Detox, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk, Sunnhet, Supermat & greens

Frisk vinter med økologiske urter

Jeg lager aldri en lunch eller middag uten urter. Det er en utrolig enkel, smakfull og rimelig måte å spise seg frisk på. Dessuten bruker jeg ferske urter i både smoothies og i ferskpressede grønnsaksjucer. Selv de vanligste urtene vi kjenner bugner av vitaminer, mineraler, antioksidanter og har immunstyrkende og utrensende egenskaper som holder basillene på avstand. I tillegg kan de gjøre deg raskere frisk og lindre plagene hvis du først blir syk.

Basilikum: Kan blant annet virke slimløsende, varmende, smertestillende og bakteriehemmende. Bruk fersk eller tørket basilikum i alle slags pasta- og tomatretter, på pizza, i salater, grønnsaksretter og selvsagt i pesto. Du kan også lage te av både tørket og fersk basilikum.

Koriander: Virker bakteriehemmende, slimløsende, betennelseshemmende, styrkende og utrensende. Koriander er uunnværlig i asiatisk og meksikansk mat, og er også nydelig som garnityr på supper og i dipper, chutney og dressinger.

Peppermynte: Har bakterie- og virushemmende egenskaper. Virker slimløsende og hjelper ved hoste og sår hals. Bruk fersk peppermynte i smoothies, salater, dressinger eller iskrem. Lag te av tørkede peppermynteblader eller bruk peppermynteolje i hjemmelaget sjokolade, kaker eller desserter.

Timian: Sies å ha bakterie-, virus- og sopphemmende egenskaper, og er fin ved hoste, bronkitt, sår hals og andre plager i forbindelse med forkjølelse og influensa. Lag te av fersk eller tørket timian eller bruk det som krydder i alt fra pastaretter til supper, sauser og i brødbakst.

Oregano: Har svært effektive antibakterielle og antimikrobielle egenskaper, og er proppfull av antioksidanter og andre immunstyrkende næringsstoffer (til og med omega-3!). Dryss fersk oregano over alle slags italienske retter, eller lag te av tørket oregano. Barn liker ofte oregano, så et lite dryss oregano på brødskiven er en fin måte å få i ungene litt immunstyrkende urter på. På helsekosten får du også kjøpt oreganoolje, som skal kunne hjelpe mot en rekke plager.

Persille: Noe så ordinært som en persilledusk kan hjelpe til med å holde influensa og forkjølelse på avstand. Persillen er rik på antioksidanter, vitamin A og C og kan virke både antiseptisk, febersenkende, utrensende,  slimløsende og betennelseshemmende. Gjør som Ingrid Espelid Hovig og dryss persille over alle slags middagsretter, eller lag en deilig persillepesto av bladpersille, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje, sitron, salt og pepper.

Du finner ferske økologiske urter i blant annet Coop-butikkene (Änglamark) og i velassorterte helsekostbutikker. Når det gjelder tørkede urter og annet økologisk krydder, sverger jeg til produktene fra Simply Organic som du får her. Økologiske urter er enkle å dyrke selv også, og du trenger ikke mer enn en blomsterkasse på balkongen for å kunne høste dine egne ferske urter om sommeren. Økologiske frø finner du blant annet på solhatt.no.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: