Kosthold, Livsstilsendring, Matallergier, Nøtter & frø, Økologisk, Pålegg, Plantebaserte oppskrifter, Sunnhet

Slik lager du ditt eget økologiske nøttesmør

Vil du leve litt sunnere i 2015 er det lurt å starte med noen små grep, som å bytte ut noen av de mindre sunne påleggene på brødskiven. Hjemmelaget økologisk nøttesmør er et fantastisk alternativ. Det er faktisk veldig enkelt å lage selv, og du sparer mye penger fremfor å kjøpe det i butikken. Og så får du i deg masse sunne fettsyrer, antioksidanter, proteiner og fiber som kroppen din vil elske.

I tillegg til at det er et sunt og godt pålegg å ha på brødet, kan nøttesmør brukes i smoothies, grøt, kaker og desserter, som fyll i hjemmelaget sjokolade og som snacks sammen med oppskåret frukt. Tilsetter du økologisk (gjerne rå) kakao og litt sunn søtning, har du verdens sunneste sjokoladepålegg som både små og store vil digge.

Du kan lage nøttesmør av de aller fleste nøtter. Mine favoritter er rå, usaltede hasselnøtter, mandler og cashewnøtter. På Helios får du økologiske nøtter i løsvekt, og her er det mye penger å spare. Men spør gjerne om nøttene er ferske og snik til deg en liten smaksprøve så du vet at de ikke er harske. Du får også økologiske nøtter i løsvekt på Vitame.co.uk. På iHerb.com får du også økologiske nøtter til en grei pris.

Om du varmebehandler nøttene på forhånd slipper de lettere sin naturlige olje og dette gjør prosessen enklere. Spre nøttene utover en langpanne med bakepapir, ha på litt olje som du blander godt inn og rist nøttene på 150 grader i 15–20 minutter. Følg godt med så nøttene ikke blir brente. Foretrekker du å bruke nøttene rå, må du belage deg på litt mer jobb, og du må tilsette mer olje underveis i prosessen.

Ha nøttene i foodprosessor eller i en kraftig blender og kjør til du får en kornete masse. Skrap ned fra sidene med slikkepott etterhvert som massen kryper oppover. Dette må gjentas noen ganger, før nøttene begynner å frigi sin naturlige olje og konsistensen blir kremete og fin. Tilsett litt oliven- eller rapsolje underveis for å fremskynde prosessen. Vil du ha et mer crunchy nøttesmør har du i litt ekstra nøtter mot slutten og kjører noen runder slik at de hakkes godt. Ha i en liten klype himalaya- eller havsalt til slutt. Du kan også tilsette andre smaker, som kanel, urter, yaconsirup eller vanilje. Nøttesmøret oppbevares i lufttett boks eller glass i kjøleskapet. Det er holdbart i minimum 3–4 uker.

Har du nøtteallergi kan du lage smør av frø eller kjerner isteden. Prøv for eksempel økologiske solsikke- eller gresskarkjerner.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: