytende voks. Passer alle hudtyper, men kan i sjeldne tilfeller virke tilstoppende på porer. Fin olje å bruke i oljeblandinger. Trekker lett inn i huden, gir huden økt elastisitet og er god mot hudproblemer og ved sensitiv hud. Også fin å bruke ved tørt hår.
 • Aprikoskjerneolje (apricot kernel oil): Lett konsistens og trekker fort inn i huden. Egnet for alle hudtyper, men spesielt god til voksen, sensitiv, betent eller tørr hud. Inneholder E-vitamin som bekjemper frie radikaler.
 • Nattlysolje (evening primrose oil): Mykgjørende og beroligende for tørr og irritert hud. Også fin å ta innvortes ved PMS-plager, overgangsalder, allergi, eksem, psoriasis, revmatisme og leddplager. Kan brukes av alle hudtyper og spesielt god for voksen hud.
 • Agurkurtolje (borage seed oil): Effektiv mot tørr, flassete hud, eksem og ved solbrenthet. Også fin ved tørr hodebunn og flass. Bør blandes med andre oljer da den er ganske fet. Kan tas innvortes mot PMS, betennelser og leddsmerter.
 • Arganolje: Rik på E-vitamin og fettsyrer som virker revitaliserende og cellefornyende. Fin mot rynker, tørr hud, acne, strekkmerker, eksem og psoriasis. Også bra ved tørr hodebunn og livløst, tørt hår.
 • Hampolje (hemp oil): Balanserende og mykgjørende uten å virke fet. Fettsyrene trenger dypt inn og tilfører fukt på cellenivå. Fin mot eksem, psoriasis, betennelse og acne. Svært næringsrik olje som bl.a inneholder D-vitamin (fint som tilskudd for veganere).
 • Olivenolje: Rik på vitaminer og sunne fettsyrer. Fin for tørr hud, rynker og andre aldringstegn. Ganske fet olje som bør blandes med andre baseoljer. God alene som kroppsolje og til å fjerne øyensminke med. Og ikke minst billig og lett å få tak i!
 • Avocadoolje: Trekker lett inn i huden, virker cellefornyende og gir lett solbeskyttelse. Inneholder bl.a. vitamin A og D og klorofyll. Spesielt god til tørr og voksen hud. Har litt tung konsistens og bør blandes med lettere oljer.
 • Nypefrøolje (rose hip seed oil): Virker cellefornyende og bekjemper aldringstegn. God mot eksem, psoriasis, strekkmerker og arr (sammen med calendulaolje). Også fin ved fet hud, kviser, acne, store porer og ved sensitiv hud. I oljeblandinger gjør nypefrøolje at andre oljer ikke virker så fete.
 • Ringblomstolje (calendula oil): Virker balanserende på fet hud, acne, eksem og andre hudproblemer. Sammentrekkende, antiseptisk, soppdrepende, sårlegende og betennelseshemmende. Også fin til solskadet hud.
 • Hvetekimolje (wheat germ oil): Næringsrik og revitaliserende. Høyt innhold av antioksidanten vitamin-E som beskytter mot frie radikaler. Fin å tilsette i oljeblandinger for å gi lengre holdbarhet. Flott olje til voksen, tørr eller livløs hud. God rundt øyene og på strekkmerker. Bør blandes med andre oljer.
 • Ferskenkjernolje (peach kernel oil: Rik på E-vitamin og essensielle fettsyrer. Mild olje som passer alle hudtyper. Spesielt god til sensitiv, betent, voksen og/eller tørr hud. Virker mykgjørende og gir økt elastisitet.
 • Kokosolje: Fin til kropp, hender, føtter og tørt hår. Kan virke tilstoppende på porer i ansiktet og bør brukes i begrenset mengde. Kokosoljens antimikrobielle egenskaper har evnen til å trekke ut giftstoffer fra huden ved jevnlig bruk, hvilket kan gi midlertidige kviser og urenheter (og muligens milier hos noen) i utrensingsprosessen.

Raw Gaia har kaldpressede, økologiske oljer av høy kvalitet. På helsekostbutikker finner du merket Aqua Oleum, som også har nydelige kaldpressede oljer, men disse er ikke økologiske. Du finner også mange nettbutikker som selger baseoljer, men du er ikke alltid sikret at kvaliteten holder mål. Gå derfor for litt dyrere produkter av høy kvalitet fremfor billige oljer fra ukjente leverandører -du vil merke forskjellen!

«Men hva med eteriske oljer» lurer du kanskje? Joda, det bugner av eteriske oljer med fantastiske egenskaper. Jeg synes likevel du bør starte med kun baseoljer før du begynner å eksperimentere med de eteriske oljene. Eteriske oljer har ofte sterke egenskaper og kraftig duft, og det er fort gjort å komme skjevt ut når oljene blandes. Insisterer du likevel på å tilføre eterisk olje fra dag én bør du velge deg en eller to milde oljer, som f.eks roseolje eller kamomilleolje.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

61 KOMMENTARER

 • Reply Malene 26. juni 2018

  Hei :) Hvilke oljer anbefaler du og hvilke skal man styre unna om man har dehydrert hud? Jeg tror det er det jeg har: har aldri følt at huden min er fet – heller tørr, men har mye talg mellom munn og hake, på nesen og ved siden av nesen. Utrolig irriterende som jeg håper på å bli kvitt! Tips? Og typiske feil/ting jeg bør unngå?

  • Reply Birgitte 3. september 2018

   Det høres ut som du har kombinasjonshud, med tørr hud i kinn osv, og fet hud i T-sonen. Jeg ville testet nypefrøolje, og kanskje litt jojobaolje. Les gjerne mer her: blog.pureyou.no

 • Reply BW 5. mai 2018

  Hei, jeg har akkurat begynt å bruke oljer til ansiktspleie så jeg er rimelig ny på dette og har derfor et skikkelig nybegynner-spørsmå når det gjelder blanding av oljer .. skal jeg bare ta litt av hver på fingrene og massere i ansiktet eller burde man blande de på forhånd og ha ferdig på en flaske eller lignende? Og skal jeg isåfall bare røre de sammen eller er det noen spesiell måte å gjøre dette på? hadde blitt veldig glad for et svar på dette :)

  • Reply Birgitte 3. september 2018

   Hei :) Det er best å lage en blanding på en tom flaske og bruke denne. Bare å helle de ønskede oljene på en tom glassflaske og riste de sammen.

 • Reply Siv 21. april 2018

  Hei, Birgitte. Veldig nyttig og fin oversikt du har laget.

  Jeg har sett oppskrifter på slike DIY sminkefjerner-pads (til å fjerne øyensminken). Der varierer ingrediensene, men kokosolje er en gjenganger. Man bløtlegger da padsene i oljeblandingen, og oppbevarer de i et tett glass. Mitt spørsmål er som følger!: Har du noen kjennskap til disse oppskriftene, og vet du om man kan benytte en annen olje enn kokosolje? En oppskrift bestod kun av kokosolje og lavendelolje (eterisk, tror jeg). Har du noen tanker? Takk for hjelpen og for fint innlegg.

  • Reply Birgitte 1. august 2018

   Hei Siv, så hyggelig at du likte innlegget :) Du kan fint bruke andre oljer, det er bare smak og behag. Selv liker jeg lette oljer til sminkefjerning, som aprikos eller mandelolje. Lykke til :)

 • Reply Erling 27. november 2017

  Hei Birgitte. Jeg har nettop startet og bruke basis oljer til ansiktet (mandel olje og nypefrøolje), morgen og kveld. Sliter med acne og hud ormer, samt mørke tinger under øynene.

  Lurer på om det er ok å bruke oljene etter peeling (Clearasil Rapid Action Cream Scrub) og annsikts rens (Clearasil Daily Clear Daily Gel Wash)?

  Takk for mange nyttig tips og god lesing!

  • Reply Birgitte 30. november 2017

   Hei Erling! Så flott at du har begynt med oljer, håper det vil hjelpe på huden din :) Jeg vil anbefale deg å bytte ut Clearasil-produktene dine med renere og mer naturlige varianter også ;) Oljer kan du fint bruke etter peeling og rens, ja! Lykke til :)

 • Reply Ida 18. april 2017

  Hei Birgitte, hvilke olje vil du anbefale ved bruk under dusjing for å hindre at huden mister fuktighet?

  • Reply Birgitte 21. april 2017

   Hei Ida! Du kan bruke en kaldpresset olivenolje (gjerne tilsatt litt eterisk olje for god duft), mandelolje, druekjerneolje, aprikoskjerneolje m.m. Det er i grunn snakk om smak og behag. For tiden bruker jeg en ren druekjerneolje som gir god fukt og som ikke etterlater seg skjolder på de hvite håndklærne mine ;) Hilsen Birgitte

   • Reply Ida 23. oktober 2017

    Oi, glemt å svare :p Tåler dessverre ikke eterisk olje, noe som er veldig kjpt for veldig mange av dagens produkter inneholder nettopp det. Skal nå begynne å bruke olje som rens i ansiktet, i tillegg til at jeg skal lage en fuktighetsolje. Hvilke olje anbefaler du å bruke til rens i ansiktet på ekstremt sensitiv hud med eksem og kviser? :)

    • Reply Birgitte 19. november 2017

     Jeg ville kanskje prøvd aprikoskjerneolje som er en lett og mild olje.

     • Ida 7. mai 2018

      Hei, er kokosolje den eneste oljen som har antibakterielle egenskaper?

     • Birgitte 3. september 2018

      Nei, du har også neemolje, black cumin seed oil og tamanuolje. Og selvsagt en del eteriske oljer, som tetreolje og palmarosa, for å nevne noen :)

 • Reply Ida 21. mars 2017

  Tusen takk for rådene! Bare enda et lite spørsmål; hvis det er spirulinaen som gjør at jeg får urenheter. Tror du dette er i starten og at det vil gå over når kroppen blir vant til den? For i såfall så slipper jeg å slutte, og urenhetene forsvinner etterhvert. For hvis jeg slutter og begynner på igjen kommer det kanskje til å bli like ille, før det eventuellt blir bedre. Hva tror du? Tror du huden min rett og slett ikke tåler Spirulina og at det bare vil komme mer og mer og ikke gi seg?
  Men uansett, tusentakk for alle rådene og oppskriftene på kosmetikk, mat og annet som du deler, bruker dem hele tiden :-)

  • Reply Birgitte 22. mars 2017

   Bare hyggelig :) Ja, det er vanlig at det går over etter en stund når det er snakk om en utrensningsreaksjon. Jeg ville uansett sluttet for å se om det er den, for da vet du om den er årsaken eller om det er hudpleien. Koselig at du lar deg inspirere <3 Birgitte

 • Reply Ida 17. mars 2017

  Hei:-) Jeg digger både bloggen din og boken din! Men nå har jeg renset huden min med mandeloje og etterpå smurt på nypefrøolje i tre uker, å så ser jeg at jeg har fått masse kviser overalt i ansiktet. Hadde fet hud og noen kviser før jeg startet med dette, men absolutt ikke like mye som jeg har nå. Er det noe jeg gjør feil? Burde man foreksempel ikke bare rense huden med olje men også en annen rens innimellom? Jeg startet også med matcha te på morgenen og spirulina i smoothien til frokost, tror du kvisen kan skylle dette å ikke oljen? Kostholdet mitt innholdet ikke sukker og kjøtt, men litt gluten å melk. Hadde vært kjempe hyggelig om jeg hadde fått noen tips til hvordan jeg kan få vek disse kvisene:-)

  • Reply Birgitte 20. mars 2017

   Hei Ida! Tusen takk, så hyggelig å høre :) Det er ikke så godt å si hva som forårsaker dette. Men ofte kan man oppleve en overgangsperiode når man går over til helt rene produkter, der huden går litt bananas en kort periode før den kommer i balanse igjen. Så det er én mulighet, i såfall bør du bare fortsette med rutinen en liten stund til og se, men du kan kombinere oljerens med et mildt og effektivt renseprodukt, og så bruke oljerens kun et par ganger i uka i starten for å gjøre prosessen litt mildere. Min favoritt til uren hud er denne fra ISUN: https://www.pureskin.no/products/lavender-sage-cleanser. Jeg har vanskelig for å tro at nypefrøoljen kan gi deg kviser, men du kunne jo prøvd en ukes tid med en annen olje og se om det hjelper? Husk også å peele huden 1–2 ganger i uka for å fjerne døde hudceller, få i gang blodsirkulasjonen og gjøre det lettere for produkter å trekke inn i huden. Kan anbefale denne peelingen:https://www.pureskin.no/products/rhassoul-neem-mask. Det kan også dreie seg om en reaksjon på spirulina, som er ganske utrensende. Du kan jo slutte med denne en periode, samtidig som du fortsetter med den samme hudpleierutinen og se om det kan være denne som forårsaker urenhetene? Mange muligheter altså, du må rett og slett prøve deg litt frem.. Lykke til, klem fra Birgitte :)

 • Reply Siw Olea Johansen 11. januar 2017

  Hei Birgitte!

  Først vil jeg si takk for at du finnes og for at du skaper så mye bra og inspirerende her inne. :)
  Så over til mitt lille I-lands-problem:
  Jeg er en såkalt «no’poo»-er fra fire år tilbake, dvs. jeg har ikke vasket håret med konvensjonell shampo på denne tiden. Jeg har prøvd mange forskjellige metoder/selvlagede produkter, men har nå landet på en veldig mild hundeshampo (!) som ikke inneholder de «forbudte» ingrediensene. Håret og hodebunnen min trives veldig godt nå, og jeg klarer faktisk å gå opptil 5 dager mellom hårvaskene (hvorpå jeg før måtte vaske håret hver eneste dag!). Så, det føles supert :) MEN… Å bruke ren ansiktsolje fungerer dessverre ikke for meg, for det første fordi jeg har lugg som suger til seg all oljen og blir fet med én gang, og for det andre virker det som om håret rundt ansiktet og nakken (der jeg har oljen) trekker til seg oljen og dermed også blir fett med én gang. Det gjør at jeg naturlig nok føler meg utrolig ufresh. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre? Huden min er såpass tørr i vinterhalvåret at jeg er nødt til å bruke fete produkter, men kan jeg tilpasse det på noe vis? F.eks en meget lett olje nærmest håret og en fetere i selve ansiktet? Hvilke ville du isåfall anbefale?
  Håper ikke dette ble bare rot. På forhånd tusen takk for svar :)

  • Reply Birgitte 13. januar 2017

   Tusen takk for fine ord! :) Så flott at du har funnet en hårvaskerutine som funker fint, helt uten gufne stoffer! Jeg ser problemet med at håret kan bli fett rundt ansiktet, særlig hvis man har pannelugg. Jeg tror nok du er inne på noe selv, ved at en lettere olje rundt kanten av ansiktet kan være løsningen. Da kan du f.eks prøve druekjerneolje eller nypefrøolje, disse er noen av de letteste oljene som absorberer raskt. Prøv også å smøre deg godt om kvelden og så trekke håret vekk fra ansiktet når du skal sove, og så bruke litt mindre olje der det trengs om morgenen. Husk også å peele huden jevnlig, gjerne 1-2 ganger i uka, slik at oljene trekker bedre inn i huden. Håper du finner ut av det! :)

 • Reply Pernille 9. desember 2016

  Hei,

  Vurderer å prøve nypefrø olje pga.tørr hud nå på vinteren. Men lest flere steder at den lukter veldig vondt og som fisk, stemmer dette? Evt.finnes det noen bra og naturlig, selvom lukten kanskje er der nettopp fordi den er naturlig (….?), som ikke lukter vondt og fisk?

  :)

  • Reply Birgitte 14. desember 2016

   Hei Pernille! Ja, det stemmer at den kan lukte litt, men ikke så ille at man ikke ordker å bruke den. Det lukter bare i det du smører den på, synes jeg. Og lukten forsvinner veldig fort, så du går ikke rundt og lukter fisk ;)

 • Reply Janne 12. november 2016

  Hei :)

  Har lyst å prøve nypefrøolje ettersom jeg sliter med veldig tørr hud om vinteren. Hva er forskjellen på denne http://www.pureskin.no/products/pure-radiance-rosehip-oil og denne http://www.kinsarvik.no/kroppspleie/oljer/massasjeoljer/sunvita-nypefroolje-30-ml? Er på studentbudsjett og lurer egentlig på om de er like gode?

  • Reply Birgitte 18. november 2016

   Hei Janne! Nå har ikke jeg noen erfaring med oljen fra Sunvita, men ved første øyekast ser jeg at den f.eks ikke inneholder rosmarinekstrakt, slik som den fra A’kin. Rosmarinekstrakt brukes for å forlenge holdbarheten og bevare kvaliteten til oljer som er rike på omega-3. Jeg finner heller ikke noe info om produksjonesmetoden for oljen fra Sunvita. Oljen fra A’kin utvinnes på en veldig effektiv og skånsom måte som gjør at de potente stoffene i oljen bevares best mulig. Her kan du lese mer: http://birgittemagnussen.no/dette-er-oljen-alle-vil-ha-na/. Hilsen Birgitte :)

 • Reply Marthe 3. november 2016

  Hei Birgitte!
  Tusen takk for en inspirerende blogg. Jeg har fulgt deg lenge. Prøvde ut baseoljer til huden for flere år siden, og huden min ble helt fin og bra. Jeg har tidvis slitt med uren og hud og akne, men dette løste seg med rens med olivenolje, og selvkomponert oljeblanding.
  Så begynte jeg med nytt kosthold for et drøyt år siden. Kort fortalt: Mye proteiner og styrketrening. En god del meieriprodukter og en del proteinpulver. Huden min likte ikke det. Jeg går fortsatt på kostholdet, men prøver å kutte en god del på meieriprodukter og proteinpulver til et minimum.
  Jeg har prøvd et merke som skulle være bra siden i vår.
  Tingen er: Med en gang jeg bytter til en ny måte å rense og pleie huden, reagerer den positivt første uken. Så tilbake til kviser igjen.
  Det er tidvis store og dype kviser.
  Nå bruker jeg mandelolje, og renser med kokosolje. (ser at sistnevnte er litt fet, bør vel gå over til rens med enten olivenolje eller mandelolje?)

  Foruten kostholdet, lurer jeg på hvilke oljer du anbefaler meg? Til rens, og til ansiktspleie? Jeg har altså en god del kviser og utbrudd i t-sonen. Både små og større, dypere kviser.

  Takker for svar. :-)

  • Reply Birgitte 9. november 2016

   Hei Marthe! Jeg kan ikke si deg helt sikkert hvorfor du reagerer slik som du gjør, men slike ting kommer jo først og fremst innenfra, så viktig å se på kostholdet. Jeg ville i førsteomgang kuttet helt ut melkeproduktene og proteinpulveret. Kokosolje kan virke tilstoppende på porer for noen, så den ville jeg droppet. Så ville jeg kanskje investert i en god rens fra ISUN, f.eks denne for kombinert og fet hud: http://www.pureskin.no/products/lavender-sage-cleanser. Så ville jeg kanskje testet med nypefrøolje som fukt; http://birgittemagnussen.no/her-er-den-perfekte-oljen-etter-en-lang-sommer/. Men altså, kosthold først – kutte ut melk, sukker og gluten.. Ønsker deg lykke til! :) Klem Birgitte

 • Reply Maria 12. oktober 2016

  Hei! Nå har jeg over en periode prøvd meg fram med argan-, mandel-, og ringblomstolje i ulike blandinger; til slutt ren ringblomst. Huden gløder mer og mer og jeg er strålende fornøyd helt til dagen kommer da ansiktet plutselig ser ut som et oljefat med store åpne porer og jeg bruker lang tid for å rette opp «skaden». (Bruker kun noen få dråper en gang daglig og unngår t-sone ved påføring)Jeg har kombinasjonshud og ringblomst er det nærmeste jeg har kommet en god ansiktsolje: har du noen råd til hva jeg kan blande i denne nå for å få en mindre glinsende resultat? -eller er det bare å kaste inn håndkledet og innse at olje ikke fungerer for min hudtype?

  • Reply Birgitte 13. oktober 2016

   Hei Maria! Mener du at huden plutselig blir veldig fet etter en stund ved bruk av olje, eller at den blir uren osv? Dersom du synes huden blir for fet kan det tenkes at du trenger en lettere olje. Har du prøvd med kun mandelolje alene f.eks? Jeg tenker samtidig litt på det du sier med at porene blir store osv. – er det i T-sonen? Det kan faktisk hende at huden din trenger mer fukt i dette området isåfall. Blir huden for tørr kan den reagere med å overprodusere sebum, som kan få huden til å se slik som du beskriver ut.

   Kan også anbefale deg å teste nypefrøolje, enten alene eller prøve å blande med ringblomstoljen. Les gjerne mer her: http://birgittemagnussen.no/her-er-den-perfekte-oljen-etter-en-lang-sommer/. Klem fra Birgitte :)

   • Reply Maria 13. oktober 2016

    Huden reagerer på samme måte som med for fete kremer, oljete og mer synlige porer i t-sonen, mens kinnene er gladere og friskre enn noengang. Må liksom «tørke ut» huden med produkter for fet hud en stund for å bruke noe som tilfører fukt daglig igjen. Startet med oppskriften i boka og har «jobbet» ut fra den. Hvis du tror nypefrøolje er lurt, syns du jeg bør blande den i f.eks mandel eller ringblomst? Takk for hjelp!

    • Reply Birgitte 19. oktober 2016

     Hei og beklager sent svar Maria! Da høres det ut som den blir for fet i T-sonen, ja. Prøv gjerne med nypefrøoljen alene først, og bland den ev. med litt mandel- eller druekjerneolje (druekjerneolje er fin for fet hud). Mulig du rett og slett må bruke to oljer, en til T-sonen og en til resten av ansiktet, f.eks ringblomst eller nypefrø i kinn osv, og druekjerneolje i T-sonen. Klem fra Birgitte :)

 • Reply Ellen Marie Sigdestad-Vargas 22. august 2016

  Hei Birgitte. Takk for inspirerende blogg, bok og tips :)
  Jeg skal prøve å lage min egen hudpleie. Har laget til en handleliste nå, men trenger tips om hva jeg kan bruke av oljer og eteriske oljer til baby/barn. Har barn som lett får tørr hud. Kan du hjelpe?
  Ellen :)

  • Reply Birgitte 26. august 2016

   Hei og beklager sent svar, Ellen! Så fint å høre at du har latt deg inspirere :) Til barn er det fint med rene, kaldpressede økologiske oljer, for eksempel oliven- eller mandelolje. Jeg vil ikke anbefale å tilsette noe eterisk olje til barna, særlig ikke hvis de har litt sensitiv og tørr hud. Bruk gjerne en litt fet olje når de har tørr hud, da er olivenolje supert. Bare å ha noen dråper i badevannet :) Birgitte

 • Reply Kristine 28. mai 2016

  Hei Birgitte, har du fått med deg at det ikke lenger går ann å bestille eteriske oljer på Iherb? Så det i dag, det er bare så utrooolig trist, har bestilt derfra i årevis, har du fått med deg hva som har skjedd?…. Nye regler regler?……..

  • Reply Birgitte 28. mai 2016

   Hei! Nei, det har jeg ikke sett faktisk, jeg fulgte aktivt med i forbindelse med vitaminforbudet, men har ikke hørt noe om eteriske oljer. Hvor står dette? Birgitte :)

 • Reply Anne 10. mai 2016

  Hei, takk for masse inspirasjon i bok og blogg! Jeg har bestemt meg for å gå over til ansiktsolje, men strever med å finne det riktige. Jeg har sensitiv hud som kan bli litt tørr og uren. Jeg begynte med oljeblanding med argan/mandel/nypefrø olje, men trengte mer fukt så bytta mandel med hvetekim. Men har fått masse urenheter så tenkte jeg skulle gjøre noe enklere. Jeg bruker nå arganolje og nypefrøolje, men synes selv det gir mye urenheter (har også prøvd arganolje alene uten effekt). Renser med konjac spounge og tetreolje til urenheter morgen og kveld. Er dette tegn på at jeg må finne en annen baseolje enn argan, hva isåfall (har også prøvd jojoba uten hell)? Lurer også på om det kan være en utrensningsperiode, men hvor lenge varer det isåfall?

 • Reply Gina 24. april 2016

  Hei!
  Sliter med mange små svare prikker på haka, rundt munnen, nesa, litt I panna, pluss litt kviser, å har prøvd så å si alt snart. Alt fra dyre renseprodukter fra hudklinikker te mindre kostbare på apoteket, å ikke No funker.. Har du No tips te olje som kan funke mot dette? Har prøvd olivenolje ei uke snart, både som dyprens å den litt kjappere utgaven, men det har bare blitt mer utbrudd av det egentlig.. er det normalt I starten?

  • Reply Birgitte 25. april 2016

   Hei Gina! Takk for kommentaren din.
   Det er slitsomt med slike hudproblemer og jeg skjønner godt behovet for å teste ut forskjellige ting.
   Du kan prøve med å blande inn litt castorolje, det får du tak i her: http://no.iherb.com/Aura-Cacia-Organic-Skin-Care-Castor-Oil-4-fl-oz-118-ml/59056. Bruk gjerne rabattkoden min hvis det er første gang du handler på iherb: KEQ031. Castorolje er veldig utrensende, men det er ganske uttørkende så du må bare bruke littegrann og blande det ut med en annen olje. F.eks mandelolje eller aprikoskjerneolje.
   Det er helt normalt med en utrensningsperiode i starten der huden blir litt crazy, før den roer seg ned og blir ren og fin.

   Husk også å få i deg nok omega 3, sink og d-vitamin, som alle er viktige for huden :)

 • Reply Anne 27. mars 2016

  Hei! Hvilken nettside vil du anbefale å bruke for å få tak i disse oljene? Jeg finner flere nettsider som selger de, men står aldri noe om de er økologiske…

 • Reply Hildegunn 13. januar 2016

  Hei! At det er d-vitamin i hamp er nytt for meg. Med tanke på kosttilskud, er det olje som funker best, eller kan man få god effekt av hampfrø også? Vet du hvor mye man bør få i seg om dagen? Takk :)

  • Reply Birgitte 14. januar 2016

   Jeg ville nok gått ikke satset på kun hampfrø eller hampolje som eneste kilde til vitamin D. Såpass mye inneholder det nok ikke. Da bør du heller ta et tilskudd, gjerne et med vegetabilsk D3.

 • Reply Skin revolution | Holistical 6. juni 2015

  […] at hun blandet forskjellige oljer, til forskjellig bruk og årstider. Jeg leste listen hennes HER og kom frem til hvilke oljer jeg ønsket å prøve, bestilte de hjem og har aldri sett meg […]

 • Reply sandra 18. april 2015

  Hei!

  Kom akkurat over bloggen din, og ble veldig nysgjerrig:)
  Jeg har renset huden min med jojobaolje i snart et år, og det har fungert veldig bra. (Eneste er at jeg bare har skylt av oljen etterpå med varmt vann.) I tillegg har jeg brukt jojoba som fukt til huden. Den siste tiden nå har jeg plutselig begynt å få så uren hud rundt haken og kjeven. Da jeg kom over bloggen din ble jeg mer opplyst, og vil nå prøve noen andre oljer. Du skriver at det er fint å bruke oliven- eller mandelolje til å rense på kvelden. Hvilken av disse er best for oss med uren hud? Så lurer jeg på om det er nødvendig å blande ulike oljer som «fuktighetskerm», eller holder det for eksempel med bare mandelolje? Jeg vet liksom ikke i såfall hvilke oljer jeg skal blande. Hilsen Sandra :)

  • Reply Birgitte 20. april 2015

   Hei :)
   Jojobaolje kan virke tilstoppende på porene for noen, men det er ikke sikkert det er derfor du har fått uren hud. Men prøv deg gjerne frem med andre oljer. Gjerne mandelolje til rens og fukt. Kjenn litt etter og prøv deg frem :) Du trenger ikke blande flere oljer dersom en olje gir nok fukt.

 • Reply Helene 14. april 2015

  Hei :)

  Jeg oppdaget bloggen din når jeg fant ut at jeg ville kjøpe boken din! Elsker den og gleder meg til å motta boken.

  Jeg lurte på om du har noen forslag til oljer jeg kan bruke til rens? Jeg har en slags kombinasjonshud som lett får store porer og urenheter.. og blir fort blank i t-sonen! har du også tips til blandinger jeg kan bruke i stedet for fuktigshetskrem?

 • Reply K.R 16. mars 2015

  Jeg har to ulike rosehip seed oils. Den ene føler jeg lukter svakt tran, den andre lukter bare sterkt.. Har du forslag til baseoljer jeg kan forsøke?

  • Reply Birgitte 16. mars 2015

   Tenker du isteden for disse eller i en blanding med disse?

   • Reply K.R 16. mars 2015

    Jeg tenker istedenfor. Jeg har sensitiv blandingshud og er i 30-årene så vil gjerne ha en litt forebyggende olje :)

    • Reply Birgitte 16. mars 2015

     Da anbefaler jeg denne blandingen: 2 deler arganolje, 1 del mandelolje og 1 del nattlysolje eller nypefrøolje.

     • K.R 16. mars 2015

      Takk :) Har argan- og nattlysolje mindre lukt enn nypefrøolje? Er nypefrøolje kjent for å ha en litt karakteristisk lukt?

     • Birgitte 16. mars 2015

      Ja, det synes jeg absolutt.

      Ja, ofte kan de ha det. Men lukter det veldig sterkt, kan den ha gått ut på dato også, sjekk datostemplingen.

 • Reply Kaja 10. mars 2015

  Jeg har laget oljeblanding bestående av arganolje og nypefrøolje. Kanskje et dumt spm, men det har vel ikke noe å si om blandingen ristes eller ikke før bruk da oljene uansett blandes naturlig i krukken?

  • Reply Birgitte 11. mars 2015

   Det høres fint ut :)

   Neida, du trenger ikke riste den så lenge de i utgangspunktet er blandet godt sammen.

   • Reply Kaja 12. mars 2015

    :) Det står at oljene er holdbare til et godt stykke ut i 2017; men er det sannsynlig at de vil holde så lenge uten å harskne? Jeg har egentlig fått inntrykk av at oljeblandinger ikke holder SÅ lenge :)

    • Reply Birgitte 12. mars 2015

     Det er ulik holdbarhet på ulike oljer, så det er vanskelig å si ;) Du kan tilsette litt e-vitaminolje så holder de lenger.

     • Kaja 12. mars 2015

      Takk for tipset! :)

 • Reply Kaja 26. februar 2015

  Hei :)
  Hvordan er det å bruke solkrem over ansiktsolje? Vil oljen under kunne gjøre at man blir fortere brent? Jeg vet jo mange som bytter ut solkremen med sololje for å bli fortere brun. Selv har jeg veldig lys og sensitiv hud og prøver å skåne meg for solen så godt jeg kan.

  • Reply Birgitte 26. februar 2015

   Det går helt fint! Faktisk er det en fordel å bruke ansiktsolje under dersom man bruker en naturlig solkrem med sink eller titaniumdioksid. Da får du ikke det typiske hvite laget som det noen ganger kan bli. Dessuten har faktisk noen oljer solbeskyttende egenskaper, som f.eks avokadoolje.

   • Reply Kaja 26. februar 2015

    Takk for tilbakemelding :) Ja, jeg leste at avokadoolje gir lett solbeskyttelse, men jeg vil tro den gir litt for lite beskyttelse til min lyse hudtype.

    • Reply Birgitte 27. februar 2015

     Det tror nok jeg også, men med solkrem i tillegg så bør du være på den sikre siden :)

  DIN KOMMENTAR