Kropp, Kroppspleie, Naturlig skjønnhet, Produktomtaler, Ren kosmetikk

Derfor bør du bytte til naturlig deodorant

Deodorant var en av de første tingene jeg byttet ut da jeg gikk over til renere og mer naturlige produkter. Grunnen er at vanlige deodoranter inneholder en rekke stoffer som kan være skadelige. Og hvis du i tillegg tenker på at dette påføres den sarte underarmshuden i rikelige mengder hver eneste dag (og ofte på nybarbert hud), sier det seg selv at man bør velge giftfritt.

De fleste konvensjonelle deodoranter inneholder aluminium* som skal hemme svette og lukt. Aluminium kan i følge Ewg.org gi fosterskader, skade nervesystemet, luftveiene og det kardiovaskulære systemet. Det er også linket til Alzheimer. Deo’en din kan også inneholde parabener, som kan virke hormonforstyrrende, triklosan, som kan irritere huden og føre til antibiotikaresistente bakterier, propylene glykol, som kan gi allergi og skade lever og nyrer, og ikke minst parfymestoffer, som blant annet kan gi allergi og virke hormonforstyrrende.

LES OGSÅ: 10 verstingstoffer du bør unngå i kosmetikk

*Vær obs på at noen naturlige deodoranter også inneholder aluminium, da i form av mineralsalter, som produsentene ofte hevder at ikke trekker inn i huden. Jeg vil likevel anbefale å unngå alle deodoranter som har ordet aluminium på ingredienslisten. Vil du vite mer om de potensielle skadevirkningene av aluminium anbefaler jeg deg å se dokumentaren The Age of Aluminium.

Det kan kreve litt prøving og feiling før man finner sin naturlige deofavoritt, og jeg har testet mye rart opp gjennom årene. Noen har funket greit, men ikke luktet så godt, andre har funket så dårlig at jeg like gjerne kunne gått uten. Men nå har jeg funnet mine absolutte deofavoritter, som både hemmer lukt og fukt, og i tillegg dufter fantastisk! Det som funker best på meg er deodoranter basert på natron (baking soda) og pleiende oljer. Jeg har eksperimentert med hjemmelagede deodoranter, noe som funker ganske bra, men den mest effektive jeg har prøvd hittil er deosticken fra Schmidt’s. Den holder meg tørr og luktfri hele dagen lang, og så er det så kjekt at man ikke trenger å smøre den på med fingrene. Jeg er også stor fan av Soapwalla’s Deodorant Cream, som lukter herlig og er mild mot min litt sensitive hud.

Når du bytter fra vanlig anitperspirant til en helt naturlig deo, vil du som regel gå igjennom en kort periode der kroppen (dvs. armhulene) bruker litt tid på å tilvenne seg en tilværelse uten svettehemmende stoffer. Det vil si at der du tidligere ikke har latt kroppen utføre sin normale svetting, så er det plutselig fritt frem og hipp hurra for svettekjertlene! Noe som kan resultere i et par ekstra svette dager, før kroppen justerer seg. Det var i allefall min opplevelse, og jeg har hørt mange si det samme. Men ta det helt med ro, du kommer ikke til å vandre rundt med svetteringer i ukesvis ;)

Vær også obs på at noen opplever å reagere på natron (baking soda). Dersom du har ekstra sensitiv hud eller opplever irritasjon, kløe eller rødhet bør du stoppe bruken og prøve med noe annet.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: