Baby & barn, Familie og hverdag, Kosthold, Middag, Økologisk, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter

Den beste økologiske ketchupen lager du selv

Ketchup trenger ikke bety sukkerbombe på plastflaske. Slik lager du en enkel, sunn og god ketchup helt selv.

Ketchup går det mye av i sommermånedene (særlig om du har kresne barn i hus, sånn som meg!), og heldigvis er det enkelt å få tak i økologisk ketchup i butikken nå. Heinz har hatt det lenge, og nå har Idun slengt seg med også. Det er supert – selv om kjøpe-ketchupene inneholder mye sukker og kommer i kjipe plastflasker.

Da jeg laget min første ketchup forsto jeg hva jeg hadde gått glipp av. Det var jo utrolig lettvint og godt! Og det som er så genialt er at den kan brukes både som pizza- og pastasaus også. Og så er det en kul ting å gi bort i gave synes jeg. Bare fyll den på et fint lite glass med lokk og heng på en fin merkelapp  – gjerne med oppskriften skrevet på slik at mottakeren kan prøve seg på sin egen hjemmelagede ketchup når glasset er tomt.

Mesteparten av det du trenger til å lage din egen ketchup har du sikkert i skapet allerede. Du trenger hakkede tomater på boks, eplecidereddik, lønnesirup, løk, hvitløk, tomatpuré og litt salt. Du kan også eksperimentere med forskjellige urter og krydder, som oregano, timian, pepper, laurbærblad, koriander og stjerneanis, eller chili og kajennepepper dersom du liker den hot!

Her får du min oppskrift på hjemmelaget økologisk ketchup:

Gir ca. 4,5 dl ferdig ketchup

½ økologisk løk, hakket
½ fedd økologisk hvitløk, finhakket
2 ss økologisk tomatpuré
1,5 dl økologisk eplecidereddik
1 boks økologiske hakkede tomater (jeg bruker den på 500 gram fra COOP Änglamark)
3–4 ss økologisk lønnesirup
Salt (smak til)
Urter eller krydder (valgfritt). Jeg bruker som regel 1 ts tørket oregano.

  • Fres løken på svak varme i olje til den mykner.
  • Ha i hvitløken og fres videre i et par minutter.
  • Ha i tomatpuré og fres i noen minutter mens du rører.
  • Ha i eddik og la det trekke i et par minutter.
  • Tilsett de hakkede tomatene og lønnesirupen. Kok opp og la det småputre uten lokk på svak varme i en times tid, mens du rører innimellom.
  • Når ketchupen har tyknet kjører du den glatt og fin med en stavmikser eller i en blender.
  • Smak til med mer salt, krydder eller søtning om du synes det trengs.
  • La ketchupen avkjøles før du har den over i et rent glass med tett lokk. Kok gjerne glasset først slik at det er helt sterilt.

Ketchupen holder seg i 2 til 3 uker i kjøleskapet.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: