Deilig, kremete, fyldig hasselnøttsmør… SÅ godt! Og ikke minst supersunt – proppfullt av gode fettsyrer, vitaminer og mineraler.
Nøttesmør kan være litt pes å lage, men det er virkelig verdt jobben. Joda, du får kjøpt det ferdig i butikken, men ingenting slår ekte hjemmelaget vare!
Om du varmebehandler nøttene på forhånd slipper nøttene lettere sin naturlige olje og dette gjør prosessen litt enklere. Jeg foretrekker nøttene rå og tilsetter heller litt olivenolje. Du kan varmebehandle nøttene ved å spre de utover en langpanne med bakepapir og riste dem på 150 ℃ i 20-30 minutter.
Du trenger:
Ca. 250 g. hasselnøtter, gjerne økologisk om du får tak i det
Litt kaldpresset økologisk olivenolje
En klype himalayasalt
En kraftig foodprosessor
Slikkepott
En god porsjon tålmodighet
Slik gjør du:
- Ha hasselnøttene i foodprosessoren og kjør til du får en kornete masse.
- Tilsett litt og litt olivenolje mens du kjører foodprosessoren videre, og skrap ned fra sidene med slikkepott etterhvert som massen kryper oppover. Dette må gjentas ofte, og det er her tålmodigheten kommer inn. Har du ristet nøttene på forhånd trenger du antakelig ikke tilsette noe olje.
- Fortsett til nøttene begynner å frigi sin naturlige olje og konsistensen blir kremete og fin. Tilsett en klype salt til slutt.
- Oppbevares i lufttett boks eller glass i kjøleskapet. Holdbart i minimum 3–4 uker.