Baby og barn, Grønn livsstil, Grønt hjem, Helse, Hjemmelaget kosmetikk, Hud, Livsstilsendring, Naturlig skjønnhet, Shopping, Sunnhet, Verstingstoffer

En grønn start

Oj, så fort ukene flyr! Nå er det bare tre uker igjen til jeg har termin og jeg aner ikke hvor tiden har blitt av.

Men én ting er sikkert: Jeg har brukt MYE tid på research for å finne det aller tryggeste babyutstyret så den lille gutten min slipper unna mest mulig giftstoffer når han kommer til verden. Kanskje noe av det jeg har funnet ut kan hjelpe deg som også venter barn, eller som nettopp har fått barn, til å gi babyen din en grønnere start på livet?

Jeg har fremdeles ikke alt i boks, men her får du en oversikt over hva jeg har anskaffet økoprinsen så langt og hva jeg har planer om å skaffe:

 • Dyne: Høie Allergo babydyne fra Jysk, anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Øko-Tex-sertifisert: Produkter merket med Øko-Tex100 skal ikke inneholde allergifremkallende fargestoffer, klorerte fenoler, ftalater, organiske tinnforbindelser m.m.
 • Madrass: Her er jeg fremdeles på jakt etter en trygg og god kandidat*. Jeg er opptatt av at madrassen ikke er av materialer som avgir gasser. Madrassene fra merket Träumeland, som bl.a. selges på babycare.no, er Øko-Tex-sertifiserte. Det er også Comfort-madrassene fra Baby Dan. Ullkorga.no har også noen interessante kandidater, men disse er hakket dyrere. Ekornes sin Svane Babymadrass har miljømerket Svanen.
 • Klær: I tillegg til en del arvet tøy, har vi fått mye fint i økologisk bomull, bambus o.l., og også kjøpt en del fra bl.a. Kappahl´s Newbie-serie. Alle klærne i Newbiekolleksjonen er av økologisk bomull. Vi har også kjøpt litt klær i økologisk bomull fra H&M og fra Lindex. Alt av tøy bør vaskes før bruk, det gjelder også håndklær, kluter, dyner og sengetøy. Da forsvinner mye av kjemikaliene som kan sitte igjen etter produksjonen. Jeg vasker til og med økologisk tøy før bruk. Klærne ankommer gjerne butikkene innpakket i plast og jeg vil være sikker på at det ikke sitter igjen helseskadelige plaststoffer i klærne.
 • Vogn og seng: Vi har arvet en vogn og en sprinkelseng fra Ikea. Vi har også fått en brukt Voksipose til vogna. Det føles fint å arve ting fremfor å kjøpe absolutt alt nytt; det er mer miljøvennlig og sjansen for at eventuelle kjemikalierester har fordampet vekk er også mye større.
 • Bleier: Vi har tenkt å teste ut både tøybleier og engangsbleier. Jeg har ikke gått til anskaffelse av noen enda, men har sjekket ut mye på nettet. iHerb har flere typer miljø- og helsevennlige bleier, men disse er dessverre dyre i forhold til de vi finner i butikken hjemme. Heldigvis finnes det nå en del svanemerkede bleier på markedet. Massen inni disse bleiene kommer fra bærekraftig skogsdrift og det stilles strenge krav til bruk av kjemikalier i produksjonen. De er frie for parfyme og lotion, og eventuell bomull i produktene skal være dyrket uten bruk av sprøytemidler. Her finner du en oversikt over svanemerkede bleier. Det finnes også komposterbare engangsbleier som heter Moltex Öko, disse får du på kinsarvik.no og i noen helsekostbutikker (men disse er for økobevisste foreldre som tjener veldig godt…). Når det gjelder tøybleier er det også mye forskjellig å få tak i. Du får både brettebleier, formsydde bleier, lommebleier og alt-i-ett-bleier. Vi kommer nok til å teste noen forskjellige typer og se hva som passer oss best. Uansett type går jeg for økologiske tøybleier av bomull, hamp og bambus. Det beste utvalget av tøybleier finner du på nettet, sjekk f.eks. bleieboden.no, cottonchild.no, kenguruloftet.no, bambinomio.com/no, hippehippo.no, lykkebarna.com, nostebarn.no, lillegullbleier.no, eddabedda.com eller bereglede.no.
 • Vask og stell: Den beste måten å vaske babystumpen på er å bruke klut og lunkent vann, og det kommer vi til å gjøre her hjemme. Ren olivenolje er fint å bruke til vask ved bæsjebleier. Når vi skal ut på tur blir det enten giftfrie vårservietter fra PureYou.no eller fuktede kluter som vi har med oss i en pose. Jeg kommer til å bruke kun vann og kaldpressede, økologiske og milde oljer til vask og bading. Oliven-, mandel- eller jojobaolje egner seg fint. Såpe er unødvendig og kan i verste fall irritere den sarte babyhuden. Shampoo, badeskum, vanlig babyolje, babypudder, krem osv. er også helt unødvendig og ofte inneholder slike produkter en haug med helseskadelige stoffer.
 • Leker: Her vil vi styre unna plastleker, spesielt de i mykplast, og heller kjøpe/ønske oss leker, biteringer etc. i kjemikaliefritt tøy eller tre. Plastleker inneholder svært ofte helseskadelige stoffer slik som bisfenol A, ftalater og bly. Det er greit å være konsekvent på dette overfor familie og venner fra starten av, det er jo ofte dem man får mesteparten av lekene av. Grønn Hverdag har laget denne listen over butikker som selger trygge leker. Kanskje noe å printe ut og gi til venner og familie?
 • Smokk og tåteflaske: Jeg kommer til å kjøpe tåteflaske i glass. Selv om det i dag finnes massevis av bisfenol- og ftalatfrie plastflasker kan man aldri være 100 % sikker på at de er frie for andre skadelige stoffer. Flaskesmokken bør være av medisinsk silikon; i følge “økobabyguru” Rebecca Persson kan andre typer silikon, samt lateks og naturgummi, avgi skadelige stoffer. Hun anbefaler blant annet glassflaskene fra Born Free, som du får kjøpt på iHerb. Green to Grow har også glassflasker med flaskesmokk i medisinsk silikon. Søk på “Green to Grow glassflasker” på nettet, så finner du flere norske forhandlere. Når det gjelder smokk  vil jeg også gå for de i medisinsk silikon fordi naturgummi kan gi risiko for lateksallergi. Eventuelt vil jeg prøve Natursutten, som garanterer at proteinet som kan føre til lateksallergi er fjernet/utvasket av gummien.

*Jeg endte opp med madrass fra Träumeland som jeg er superfornøyd med.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

25 KOMMENTARER

 • Reply Ida M. 7. mars 2019

  Hei! :) Uansett om dette innlegget er skrevet for en stund tilbake så må jeg bare TAKKE for det likevel! Forstår at du har brukt en del tid på å lete etter gode alternativer – det virker som vi er flere som er i samme båt ut fra kommentarene under – og derfor setter jeg så stor pris på at du har laget denne oversikten som gir oss lesere noen «snarveier» og gode tips. Så tusen, tusen takk!

  • Reply Birgitte 20. mars 2019

   Hei Ida! Tusen takk, så koselig å høre <3 Bare spør om du vil ha flere tips! Klem Birgitte

 • Reply Elea 9. oktober 2018

  Prøv ut coco-mat madrasser på aker brygge. kjøpte der til min datter og er strålende fornøyd. rene naturlige madrasser, helt grønt!

 • Reply Rubia 11. mars 2018

  https://www.seventhgeneration.com/baby-wipes-hypoallergenic?v=18

  De våtserviette du anbefaler inneholder jo polyethylene og polypropylene.

  • Reply Birgitte 12. mars 2018

   Oj, det var ikke bra! Så bra at du oppdaget dette. Dette innlegget er over fem år gammelt, så vet ikke om de har endret på ingrediensene eller om det gikk meg hus forbi den gang. Jeg kommer til å legge inn en ny produktanbefaling og fjerne linken til Seventh Generation. Takk igjen! Birgitte :)

   • Reply Rubia 17. mars 2018

    Hvilke våtservietter bruker du nå da? :-)

    • Reply Birgitte 20. mars 2018

     Jeg har som regel bare med en pose med fuktige kluter/engangskluter. Men har også med en pakke med disse, som jeg også har lagt inn link til i innlegget: https://www.pureyou.no/products/organic-baby-wipes-gentle-vanilla

     • Rubia 14. april 2018

      Kjenner du til økologiske engangs-tørrservietter man kan bruke? :-)

     • Birgitte 1. august 2018

      Nei, dessverre, det jeg har jeg ikke kommet over enda.

 • Reply Rubia 4. mars 2018

  Hvilken smokk gikk du for?

  • Reply Birgitte 12. mars 2018

   Vi var innom mange, men den eneste Jonathan ville ha var den vanlige fra MAM som du får i alle matbutikker.. Dessverre : /

 • Reply Rubia 6. februar 2018

  Har du testet du Naty bleier?

  • Reply Birgitte 12. mars 2018

   Ja, for veldig lenge siden, med førstemann – kan ikke si jeg likte dem dessverre..

   • Reply Rubia 17. mars 2018

    Hvilke bleier bruker du? :)

    • Reply Birgitte 20. mars 2018

     Vi bruker Rema og Coop sine svanemerkede bleier :)

 • Reply Julie 5. juni 2016

  Hei, leser i boken din for øyeblikket, og har bare lyst til å gjøre alt jeg kan for å få en renere og grønnere livsstil, selv om jeg gjør mye allerede. Jeg skal ha meg ny madrass, og vil jo selvfølgelig at den skal være giftfri, men synes det er vanskelig å finne hvor jeg kan kjøpe et. Skal ha madrass og overmadrass i 90×200. Har du noen butikker å tipse om? :))

 • Reply Ada 17. juli 2015

  Hei! Ser at dette er et eldre innlegg, men er på jakt etter babymadrass og lurte på hvilken av Traumeland sine madrasser du valgte? :)

  • Reply Birgitte 18. juli 2015

   Beklager, jeg husker ikke nøyaktig hvilken modell det var. Lurer litt på om det var den som heter Rainbow.. Men tror alle er bra! :)

   • Reply Ada 20. juli 2015

    Takk for svar! Det er rainbow jeg har sett på :-)
    Veldig enig i at man bør unngå skadelige stoffer der man kan.

    Mvh. Ada Kristine Alstadhaug

    • Reply Birgitte 10. august 2015

     Så bra :) Lykke til!

  DIN KOMMENTAR