Ikke bare er de vakre og velduftende, men mange av sommerblomstene er også spiselige. Her får du en oversikt over 10 blomster du trygt kan ha på tallerkenen.
Enten du har egen hage, en blomsterkasse på balkongen, eller må gå på blomsterslang hos naboen, bør du teste ut spiselige blomster i sommer. Bruk dem som kakepynt, som vakker topping på en smoothie eller smoothiebowl, lag saft av dem, pynt sommerlige drinker med dem, frys dem inn i isbiter og i hjemmelaget saftis, bak dem inn i kaker, ha dem i en salat eller bruk dem til å pimpe opp vannet ditt med.
LES OGSÅ: Spis opp ugresset
Spis kun kronbladene og hold deg til blomster du vet at ikke er sprøytet. Det betyr at du bør unngå blomster fra gartnerier og hagesentre hvis de ikke er merket som økologiske, og du bør heller ikke spise blomster du finner i veikanten. Er du usikker på om en blomst er trygg å spise kan du sjekke ut Helsedirektoratets nettside Helsenorge.no, hvor du finner info om blomstene du bør holde deg unna og hva du kan gjøre dersom du har fått i deg en giftig blomst.
Her er 10 blomster du trygt kan spise og tips til hvordan du kan bruke dem:
Syrin: Bruk dem som pynt på kake eller i drinker eller lag saft eller gelé av dem.
Roser: Vakkert som pynt på kaker, enten ferske roseblader eller kandiserte.
Stemorsblomst og fiol: Bruk dem som pynt på kaker, i drinker, i salat eller på smoothiebowls. Hele blomsten kan spises.
Nellik: Brukes som kakepynt, kan kandiseres og kan også fryses i isbiter.
Blomkarse: Brukes i salater og som pynt. Har en pepperaktig smak.
Løvetann: Denne sunnhetsbomben kan du bruke i te, ferskpresset grønnsaksjuice eller i salater. Les mer om løvetann her.
Lavendel: Bruk dem i kaker og desserter. Eller tørket som krydder.
Rabarbrablomst: I følge planteguru Camilla Plum kan disse spises både rå, stekt og dampet. De må uansett brekkes av, så da er det jo bare å prøve!
Jordbær og markjordbær: Brukes som kakepynt eller som pynt i jordbærsalat.
Ringblomst: Dryss dem over salaten eller bruk dem som pynt på kaker. Du kan også bruke dem i te eller tørke dem og bruke det som krydder.