Bokhvete er så genialt! Jeg spirer den i en dag eller to for å gjøre den mest mulig næringsrik, og spiser den på havregrøt, på yoghurt og i smoothies. Den kan også brukes i salater, som erstatning for ris, i brød og knekkebrød, og som tørket og crispy ingrediens i sjokolade. Bokhveten er supersunn, proppet med proteiner og masse andre godsaker, digg som granola hvis du tørker den i ovnen (50 °C med døra på gløtt til de er crispy), kjempelett å spire og selvsagt glutenfritt. Bokhvete har en litt spesiell smak som ikke alle er like fan av, men jeg synes spiret (og ev. tørket) bokhvete ikke har den typiske smaken som man ofte kjenner i f.eks. bokhvetemel.
Spiring:
- Bløtlegg bokhveten i en times tid.
- Skyll, skyll, skyll! Det fjerner slimet som dannes når bokhveten er våt.
- Spires i et dørslag, en spire- eler nøttemelkpose, spireglass eller spirekar i 1-2 dager. Skyll spirene et par ganger om dagen (jeg skal innrømme at jeg i blant er sløv med skyllingen, men synes spirene har blitt greie likevel, så lenge de ikke er helt tørre der de ligger). De er klare når de har fått en liten hale.
- Oppbevar den ferdigspirede bokhveten i en tett boks eller glass i kjøleskapet. Holdbar i ca. 1-2 uker i kjøleskapet.
Bokhvete får du i de fleste helsekostbutikker. Go get it! ; )