Juice & smoothies, Juicing, Kosthold, Sunnhet

Miniguide til juicing

Har du nyttårsforsetter som innebærer et sunnere og renere liv? Da er juicing et genialt verktøy til å få i seg mengder med ferske, økologiske grønnsaker på.

Juicing gir kroppen en næringsboost uten sidestykke, og selv merker jeg en betydelig effekt på energinivå, immunforsvar og huden min i de periodene hvor jeg drikker mye grønnsaksjuice.

Her får du en smart miniguide til juicing, som gir deg en kickstart på det nye året:

Hvilken juicemaskin skal jeg velge?
Det finnes mange juicere på markedet i dag. I den dyrere enden av skalaen finner du slow juicerne, som presser hele frukten/grønnsaken, i motsetning til de billigere juicemaskinene som kverner ingrediensene. Blant de sistnevnte er juicerne fra Philips gode alternativer. Unngå de aller billigste maskinene, som ofte produserer mindre juicemengde og mer varme (som reduserer næringsstoffene i juicen), og som dessuten er vanskeligere å rengjøre.

Hva kan jeg juice?
Du kan juice alle slags frukt og grønnsaker så lenge de er harde nok til det. Du kan for eksempel ikke juice avokado, banan, mango osv.

-Frukt som er fine å juice: Epler, pærer, appelsiner og andre sitrusfrukter inkludert sitron og lime uten skall, ananas og melon.

-Grønnsaker som er fine å juice: Agurk, selleri, gulrøtter, grønnkål, spinat, fennikel, rødbet, urter og ingefær.

På grunn av naturlig høyt sukkerinnhold i frukt, bør du begrense fruktmengden når du lager juice. 1 del frukt til 3 deler grønnsaker er fint.

Velg økologisk! Grønnsaker og frukt til juicing som er spesielt viktig å velge økologisk er selleri, spinat, agurk og epler. Får du ikke tak i økologiske grønnsaker og frukt, bør du i hvertfall skrelle de som har skall på.

Hvordan gjør jeg det?
-Vask og eventuelt skrell grønnsakene og frukten du skal bruke. Dersom du har en juicemaskin med oppsamlingsbeholder på utsiden, er det smart å legge en pose i denne så det blir mindre å rengjøre etterpå. Dersom du ikke vil ta vare på restene som havner i denne, kan du gjerne bruke en nedbrytbar resirkuleringspose for mat, slik at hele posen bare kan kastes rett i matavfallet. Grønnsakrestene kan forøvrig fint brukes i grønnsakskraft, gryter, supper, rå knekkebrød og grønnsaksburgere.

-Kjør alle ingrediensene gjennom maskinen. Det beste er å drikke den ferdige juicen helt fersk, mens næringsstoffene er inntakte.

-Vask delene til juicemaskinen med én gang du er ferdig, da rekker ikke rester etter frukt og grønt å sette seg fast. Du kan gjerne bare skylle dem i vann og så vaske dem i oppvaskmaskinen (gjelder de fleste juicemaskinmerker).

-Juicerester kan oppbevares i kjøleskapet i en glassflaske eller på norgesglass med tett lokk. Dette bør drikkes samme dag. Dersom du bruker en slow juicer er juicen holdbar noe lenger.

-Drikk gjerne juice på tom mage om morgenen. Et lite tips for å få til dette er å gjøre klart frukten og grønnsakene kvelden i forveien slik at de ligger klare i kjøleskapet, og bare er å kaste rett i juicemaskinen om morgenen.

Til slutt vil jeg gi deg min basisoppskrift på grønnsaksjuice:
1 agurk
1 eple
2 stilker selleri
1-2 store never spinat eller grønnkål
2 gulrøtter eller 1/2 fenikkel eller 1 rødbet

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: