En jul uten hjemmebakte pepperkaker er ikke noen ordentlig jul for meg. Å bake de selv er både gøy og avslappende, og skikkelig hyggelig å ha med hele familien på. Disse kan selvsagt bakes og spises av alle, uansett om du har glutenallergi eller ikke. De er av det litt sunnere slaget fordi de ikke inneholder raffinert sukker og så smaker de knallgodt! Enkle å lage er de også.
Denne glutenfrie deigen er litt mer smuldrete enn vanlig pepperkakedeig, men det er bare å kna den litt og kjevle den ut på nytt hvis den faller litt fra hverandre. Og så trenger pepperkakene virkelig ikke å bli perfekte, de smaker godt uansett og ser bare sjarmerende ut med litt skavanker.
Deigen lager du kvelden i forveien og legger den i kjøleskapet over natta, og så er det bare å ta den ut litt før du skal bake dagen etter. Sleng på et forkle, finn frem kjevler og pepperkakeformer og nyt en stille og rolig bakestund sammen ved kjøkkenbordet.
Birgittes glutenfrie og veganske pepperkaker:
• 200 g vegansk smør
• 1,5 dl lønnesirup
• 4 ss kokossukker
• 1 dl ris- eller soyafløte
• 8 dl Toro Glutenfri fin kakemiks + litt mel til utkjevling
• 1 ts malt nellik
• 1 ts malt ingefær
• 1/2 ts malt pepper
• 3 ts kanel
• 1 ts bakepulver
Smelt smør, lønnesirup og kokossukker i en kjele. Ha det i en stor bolle og la det avkjøles litt før du rører inn fløten. Ha i krydderet og bland godt sammen. Sikt melet og ha det i bollen sammen med bakepulveret og bland alt godt. Kna deigen på kjøkkenbenken til den er smidig. Dekk den godt til og sett den i kjøleskapet til dagen etter. Neste dag tar du den ut litt før du skal bake så den blir romtemperert (da er den lettere å jobbe med). Så knar du deigen litt før du kjevler den ut. Stikk ut kakene med pepperkakeformer og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 175 grader i 10–15 minutter (ikke bruk varmluft). Avkjøles på rist.