Naturlig skjønnhet, Ren kosmetikk

Slik tar du vare på sminkekostene dine

Med rett pleie får du sminkekostene dine til å vare i årevis.

Gode sminkekoster er et must for et fint makeupresultat. Og etter å ha jobbet som makeup artist i over 10 år, har jeg blitt ganske nøye nerd på hva slags koster og pensler jeg bruker, og hvordan jeg best tar vare på dem.

Her får du mine beste tips til hvordan du holder kostene dine fine og freshe i mange år:

 • Kjøp koster av høy kvalitet: Det er en god investering, for tar du godt vare på dem har du dem i årevis – i motsetning til billige koster som røyter og må byttes ut ofte. Dessuten gir kvalitetskoster et veldig mye bedre sminkeresultat.

  teatox-sminkekoster

  Photo: @quyria / Instagram

 • Oppbevaring: Ha kostene dine i en kopp eller en fin boks, der de får stå med busten opp. Ikke la dem ligge og slenge i sminkepungen. Det sliter på kostene og er mindre hygienisk. Skal du ha med deg kostene på reise er det best å ha dem i en egen mappe som er beregnet på koster.
 • Vasking: Vær nøye med å vaske kostene dine regelmessig, helst 1 gang i uka hvis du bruker dem ofte. Skitne koster kan gi urenheter og gir også et dårligere sminkeresultat. Bruk en mild såpe eller shampoo. Ha litt av denne i håndflaten, fukt kosten i vann og gni den godt inn i såpen i håndflaten. Skyll godt i lunkent vann og gjenta hvis det fremdeles er sminkerester på den. Prøv å unngå å få vann inn mellom metallbiten og treverket på kosten.
 • Tørking: Skvis ut overflødig vann og legg kostene flatt på et håndkle – aller helst på kanten av en benk eller et bord, slik at busten på kostene stikker utenfor kanten. Da holder kostene bedre på formen og de tørker raskere. Du kan også lage en liten brett på håndkleet slik at kostene heller litt nedover mot busten. På den måten hindrer du at det kommer vann inn i festet mellom børstehårene og håndtaket. La kostene tørke helt før du bruker dem. Vask dem gjerne om kvelden slik at de er tørre om morgenen når du trenger dem.
 • Pleie: Blir kostene tørre og bustete kan du påføre litt balsam etter at du har vasket dem. Du kan la den sitte på en stund før du skyller av. Du kan også ha en dråpe med olje (f.eks. oliven- eller mandelolje) i håndflaten og gni kosten rundt i oljen. Gni kosten litt rundt på et tørkepapir etterpå.

Men hva slags koster og pensler trenger du egentlig?

I min sminkepung finner du:

Concealerpensel: Perfekt til påføring av concealer der det er vanskelig å komme til og hvis du bare vil dekke til små urenheter.

Foundationkost: Privat bruker jeg nesten aldri foundation, men de få gangene jeg gjør det er jeg helt avhengig av en god foundationkost.

Pudderkost: Dropp den klumpete pudderputen som følger med pudderet ditt, og invester heller i en god pudderkost. Det gir et mye mer naturlig og lett resultat, og kosten er enklere å holde ren.

Øyeskyggepensel: Et must for et bra resultat! Bruk en med kortere bust for å legge skygge på lokket og i globallinjen, og en litt større med lengre bust for å tone ut skyggen.

Rougekost: Jeg veksler mellom kremrouge og pudderrouge. Kremrouge liker jeg å legge med fingrene, men til pudderrougen er det viktig med en god rougekost.

Brynpensel: Bruker du brynskygge eller øyeskygge på brynene trenger du en liten, kort pensel med skråbust. Den gir et naturlig og presist resultat.

Leppepensel: Selv bruker jeg mest liptints og liker å bruke fingrene til påføring, men de gangene jeg drar på med skikkelig leppestift så bruker jeg en god leppepensel. Det gir et mye jevnere og finere resultat enn å bare bruke leppestiften rett på leppene. Et must hvis du skal ha knallrøde eller knallrosa lepper!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

6 KOMMENTARER

 • Reply Ingrid 20. juni 2016

  Hei, har du noen tips til oppbevaringsmappe eller liknende til kostene på reise?

  • Reply Birgitte 22. juni 2016

   Hei :) Jeg ville søkt etter det på etsy.com, f.eks «eco friendly makeup brush bag» eller noe sånt :)

   • Reply Ingrid 24. juni 2016

    Takk for tips:)

 • Reply Wilhelmine 2. april 2016

  Sendte på birgittemagnussen.no? Okei da får jeg prøve meg frem selv ;) god helg!

 • Reply Wilhelmine 31. mars 2016

  Hei :) sendte en Mail, men kanskje bedre å sende inn her?
  Lurte på om du gjør private konsultasjoner med sminke, olje osv?
  Takk for inspirerende blogg! Ha en fin dag.

  • Reply Birgitte 1. april 2016

   Hei, har ikke fått noe mail, brukte du kontaktskjema?
   Dessverre tilbyr jeg ikke den type konsultasjoner.
   Takk for at du følger bloggen :)
   God helg!

  DIN KOMMENTAR