Familie og hverdag, Kosthold, Middag, Nøtter & frø, Plantebaserte oppskrifter

Birgittes julestek

Enten du er veganer, vegetarianer eller du skal lage mat til en ”veggis” i julen, så er denne veganske julesteken en sikker vinner.

De første gangene jeg laget denne steken brukte jeg mye nøtter (jeg tenkte vel at jeg måtte det siden det het nøttestek), men etterhvert har jeg justert oppskriften litt og kuttet ned på mengden nøtter, eksperimentert med deilig julekrydder, og endt opp med en variant som aldri slår feil. Nå kaller jeg den heller julestek. Så får den heller hete nøttestek resten av året ;)

Denne kan du lage som hovedrett til julaften, men den er også super som et vegansk alternativ på nyttårsaften eller andre middager i julen. Du kan enkelt variere oppskriften med ulike nøtteslag, forskjellige typer bønner, urter og krydder.

Den er perfekt sammen med klassisk brun saus, poteter, rosenkål og alt det andre tilbehøret som vanligvis serveres på julaften. Får du litt til overs kan du dessuten spise den i en wrap eller ha den på brødskiven som en deilig julepostei.

Lag den gjerne en dag i forveien. Da får den ”satt” seg skikkelig og smaker enda bedre. Så kan du kan bare varme den opp en liten times tid, mens de andre løper rundt og stresser med å få svoren sprø på julaften ;)

Birgittes julestek (vegansk og glutenfri):

4 porsjoner

1/2 løk
1 gulrot
1 selleristang
100 g sopp
2 hvitløksfedd, finhakket
1 boks brune bønner (eller ca. 200 g hjemmekokte)
2 bokser med linser (eller ca. 400 g hjemmekokte)
100 g nøtter (f.eks. mandler, valnøtter og cashewnøtter)
1,5 dl havregryn
1 dl fint mel (jeg bruker økologisk rismel, men det meste funker så bruk det du har)
1 ts soyasaus
1–2 ss finhakkede ferske urter (rosmarin, timian og persille passer veldig bra)
1/2 ts allehånde
1 kryddermål (ca. 1/5 ts) malt nellik
1 kryddermål malt ingefær
1 kryddermål malt muskat
½ ts paprikapulver
Et lite dryss kajennepepper
1 ts lønnesirup
1 ss tyttebærsyltetøy (kan sløyfes)

  • Finhakk nøttene for hånd eller i foodprosessor og sett til side.
  • Finhakk løk, gulrot, selleri og sopp, og fres i litt olje til det mykner. Ha i hvitløk mot slutten.
  • Ha det deretter over i en foodprosessor sammen med linser, bønner og nøtter. Kjør til du får en grovkornet masse.
  • Hell blandingen over i en stor bolle og tilsett havregryn, mel, soyasaus, finhakkede urter, krydder, lønnesirup og tyttebærsyltetøy, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.
  • Ha blandingen over i en smurt brødform og trykk den godt sammen. La den stå i kjøleskapet i 30–60 minutter slik at den blir fast og fin før du steker den.
  • Stek den på 180 grader midt i ovnen i 50–60 minutter (ikke bruk varmluft). La den avkjøle seg litt før du skjærer i den.

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: