Dyrke grønnsaker, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk

Dyrk dine egne økologiske grønnsaker

Nå er det på tide å begynne å så frø til årets grønnsakshage. Dette er noe av det som virkelig markerer starten på våren for meg, og jeg gleder meg til å få litt jord under neglene igjen, og å vente i spenning på at de første spirene skal titte frem.

I årets grønnsakshage har jeg tenkt å dyrke gulrøtter, squash, poteter, pastinakk og rødbeter. På solsiden av huset har jeg også noen store kasser der jeg dyrker grønnkål, forskjellige salattyper, jordbær, agurk, tomater og urter.

Du trenger ikke å ha store hageflekken for å dyrke frem dine egne økologiske grønnsaker. Faktisk trenger du ikke å ha hage i det hele tatt. Du kommer veldig langt med en solrik balkong eller en varm vinduskarm. Der kan du dyrke ting som ikke trenger så veldig stor plass, som salat, ruccola, sukkerterter, urter eller tomater.

Begynn med å bestemme deg for hvilke grønnsaker og/eller urter du vil dyrke. Gjør det enkelt og ikke velg for mange ulike typer hvis det er første gang du skal dyrke. Noen grønnsaker, som salat og grønne bladgrønnsaker, trenger ikke å forsåes. Disse kan du bare så direkte i jorda og høste av etterhvert som de blir klare. Økologiske frø kan du bestille på solhatt.no, runabergsfroer.se, bingenheimersaatgut.de, organiccatalogue.com, lindbloms.se eller på froebutikken.dk. Hagesentre har ofte noen økologiske frøsorter de også.

Dyrke selv

Hvis du vil unngå å så i plastpotter, kan du lage dine egne potter av avispapir (rull dobbelt lag med avispapir rundt et smalt glass eller flaske, brett inn bunnen og knyt eventuelt en hyssing rundt papiret før du fjerner glasset) eller bruke avskårne pappkartonger, tomme eggekartonger eller liknende. Økologisk blomsterjord får du på gartnerier, hagesentre og i blomsterbutikker.

Fyll pottene med jord og så frøene etter anvisning på pakkene. Dekk til med mørk plast og sett pottene et lunt sted. Når frøene begynner å spire, tar du av plasten og setter pottene i en lys, men sval vinduskarm. Hold jorden jevnt fuktig, men pass på så du ikke drukner frøene og spirene helt når du vanner.

Når været er blitt varmt nok kan du plante dem ut i kjøkkenhagen eller i store krukker eller kasser på balkongen. Husk å herde plantene først ved å la de stå noen dager i skyggen ute, før du planter dem i jorda. Her finner du mer detaljerte råd om planting, økologisk jord, gjødsel, m.m.

Så er det bare å glede seg til økologiske, knallsunne og ekstremt kortreiste grønnsaker!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: