Endelig har jeg funnet frem til en oppskrift på glutenfritt brød som blir ordentlig luftig og saftig. Det er vanskelig å gjette at dette brødet er glutenfritt!
Ingredienser:
(Gir 2 store eller 3 små brød)
1,5 liter lunkent vann
1 pose tørrgjær (du kan ev. bruke 1/2 pose, men da må du forlenge hevetiden litt)
1 ts lønnesirup
1 ts himalayasalt
1,5 liter glutenfrie havregryn
2 dl solsikkekjerner
2 dl linfrø
1/2 dl raps- eller olivenolje
1,5 liter Jyttemel (den blå posen)
Fremgangsmåte:
Bland vann, gjær, lønnesirup, salt og olje i en bakebolle. La stå i 5 minutter. Mal havregryn, solsikkekjerner og linfrø til mel i en blender, elektrisk kaffekvern el.l. (jeg bruker Nutribullet´en min). Bland havre-, solsikke- og linfrømel med det våte, tilsett ca. 1 liter Jyttemel og elt deigen i kjøkkenmaskin i 30 minutter (viktig med laaang eltetid ved glutenfri baking). Ha i resten av jyttemelet underveis i eltingen. Ha litt olje på benken og på hendene, så slipper du at det klisser. Kna deigen lett sammen og form til 2 store eller 3 små brød. Ha brødene over i brødformer, dekk godt med plastfolie og med gummistrikk rundt (bør være helt tett) og la brødene heve i 60 minutter. Stekes midt i ovnen på 200 ℃ i ca. 50 minutter (ikke bruk varmluft!). Avkjøles på rist under kjøkkenhåndkle. Oppbevar gjerne brødet i kjøleskapet for lengre holdbarhet. Brødene kan også fryses.