«Hva spiser du egentlig?» får jeg ofte høre. «Du må jo ha et ganske begrenset kosthold du som ikke spiser kjøtt og har glutenallergi?» lurer mange på. «Får du i deg nok næringsstoffer da?» spør noen bekymret.
Svaret er at jeg aldri har spist sunnere og mer variert enn jeg gjør i dag. Og aldri har jeg følt meg mer opplagt, hatt bedre fordøyelse eller færre hudproblemer enn jeg har nå.
Her er basisproduktene mitt kosthold består av, og som jeg vanligvis spiser MYE av:
Grønnsaker: Gulrøtter, søtpotet, selleri, løk, hvitløk, tomater, agurk, squash, spinat, fenikkel, paprika, ruccula, salatblader, vårløk, aubergine, sukkererter, asparges, aspargesbønner, grønnkål, rødbeter, sopp, chili, ingefær, kålrot, spirer, brokkoli, blomkål, avocado, mais, erter og ferske urter.
Nøtter og frø: Valnøtter, paranøtter, cashewnøtter, mandler, solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø, hampfrø og chiafrø.
Belgfrukter, ris & gryn: Fullkornsris, quinoa, grønne og røde linser, bønner av alle slag, kikerter og kikertmel, havregryn og litt glutenfri pasta.
Frukt og bær: Epler, bananer, appelsiner, klementiner, sitron, melon, ananas, blåbær, jordbær, bringebær, gojibær, rosiner og dadler.
Oljer: Olivenolje, kokosolje, rapsolje og linfrøolje, samt solsikkeolje, sesamolje, nattlysolje, algeolje, riskliolje og havrekliolje som jeg får gjennom Udo´s Choice.
Annet: Kokosmelk, raw kakao, yaconsirup, stevia, xylitol, diverse krydder og tørkede urter, eplecidereddik, næringsgjær, himalayasalt, grønn te, teeccino og nøttemelk.
–I tillegg tar jeg daglige tilskudd av superfoods og greens, Udo´s Choice for omega3 og andre fettsyrer, probiotika, enzymer, D-vitamin, K2-vitamin, Q10 og et multivitamin- og mineraltilskudd.
Sammenliknet med et typisk norsk kosthold, slik jeg selv hadde i over 25 år, vil jeg påstå at jeg i dag får i meg mer vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer, fiber og antioksidanter, – og mindre sukker og tomme karbohydrater, herdet fett og tilsetningsstoffer, enn veldig mange andre. Mitt kosthold er i tillegg mindre belastende på miljøet, inneholder mye mindre sprøytemidler, antibiotikarester og hormoner. Og så er det godt å tenke på at ingen trenger å dø for å havne på min tallerken.
«Men hva med proteiner og kalsium?» Huff, dette spørsmålet begynner å bli gammelt og tynnslitt. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har forklart at dette er en loslitt myte, antakelig skapt av kjøtt- og meieriindustrien. Hva er proteiner egentlig? Det er sjelden de som spør vet svaret på nettopp det…
Proteiner er bygget opp av 20 forskjellige aminosyrer, og finnes i alt liv på jorda. Åtte av disse kalles essensielle aminosyrer og må tilføres gjennom kosten. Det er riktig at animalske matvarer ofte inneholder flere av alle de essensielle aminosyrene enn det vegetabilske proteinkilder gjør, men så lenge man spiser et variert vegetarisk/vegansk kosthold får man i seg alle de aminosyrene man trenger. Proteinmangel er forøvrig svært sjeldent, både blant kjøttspisere og vegetarianere.
I et melkeland som Norge er vi oppdratt av meieriindustrien til å tro at melk omtrent er den eneste kilden til kalsium. Kalsium finnes det derimot massevis av i grønne grønnsaker, soyabønner og tørkede urter, og en del av i frukt, frø, bønner og andre grønnsaker. Faktisk ser man dårligere kalsiumopptak hos personer som spiser svært mye proteiner eller har en diett med mye fosfor (som man paradoksalt nok finner mye av i melk!). Det er få bevis for at veganere oftere lider av kalsiummangel enn de som drikker melk og spiser meieriprodukter. Selv lider jeg hverken av kalsium- eller proteinmangel, og til forskjell fra mange er dette noe jeg har testet meg grundig for flere ganger.