Har du tenkt over hvor mange produkter du faktisk bruker i løpet av en dag?
Innen du går ut døra kan det hende du både har brukt sjampo, balsam, såpe, bodylotion, deodorant, ansiktskrem, sminke, hårprodukter og parfyme. Bruker du dette daglig, i år etter år, snakker vi om store mengder kjemikalier etterhvert. Huden er ditt største organ, og opptil 60 % av det du smører på den, trekker inn i kroppen. En rekke studier har vist at stoffene som ofte brukes i vanlige skjønnhetsprodukter, er linket til både hormonforstyrrelser, allergier, kreft og nedsatt fruktbarhet.
Men hvilke stoffer bør vi være ekstra på vakt for?
Her er 10 verstingstoffer du bør unngå i skjønnhetsprodukter:
Parabener: Disse vanlige konserveringsmidlene kan virke hormonforstyrrende og skade forplantningssystemet. Visse studier har dessuten linket parabener til brystkreft og hudkreft. Gå alltid for parabenfrie produkter – særlig hvis du er gravid og når det gjelder produkter til barn.
SLS: Sodium lauryl sulfat finnes i blant annet såpe, sjampo, tannkrem og renseprodukter, for å få det til å skumme. SLS kan virke hormonforstyrrende og uttørkende på huden og hodebunnen. Det kan også inneholder kreftfremkallende biprodukter som oppstår ved produksjonen. Gå heller for SLS-frie dusjsåper og sjampo uten SLS.
Aluminium: I følge Ewg.org kan aluminium i skjønnhetsprodukter (og da særlig deodorant) gi fosterskader, skade nervesystemet, luftveiene og det kardiovaskulære systemet. Velg heller en naturlig og effektiv deo, som holder deg tørr og velduftende uten giftige kjemikalier.
Parfyme: Hvem vet hva parfyme inneholder, egentlig? Parfymeprodusentene har ikke krav på seg til å oppgi noen av innholdsstoffene. Vi ender opp som prøvekaniner, og sprayer oss med både hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Parfyme kan blant annet inneholde ftalater som skader immun- og forplantningssystemet. Velg heller naturlig parfyme basert på eteriske oljer.
Mineraloljer: Disse lages av biprodukter fra oljeindustrien (bare dét i seg selv er jo ekkelt), og kan tette huden og hemme den naturlige utrensingsprosessen – noe som blant annet kan gi urenheter. Huden blir dessuten ofte avhenging av mineraloljer, og blir tørr og sår uten dem. Enda verre er det at det kan gi skade på forplantningssystemet. Dropp alt som inneholder mineraloljer (se etter betegnelser som paraffin, vaselin og petrolatum).
Triklosan: Dette er er et antibakterielt stoff som brukes i blant annet såper, deodoranter og tannkremer. Triklosan kan virke både allergifremkallende, hormonforstyrrende og skadelig på forplantningssystemet, og kan også opphopes i kroppen vår. Dessuten kan triklosan føre til motstandsdyktige bakterier og antibiotikaresistens.
Etanolaminer (DEA, TEA, MEA): Emulgerende og pH-regulerende stoffer som brukes i alt fra makeup og hårprodukter til rengjøringsprodukter til huset. Disse kan blant annet gi lever- og nyreskade, og er også linket til kreft og skade på det mannlige forplantningssystemet.
Nanopartikler: Disse ørsmå partiklene brukes blant annet i noen typer mineralmakeup og solkrem, og har evnen til å trekke dypt inn i kroppen. Nanopartikler kan gi DNA-skade, luftveislidelser, immunologiske sykdommer m.m. Gå alltid for produkter som er merket at de er uten nanopartikler og sjekk med produsenten hvis du er i tvil.
Propylenglykol (PG) og polyetylenglykol (PEG): Dette er kjemikalier som brukes for at aktive stoffer skal trekke lettere inn i huden og for å gi fukt. Problemet er at det kan irritere huden og føre til allergisk reaksjon, og i verste fall gi lever- og nyreskade.
1,4 dioxane: Dette er en luring du ikke finner på noen ingrediensliste. Det er nemlig et biprodukt som oppstår når etylenoksid tilsettes andre stoffer for å gjøre dem mildere (etoksylering), som for eksempel når man gjør sodium lauryl sulfat om til sodium laureth sulfat. 1,4 dioxane er klassifisert som kreftfremkallende og er vanligst å finne i produkter som skummer. Skal du være sikker på å unngå 1,4 dioxane, må du gå for økologiske produkter. Etoksylering er nemlig ikke tillatt ved økologisk produksjon.
Velg økologisk!
Da er du garantert å unngå potensielt skadelige stoffer, som parfyme, parabener og mineraloljer. Det stilles skyhøye krav til økologisk kosmetikkproduksjon, det er åpenbart bedre for både hud og helse, og samtidig skåner du også naturen og miljøet. Økologiske produkter er heller ikke testet på dyr. Vinn-vinn-vinn!
Gode verktøy til trygge produkter:
Er du usikker på om produktene dine inneholder potensielt skadelige stoffer, finnes det flere gode verktøy du kan sjekke ut. På Ewg.org/skindeep kan du søke blant over 64.000 skjønnhetsprodukter og finne ut om dine favorittprodukter holder mål. Du kan også søke opp enkeltingredienser. Skin Deep har også en egen app som er kjekk å bruke når du er ute og shopper. På Goodguide.com kan du også søke på skjønnhetsprodukter. I tillegg har finner du informasjon om giftstoffer i mat, klær, elektronikk-, bil- og dyreprodukter. GoodGuide har også en egen app som er kjekk å ha på telefonen.