Denne gulrotkaken inneholder hverken gluten, melk eller egg, perfekt for deg med allergi (med unntak av nøtter) – eller hvis du bare er som meg og ikke har det største kakebake-talentet. For dette er en kake alle kan få til! Og så er den dessuten proppfull av næringsstoffer, blant annet fra norske, økologiske gulrøtter.
Jeg elsker gulrotkake, men jeg har faktisk ikke spist det siden jeg kuttet ut gluten og meieriprodukter for fem år siden. Så da det gikk opp for meg at jeg kan få tilfredsstilt gulrotkake-cravingen helt uten veiing, sikting av mel, heving og steking og alt det andre jeg er så dårlig på, da måtte jeg jo bare prøve.
Etter masse googling og utprøving kom jeg frem til en enkel og god oppskrift som jeg håper at du også vil like :)
Bakefri gulrotkake:
Kakebunn:
3 dl rå valnøtter
15 dadler (jeg bruker de økologiske fra Coop Änglamark)
1 dl rosiner
4 middels store gulrøtter
3,5 dl revet kokos
2 ss lønnesirup
1,5 ts kanel
½ ts ingefærpulver
Revet skall fra 1 appelsin
En klype havsalt
½ ts vaniljeekstrakt eller frøene fra ½ vaniljestang (kan sløyfes)
Frosting:
2,5 dl rå, usaltede cashewnøtter (kan gjerne bløtlegges en time før bruk)
2 ss kokosolje
2 ss lønnesirup
½ ts vaniljeekstrakt eller frøene fra ½ vaniljestang (kan sløyfes)
En liten skvis med sitronsaft
En liten klype havsalt
-Skrell gulrøttene hvis det trengs, og skjær dem i biter.
-Ha alle ingrediensene til kakebunnen i en foodprosessor og kjør til alt er kuttet godt opp og massen kleber seg sammen. Vil du ha en mer finkornet kakebunn kan du rive gulrøttene før du har dem i foodprosessoren.
-Bruk en 20×20 cm kakeform eller en litt mindre form hvis du vil ha en høyere kake. Du kan også bruke en firkantet form i glass el.l. Ha bakepapir i bunnen av kakeformen og smør formen med litt kokosolje. Eventuelt kan du la bakepapiret henge over kantene så kaken blir enklere å løfte opp.
-Bruk en slikkepott og press kakebunnen godt ned i formen.
-Sett kaken i fryseren mens du lager frostingen (ca. 10 minutter).
-Ha alle ingrediensene til frostingen i foodprosessoren og kjør til du får en glatt og fin masse. Ha ev. i en liten skvett vann hvis du synes den blir for tykk.
-Ta ut kaken og ha på frostingen. Sett den tilbake i fryseren og la den stå i 30 minutter for å sette seg ordentlig.
-Pynt med for eksempel revet appelsinskall eller hakkede nøtter.
-La kaken stå i kjøleskapet frem til servering.