Detox, Detox Guide, Grønn livsstil, Helse, Hjemmelaget kosmetikk, Iherb.com, Livsstilsendring, Naturlig skjønnhet, Produktomtaler, Ren kosmetikk, Sunnhet, Verktøy, Verstingstoffer

Detox Guide – Trinn 1

Trinn 1: KOSMETIKK-DETOX

Innen du går ut døra om morgenen har du utsatt deg for over hundre forskjellige kjemikalier. Det begynner i dusjen med shampoo, balsam og såpe, og fortsetter med body lotion, deodorant og parfyme, før du runder av det hele med sminkekosten og kanskje innhalerer en sky av hårspray.

-“Jo, men jeg liker jo å se bra ut og lukte godt” sier du. Det forstår jeg. Men har du tenkt over hva en livslang tilførsel av disse kjemikaliene utsetter deg for? Shampoo, balsam og såpe har du allerede brukt hele livet, mens sminke, deodorant og parfyme først ble aktuelt i ungdomsårene. La oss si at du fortsetter med disse produktene til du er 80 år; Det er 60 til 80 års forbruk av over hundre kjemikalier hver eneste dag! Legg til sprøytemidlene du får i deg gjennom mat, forurenset luft og diverse giftstoffer i plastikk, klær, maling og møbler, og du har en virkelig herlig cocktail som konstant skyller gjennom årene dine.

NB! Dette gjelder gutta også! Det eneste de slipper unna er stoffene i sminke.

Du kan velge å fortsette å være en menneskelig forsøkskanin, eller du kan si at nok er nok, og la meg vise deg noen rene, naturlige og sunne alternativer -som også får deg til å se bra ut og dufte fantastisk.

Her er bare noen av stoffene du smører deg inn med hver dag:

 • Sodium Laurel Sulfate (SLS) og Sodium Laureth Sulfate (SLES): Hormonforstyrrende, kan gi kreftfremkallende biprodukter under produksjon.
 • Parabener: Hormonforstyrrende, kreftfremkallende.
 • Fragrance (Parfum): Kan inneholde ftalater som skader immun- og forplantningssystemet. Inneholder en rekke kjemikalier som produsenten ikke er forpliktet til å opplyse om -blant annet hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer. Se denne rapporten for mer informasjon.
 • Ethanolaminer (diethanolamine/DEA, triethanolamine/TEA og monoethanolamine/MEA + Coconut-derived cocamide DEA/MEA, og lauramide DEA): Kan gi lever- og nyreskade.
 • Propylene Glycol: Kan irritere huden. Kan gi lever- og nyreskade.
 • Aluminum: Denne vanlige deodorantingrediensen kan bl.a. gi fosterskader, skade lunger og luftveier, gi skade på nervesystemet og på det kardiovaskulære systemet.

Og så over til den hyggelige delen! Det første trinnet i denne guiden er å bytte ut giftbombene på badet med nye naturlige produkter. Her er mine favorittprodukter og naturlige skjønnhetstips:

HÅR:

 • John Masters Organics´ shampooer, balsamer og kurer er veldig gode. Kjøpes på feelunique.com.
 • Aubrey Organics´ produkter er rimelige og 100% naturlige, men det krever litt prøving og feiling før du finner din favoritt. Fås på iherb.com.
 • Vask håret med natron for en skikkelig dyprens. Bland natron og vann i håndflaten til du har en kremete masse, og gni inn i hår og hodebunn. Skyll ut. Miks en blanding av eddik og vann i en tom flaske og hell dette over hår og hodebunn. La eddiken virke noen minutter og skyll ut. Dette gir skinnende blankt og gjennomrenset hår.
 • Eksperimentér med hjemmelagede hårkurer. Prøv f.eks. en kur med mandelolje og avocado. La den sitte i håret i en halvtime og vask ut med en mild og naturlig shampoo.
 • Du trenger ikke masse hårstylingprodukter hvis du kan disse knepene: For volum: Tuppér underhåret ditt med en kam og børst lett over med en naturbørste. Du kan også føne håret med hodet opp-ned. For krøller: Dersom du har krøller eller fall kan du klemme håret undenifra og opp mens du tørker det med hårføner, for å definere krøllene bedre. Invistér i en god rettetang og lær deg å lage krøller og å forme håret med denne. På Youtube finnes masse gode instruksjonsvideoer. Fett hår: Fyll Maizena på en liten saltbøsse, strø dette lett over håret og gni gjennom med fingrene. Brusete hår: Ta litt kokosolje, jojobaolje eller mandelolje i håndflatene og stryk over det brusete håret, men unngå hodebunn og rundt ansiktet så det ikke ser fett ut.
 • Velg deg en frisør som bruker amoniakkfrie farger og økologiske produkter. Fler og fler frisørsalonger bruker dette i dag. Konvensjonell hårfarge er linket til kreft, luftveisskader og allergiske reaksjoner.

KROPP:

 • Dr. Bronner´s flytende såper er milde og gode, og kan brukes til det meste. Kjøpes på Helios.
 • Dr. Woods castile-såper er også bra, og noe billigere enn Dr. Bronner´s på iherb.com.
 • Fyll en pumpeflaske med økologisk, kaldpresset olivenolje og smør deg med denne mens du står i dusjen, skyll lett av og tørk deg. Gir silkemyk hud og du trenger ikke stå og smøre deg inn med body lotion etterpå. Tilsett noen dråper eterisk olje for en deilig duft, f.eks. kanel eller peppermynte.
 • Tørrbørst kroppen så ofte som mulig før du dusjer. Dette hjelper huden å kvitte seg med avfallsstoffer, setter i gang blodsirkulasjonen og gir lymfesystemet en boost. Les mer her. Hvis du foretrekker en skrubbekrem kan du enkelt blande din egen med olje og sukker.
 • Bruk flytende såpe til barbering istedenfor barberskum. Det er absolutt like effektivt, og selvsagt mye mer helsevennlig. Dr. Bronner´s og Dr. Woods er bra til dette.
 • Home Health Herbal Magic Roll-on er den desidert beste naturlige deodoranten jeg har prøvd, og tro meg – jeg har prøvd det meste! Her kan du lese mer om den.
 • Nature’s Gate Creme de Mint Toothpaste er min favoritt-tannkrem. Her finner du en oversikt over flere naturlige og giftfrie tannkremer.
 • Konvensjonell parfyme er risikosport på høyt nivå. Dette er antakelig det mest helseskadelige skjønnhetsproduktet vi kan påføre oss. Som nevnt tidligere, er ikke produsentene forpliktet til å oppgi hva parfymene er laget av. Dette resulterer i bruk av en rekke svært skadelige stoffer, hvor mange av dem aldri er blitt testet for om de er trygge å bruke for mennesker. I tillegg kommer stoffene lett inn i systemet ved at vi puster inn mikropartiklene når vi sprayer oss. Jeg vet det er vanskelig å ta farvel med favorittparfymen, men dette er likevel det første produktet du bør kvitte deg med. Den gode nyheten er at det finnes sunne alternativer -som lukter fantastisk! Jeg bruker blant annet denne fra Island Essence, som jeg er veldig fornøyd med. Den er søt og sommerlig. Ellers har de flere gode dufter på Gimle Økologiske Parfymeri, og også flere på iherb.com. Bare sørg for at den er økologisk og 100 % naturlig!

ANSIKT:

 • Green People lager gode ansiktskremer, fås på Vita og her.
 • Lag dine egne ansiktsoljer! Se min baseoljeguide for oversikt over de ulike oljene du kan bruke.
 • Organix South har en super såpe med neem olje, beregnet til ansiktsvask. Huden blir myk og ren, og såpestykket varer i en evighet. Finnes i flere varianter, jeg bruker denne.
 • Olivenolje er genial til å fjerne øyensminke med. Ha en liten flaske stående på badehylla, hell litt olje på en bomullspad og gni av sminken. Har du sminke i resten av ansiktet, kan du massere inn hele ansiktet med oljen og så gni av med en bomullspad.
 • Dropp lypsylen og bruk heller en trygg, økologisk leppebalsam. Her kan du lese om min favoritt.

MAKEUP:

 • Bruk minimalt med makeup. De færreste sminkeprodukter er 100 % frie for helseskadelige stoffer. For å gi sminken sin farge, enten det er det røde i leppestiften eller det sorte i maskaraen, er produsentene nødt til å tilsette fargestoffer som mineralpigmenter og jernoksider, som dessverre er linket til helseskader.
 • Se etter produkter som er sertifisert økologiske og som har mest mulig naturlige ingredienser. Du bør unngå alt som inneholder parabener, parfyme, DEA, TEA, urea, propylenglykol, PEG og silikoner, og vær obs på ord som propyl, methyl, butyl, benzene og styrene.
 • Bruker du concealer, foundation eller pudder, finner du en stor oversikt over trygge merker her.
 • Volumising Mascara fra Green people er min favorittmascara. Børsten er liten og hendig og gir et naturlig resultat. Dessuten inneholder den pleiende shea smør og mandelolje. Fås på Vita og her.
 • Kiss My Face har kjempefine lipglosser og shine-sticks til leppene. Kjøpes her. Men husk at nesten alt du smører på leppene, forsvinner inn gjennom munnen og inn i kroppen din. Bruk heller en 100 % naturlig leppebalsam til daglig, og gloss eller leppestift kun når du skal fjonge deg litt ekstra.
 • Hvis du skal bruke rouge, pudder eller solpudder, velg en kompakt variant. Løse puddere er så finkornet at det utgjør en helserisiko når vi puster det inn. Det klistrer seg til lungeveggen og forblir i systemet vårt i lange tider. Du kan også velge en kremrouge for å unngå nanopartikler. Se etter så naturlige og rene produkter som mulig, og bruk dem sparsommelig. Gimle Økologiske Parfymeri har fint utvalg på trygg makeup, blant annet The Organic Pharmacy. Kjaer Weis har en fantastisk kremrouge. Denne finner du på Pureskin.no.

BABY & BARN:

 • Bruk naturlige, kaldpressede og økologiske oljer i badevannet. Olivenolje eller mandelolje fungerer fint. Vanlig babyolje, som f.eks. Johnson & Johnson´s, inneholder en rekke stoffer som kan skade barnet ditt, blant annet parabener, parfyme og quaternium-15. Baby og barneprodukter er big business, men lages ikke nødvendigvis med barnets helse i fokus. De minste barna trenger ikke vaskes med annet enn olje.
 • Vask større barn med mild castile-såpe fra Dr. Bronner´s eller Dr. Woods. Velg helst duftfrie varianter. Nothing Nasty og norske Nykr er kvalitetsmerker som lager nydelige og sunne produkter til både voksne og barn.
 • Castile-såpe kan også brukes til barnets hår. Til større barn kan du låne ut din egen naturlige shampoo og balsam.
 • Når det gjelder babywipes er det litt tricky. De fleste – til og med de mest naturlige, inneholder irriterende og allergifemkallende stoffer. Men av praktiske årsaker gjør babywipes livet lettere for de fleste småbarnsforeldre. Disse er de jeg har funnet på iherb.com med minst kjemikalier i. Ellers finnes det all-round wipes som er milde nok til babyer, som disse.
 • De fleste babypuddere er basert på maisstivelse. Så hvorfor ikke spare penger, og slippe tilleggsstoffene i vanlige babypuddere, og bruke vanlig Maizena? Blir det litt for “alternativt” for deg, finnes det trygge puddere å få kjøpt, som dette. Selv har jeg aldri brukt babypudder på sønnen min. Så lenge du bruker kun olje til bading og vasking, trygge babywipes og svanemerkede bleier eller tøybleier, tror jeg de færreste babyer har behov for babypudder.
 • Barnetannkremer inneholder ofte like mange skumle stoffer som voksentannkremer. Kjøp heller en helt giftfri voksentannkrem med en mild smak til barna dine, eller barnetannkremen til Weleda som du får på helsekosten. Når det gjelder fluor er det, etter min oppfatning, en myte at vi trenger så mye av det (antakelig oppfunnet av noen som vil tjene penger på det). Faktisk er fluor linket til visse helseplager, som f.eks. stoffskiftesykdom. Vi får i oss nok fluor gjennom drikkevann og mat, så fluortilskudd er, i mine øyne, unødvendig.

Håper du er blitt inspirert til en skikkelig detox på badet! Husk at er du i tvil, kan du alltids sjekke ingrediensene her eller spørre meg.

Lykke til med det første steget mot en giftfri hverdag!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: