Grønn livsstil, Hår, Hjemmelaget kosmetikk, Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Vakkert hår uten kjip kjemi

Hårprodukter er noe av det som inneholder mest skadelige stoffer.

Dette er stoffer som kan skape allergi, hormonforstyrrelser og i verste fall virke kreftfremkallende. Bare ta deg en tur på badet og sjekk hva som står bak på hårproduktene dine. Diethanolamine, ethylhexyl methoxycinnamate, retinyl acetate, butylphenyl methlyproprional, fragrance, propylparaben, methylisothiazolinone, diazolidinyl urea … Lista over stoffer du bør unngå er lang. Og dette er stoffer du frivillig marinerer hår og hodebunn med, før du skyller det ut gjennom sluket og bidrar til at livet i og ved havet også får tilført en god dose hormonforstyrrende og ikke-nedbrytbare kjemikalier.  Si hei til guttefisker med jentetiss og måker med like mye siloksaner i kroppen som en middels jålete fjortisjente.

Tenk på den store mengden av disse stoffene du utsetter deg for.

Dette er tross alt produkter du bruker daglig i rikelige mengder, gjennom et helt liv. Shampoo, balsam, hårskum, spray, voks – hver eneste dag smører du inn hår og hodebunn med potensielt skadelige stoffer, i tillegg til det du puster inn når du bruker ting som hårspray eller hårfarge. På tide å tenke nytt!

I dag finnes det massevis av gode, naturlige alternativer.

Mange av dem er dessuten økologiske, og noen kan du i tillegg lage helt selv med noen få ingredienser. Det kan hende du må prøve og feile litt før du finner dine nye, naturlige favoritter (men det er bedre med en bad hair day fremfor å gå rundt med giftige lokker). Jeg er sikker på at du ganske fort finner ut at giftfrie hårprodukter er både bedre, freshere og mildere mot hår og hodebunn. Ikke bli overrasket om du opplever at flass, kviser i hodebunnen, nupper i pannen og hårfestet, eksem eller andre plager forsvinner.

Her er mine favorittbutikker for trygge og naturlige hårprodukter:

Pureskin.no, Lovelula.com, Greenspirit.no, Eleven.no, Gimle Økologiske Parfymeri, Iherb.com, Naturisimo.com, Spiritbeautylounge.com og Beingcontent.com.
Mine favorittmerker inkluderer blant annet Less is More, John Masters Organics, Desert Essence, Lavera, Sante Naturkosmetik og Intelligent Nutrients.

Noen hårprodukter kan du dessuten enkelt lage selv :

•    Hårkur: Bruk ingredienser du allerede har på kjøkkenet. Min favoritt er med økologisk mandelolje (eventuelt oliven- eller kokosolje) og avocado: Mos 1/2 avocado og tilsett 1 ts olje. Ha i vått, nyvasket hår og la den virke i 30 minutter. Skyll godt ut og avslutt med balsam.

•    Saltvannspray: 2,5 dl vann, 1 ss havsalt, 1 ts epsomsalt, 1 ss økologisk kokosolje, 1 ss aloe vera-gelé, 5 dråper eterisk olje (lavendel funker veldig bra). Kok opp vannet og tilsett saltet. Rør til det er helt løst opp. Rør inn kokosolje til den er smeltet. Rør så inn aloe vera-geléen. Tilsett den eteriske oljen til slutt. Bland godt og ha over i en tom sprayflaske. Rist flasken før bruk. Oppskriften er hentet herfra.

•    Olje mot frizzy hår: Her kan du f.eks bruke økologisk kokosolje, arganolje eller druekjerneolje. Ha noen få dråper olje i hånden og gni hendene sammen. Fordel i hårtuppene og ellers der håret er tørt og frizzy. Unngå håret ved hodebunnen og rundt ansiktet, så ikke håret ser fett ut.

•    Hjemmelaget tørrshampoo: Enklere kan det ikke bli. Alt du trenger å gjøre for å lage din egen tørrshampoo er å blande maizena med noen dråper eterisk olje (du kan til og med droppe den eteriske oljen om du vil). Ha tørrshampooen i en tom saltbøsse eller krydderglass for enkel påføring. Eller du kan bruke en stor pudder- eller kabukibørste til påføringen. Tørrshampooen drysses ved hårrøttene. Massér/rufse litt med fingrene og gre gjerne gjennom håret for å fordele tørrshampooen.

P.S. Er du i tvil om produktene dine holder mål? Klikk deg inn på Ewg.org/skindeep og søk opp produktene eller ingrediensene du lurer på.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

17 KOMMENTARER

 • Reply Monica Hordnes 5. januar 2018

  Lush har også masse gode produkter som er veganske og ofte uten emballasje så det er dobbelt opp bra for miljøet! De har både nettbutikk og butikker i Trondheim, Bergen og Oslo. Ok priser også. Er jo drøye produkter, men jeg skal definitivt prøve hjemmeshampo!

 • Reply Monica Havn 17. oktober 2017

  Hei og takk for masse gode innlegg og oppskrifter <3
  Undrer så har du en oppskrift på hjemmelagd balsam?
  Mvh. Monica

  • Reply Birgitte 19. november 2017

   Nei dessverre.. Men du kan skylle med eplesideredikk, det gjør håret blankt og mykt :)

 • Reply Nina 11. juni 2015

  Hei.
  Er det vanlig at håret ser fett og tørt ut når man går over til økologiske og rene shampooer?

  • Reply Birgitte 15. juni 2015

   Ja det kan nok skje i en overgangsfase, men det kan også skyldes at du ikke bruker riktig shampoo..

 • Reply heidi 10. juni 2015

  Hei! har du noen gode forslag til spray mot varmebeskyttende ved bruk av rettetang? Retter av og til håret. Har kjøpt økologisk arganolje og kokosolje ettersom disse tåler høye temperaturer om jeg ikke husker feil – går det an å kjøpe en tom flaske og bruke disse oljene til dette?

 • Reply Samantha 6. juni 2015

  Hei! Hva synes du om shampo fra Dr. Bronnors? Den skal visstnok være en shampo som er laget av oljer.

  • Reply Birgitte 9. juni 2015

   Dr. Bronners har fine produkter. Jeg har ikke testet shampoo fra de, kun castilsåpe. :)

 • Reply Henriette 6. juni 2015

  Hei! Hvorfor ikke potetmel som tørrshampo i steden for maizenna? Maisen er vel genmodifisert?

  • Reply Birgitte 9. juni 2015

   Hei! Jeg har ikke prøvd potetmel, men det er jo bare å teste det ut! :) Jeg finner ingen dokumenterte fakta på om Maizena inneholder genmodifisert mais eller ikke, hvor har du funnet info om dette?

   • Reply Henriette 18. juni 2015

    Trodde det var slik at 90% av all mais produsert i verden er GMO nå. Testet potetmel, vanskelig å vaske ut :)

 • Reply Camilla 5. juni 2015

  Skulle gjerne hatt et tips til hårstyling til mann uten for mye glans og lukt. Syns det er kjempe vanskelig….

 • Reply Laila Myrstad 5. juni 2015

  Hei, Skulle gjerne fått anbefalt noen hårfarger som ikke er så farlige.
  På forhånd takk. Kjempenyttig blogg du har. Har lært mye her!
  Vennlig hilsen Laila

  • Reply Birgitte 9. juni 2015

   Hei! Sjekk ut Logona, Tints of Nature eller Naturigin :)

 • Reply Ruben 5. juni 2015

  Hei!

  Bare lurt på om du fremdeles anbefaler Navitas Naturals cacao powder, nibs, beans, Navitas Naturals chia seeds og andre Navitas Naturals produkter fra Iherb?
  Eller er det heller et annet merke du anbefaler av disse produktene, og i så fall hvor får en tak på det?
  Tenkte i forhold til at Navitas Naturals cacao powder kom ganske dårlig ut med tanke på høyt innhold av enkelte tungmetaller i denne testen:
  http://labs.naturalnews.com/heavy-metals-chart-Superfoods-Cacao.html

  Mvh. Ruben.

 • DIN KOMMENTAR