Frokost, Glutenfri bakst, Plantebaserte oppskrifter

Saftig og luftig glutenfritt brød

Endelig har jeg funnet frem til en oppskrift på glutenfritt brød som blir ordentlig luftig og saftig. Det er vanskelig å gjette at dette brødet er glutenfritt!

Ingredienser:

(Gir 2 store eller 3 små brød)

1,5 liter lunkent vann

1 pose tørrgjær (du kan ev. bruke 1/2 pose, men da må du forlenge hevetiden litt)

1 ts lønnesirup

1 ts himalayasalt

1,5 liter glutenfrie havregryn

2 dl solsikkekjerner

2 dl linfrø

1/2 dl raps- eller olivenolje

1,5 liter Jyttemel (den blå posen)

Fremgangsmåte:

Bland vann, gjær, lønnesirup, salt og olje i en bakebolle. La stå i 5 minutter. Mal havregryn, solsikkekjerner og linfrø til mel i en blender, elektrisk kaffekvern el.l. (jeg bruker Nutribullet´en min). Bland havre-, solsikke- og linfrømel med det våte, tilsett ca. 1 liter Jyttemel og elt deigen i kjøkkenmaskin i 30 minutter (viktig med laaang eltetid ved glutenfri baking). Ha i resten av jyttemelet underveis i eltingen. Ha litt olje på benken og på hendene, så slipper du at det klisser. Kna deigen lett sammen og form til 2 store eller 3 små brød. Ha brødene over i brødformer, dekk godt med plastfolie og med gummistrikk rundt (bør være helt tett) og la brødene heve i 60 minutter. Stekes midt i ovnen på 200 ℃ i ca. 50 minutter (ikke bruk varmluft!). Avkjøles på rist under kjøkkenhåndkle. Oppbevar gjerne brødet i kjøleskapet for lengre holdbarhet. Brødene kan også fryses.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

22 KOMMENTARER

 • Reply Karin 4. desember 2019

  Dette skal jeg virkelig prøve, lurer på en ting, er det lang elting som gjør glutenfri bakst bedre?og hvorfor?
  Mvh Karin.

  • Reply Birgitte 19. august 2020

   Ja min erfaring er at lang elting er viktig slik at du får lange fiber i deigen slik som gluten gjør :)

 • Reply Anne 31. januar 2019

  Hei. Jeg tåler ikke havre. Er det noe alternativ jeg kan bruke?

  • Reply Birgitte 5. mars 2019

   I denne oppskriften har jeg kun forsøkt med havre, og den utgjør så stor del av brødet at jeg tør ikke love hvordan det kan bli med noe annet dessverre. Hilsen Birgitte

 • Reply Elin 12. september 2018

  Sikker på st det er 1,5 liter havregryn? Det skal kanskje være 1,5 DL?

  • Reply Birgitte 23. oktober 2018

   Helt sikker ;)

 • Reply Kamilla 23. juni 2018

  Bakte to brød av denne oppskriften idag, smakte nydelig! Endelig etter 2 år med cøliaki har jeg funnet en oppskrift med brød som smaker godt :) Tusen takk!

  • Reply Birgitte 3. september 2018

   Åh, så stas å høre! Takk!!

 • Reply Caroline 2. april 2018

  Hei. Jeg har også testet denne oppskriften. Og opplever at den ikke hever. Når jeg elter i kjøkkenmaskin ser jeg an hvor mye jyttemel jeg må ha for at den skal bli fast så man kan bake ut uten at det klisser. Men når den eltes henger ikke deigen på eltekroken. Er det rett.?er så redd for å gjøre noe feil. Jeg er ikke noen stor baker men MÅ ha glutenfritt brød. Elter jeg ikke lenge nok? Og er det normalt at deigen skal være så voldsomt tung?

  • Reply Birgitte 3. april 2018

   Hei Caroline! Du bør elte deigen i opp mot 30 minutter i maskinen. Deigen skal ikke være så tørr at den ikke henger litt fast på eltekroken, det er neste bedre at den er litt for klissete enn litt for fast (bruk olje på benken og hendene ved utbaking). Du bruker den blå posen med Jyttemel, ikke sant? Og så er det veldig viktig å kna brødet godt for hånd en kort stund etter elting i maskin, før du har det over i brødform. Så klapper du det godt ned i formen og dekker med plastfolie el.l og strikk rundt så det er helt tett. Legg gjerne et kjøkkenhåndkle over i tillegg for å gjøre det enda lunere. Så må det heve i en time før du steker det. Håper dette kan være til hjelp. Jeg baker som sagt dette hver uke og det hever alltid. Lykke til! Hilsen Birgitte

   • Reply Caroline 3. april 2018

    Ja bruker den blå. Skal jeg da elte 30min etter jeg har fått oppi alt jyttemelet? Eller teller tiden man har oppi melet også?
    Skal prøve igjen når jeg har spist opp det jeg har nå. Jeg lager bare et om gangen. Så har halvert oppskriften. Er det da greit å bruke kun halv pakke gjær? Bruker tørr..

    • Reply Birgitte 9. april 2018

     Beklager sent svar! Nei du elter samtidig som du gradvis har i melet, ha f.eks i halve mengden og la den gå litt og så kjenner du etter om den er veldig klissen og trenger mer, så putter du oppi litt og litt på denne måten. Når den er såpass fast i fisken at den ikke setter seg fast på fingrene når du berører deigen så er det nok jyttemel. Du kan godt bruke en halv pakke gjær. Dersom det er jevn og god temperatur inne hos deg kan du fint greie deg med en halv pakke til to brød også, du må bare la de heve litt lenger.

 • Reply Harald Odden 17. mars 2018

  Hei, dette brødet fristet så at jeg måtte prøve det. Var veldig nøye med ingred. og fremgangsmåten, men fikk ikke hevet brødet. Brukte en pk. med tørrgjær. Merket når jeg skulle elte deigen forsiktig for hånd, så var den veldig tørr og fast. Har du et råd for bedre heving tro?.? Mer væske?? Skal bake det igjen idag😁

  Mvh. Harald

  • Reply Birgitte 17. mars 2018

   Hei Harald! Det var rart, jeg baker dette ukentlig og det funker hver gang :) Men pass på temperaturen på vannet, det må ikke for varmt eller for kaldt, kjenn etter med håndbaken, det bør ikke være noe særlig varmere enn 40 grader. Og så kan du prøve med litt mindre Jyttemel denne gang. Så følger du med underveis i eltingen, kjenn på deigen – virker den våt og klistrer seg til fingrene så har du i mer mel, virker den fast så lar du være. Bruk olje, og ikke mel på benken, når du baker ut brødene. Og husk å kna brødene veldig godt før du har dem i brødformen. Viktig å dekke godt til så det ikke kommer luft til under hevingen. Håper det går bedre denne gang! Hilsen Birgitte :)

 • Reply Helen 18. juli 2017

  Denne oppskriften så god ut! Må teste ut! Vet du om det er noe jeg kan erstatte solsikkekjernene med? F.eks. mer havre? Prøver å unngå pga mye kadmium.

  • Reply Birgitte 3. september 2017

   Håper du liker den! ja du kan godt bytte ut med litt mer havre eller andre frø ;)

 • Reply Jannike 29. januar 2016

  Hei Birgitte,
  Jeg lurer på om jeg kan bytte ut lønnesirupen med f.eks. Yaconsirup eller fibersirup som jeg har kjøpt på Sunkost? :-)

  • Reply Birgitte 31. januar 2016

   Ja absolutt! Lykke til med brødbakingen og håper det smaker! :)

 • Reply Bente Pedersen Tømmerdal 1. juni 2015

  Kan man bruke hirsemel og event. hvor mye ?

  • Reply Birgitte 2. juni 2015

   Tenker du i tillegg, eller istedenfor havremel eller jyttemel?

 • Reply Nina 16. februar 2015

  Hei.

  Det ser ut som et godt brød. Men hvor store former bruker du? 1, 1,5 eller 2 liter?

  • Reply Birgitte 16. februar 2015

   Takk for det, Nina! Til denne deigen bruker jeg to former på 1,25 liter.

  DIN KOMMENTAR