Baby & barn, Familie og hverdag, Kosthold, Middag, Økologisk, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter, Snacks & desserter

Dilla på søtpotet

Fries, mos eller suppe – uansett hva du gjør med søtpoteten blir det godt.

Den er søt og god, stappfull av betakaroten og minst like anvendelig som potet. Her får du fem smakfulle og lettvinte måter å bruke søtpotet på:

Søtpotetfries: Dette er en storfavoritt hjemme hos meg. Her får du sunne fries på 1-2-3! Alt du trenger å gjøre er å skrelle søtpotetene (1 søtpotet = 1 porsjon), skjære dem opp i staver, skylle godt i kaldt vann, tørk dem og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Drypp over litt olivenolje og ha på salt , pepper og eventuelt annet ønsket krydder (jeg digger dette økologiske grillkrydderet fra Urtekram). Stekes på 200 grader i ca. 30 minutter. Følg med så de ikke blir brente. Legg de på et kjøkkenpapir når de er ferdige så overflødig olje får renne av og de holder seg sprø. Supert som snacks eller tilbehør til middag!

Søtpotetchips: Enda en kjapp og sunn snacks. Skrell søtpotet og skjær i tynne skiver, bruk gjerne et mandolinjern, ostehøvel eller liknende. Vend i olje og spre dem utover en stekeplate med bakepapir. Stekes på 190–200 grader i 20–30 minutter. Du kan gjerne vende dem underveis. La de renne av på tørkepapir før servering. Prøv deg også frem med forskjellige urter og krydder, for eksempel paprikapulver eller rosmarin. Farvel, usunt potetgull!

Søtpotetpizza: Lag pizzabunn av søtpotet! Det er faktisk utrolig enkelt og godt, og en genial måte å få i både store og små denne herlige grønnsaken på. Sjekk ut denne supre oppskriften på Kamille.no.

Søtpotetmos: En klassiker ved middagsbordet – søt, fyldig og nydelig som tilbehør til det aller meste. Dessuten helt perfekt som babymat! Skrell og del et par søtpoteter i biter. Ha det i et dørslag, sleng et lokk på toppen og la de dampe seg møre og gode over kokende vann i en kjele. Du kan også koke de på vanlig måte, gjerne sammen med et hvitløksfedd. Mos de med en potetmoser og ha i litt olje eller smør og smak til med salt. Lager du mos til babyen, bare damper og moser du søtpoteten godt, og tilsett gjerne litt kokos- eller olivenolje for sunt og godt fett.

Søtpotetsuppe: Kombiner søtpotet med gulrot, eller lag en ren søtpotetsuppe. Uansett er dette en lettvint og god middag eller lunch på null komma niks. Skrell og skjær søtpotetene i biter. Fres litt løk og hvitløk i olje i en kjele, ha i søtpoteter (og eventuelt gulrøtter) og vann til at det akkurat dekker. Ha i litt grønnsaksbuljong og la søtpotetene koke til de er gjennomkokt, men fremdeles har litt tyggemotstand (da bevarer du mer av smaken). Ha i en god skvett med kokosmelk og mos suppa med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Jeg liker også å bruke krydder som spisskummen, cayennepepper og paprikapulver i denne suppa. For en mer mettende suppe, kan du tilsette røde linser sammen med søtpotetene og la suppa koke til linsene er ferdige, før du moser alt sammen med stavmikser.

Økologiske søtpoteter selges blant annet på Coop, i velassorterte helsekostbutikker og i økobutikker som Lokal Kolonial.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: