Kosthold, Økologisk, Pålegg, Plantebasert, Plantebaserte oppskrifter, Salater & småretter

Slik lager du vegansk rød og grønn pesto

Pesto er kanskje litt 90-talls, men jeg digger det likevel. Det passer til utrolig mye forskjellig, både til middagsretter og til snacks. I tillegg til at det smaker nydelig i både pasta, på pizza og som pålegg på brødskiven, kan du bruke det som dressing på burgere, i salat, i wraps, på ovnsbakte grønnsaker, på stekte poteter, eller ha en god klatt på risottoen, suppa eller i gryteretten. Og den aller beste pestoen lager du selvsagt helt selv.

En pesto uten ost er sikkert helt uhørt for mange, med jeg lover deg at du ikke vil savne parmesanen når du prøver en av disse oppskriftene. Vegansk pesto er dessuten allergivennlig – så lenge du holder deg til pinjekjerner (noe de fleste nøtteallergikere tåler) og ikke bruker nøtter.

Hvis du tåler nøtter, må du gjerne bytte ut (de dyre) pinjekjernene med det. Både cashewnøtter, valnøtter, paranøtter og mandler funker kjempebra. Det kan være en fordel å riste nøttene lett i en panne før du bruker dem. Du kan også bytte ut den tradisjonelle basilikumen med andre urter, som persille, mynte eller ruccola, eller du kan «spice opp» pestoen med litt rød chili eller ha i noen kapers eller oliven.

Pestoen holder seg fint i kjøleskapet i 3–5 dager, og gjerne enda lenger, men smaken er aller best de første par dagene. Heller du litt olje på toppen bevares den friske fargen lenger.

GRØNN PESTO:
Gir ca. 2 dl

1 potte fersk basilikum
Ca. 40 g pinjekjerner, ev. nøtter
2 hvitløksfedd
1–2 ss næringsgjær
Kaldpresset olivenolje
En god skvis sitronsaft
En klype salt

RØD PESTO:
Gir ca. 2,5 dl

Ca. 100 g. soltørkede tomater i olje (hvis du bruker den tørre varianten må du bløtlegge dem i en times tid først)
Ca. 20 g pinjekjerner, ev. nøtter
½ potte fersk basilikum
1 ss næringsgjær
1 hvitløksfedd
1 ts lønnesirup (kan sløyfes)
Kaldpresset olivenolje
En god skvis sitronsaft
En klype salt

Fremgangsmåte for begge oppskrifter:
Rist pinjekjernene lett i en panne til de er gylne. Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor eller med stavmikser (eller bruk en morter hvis du vil kjøre ekte italiensk stil), og tilsett litt og litt olivenolje til du har ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft og salt.

TIPS: Tørk dine egne tomater til rød pesto! Denne fremgangsmåten er basert på tipsene fra Camilla Plum/nrk.no: Del tomatene i to og legg dem i en ildfast form. Dryss over litt salt og ev. urter og olivenolje. Tørk tomatene i ovnen på 50–80 grader med varmluft. Husk at store tomater trenger lenger tid enn små, og følg med så ikke de blir sprø. De skal være tørre, men litt myke samtidig. Oppbevar dem som de er i et glass med tett lokk, eller hell olje over dem, og la de gjerne stå i kjøleskapet.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: