Dyrke grønnsaker, Familie og hverdag, Grønn livsstil, Handletips, Iherb.com, Kosthold, Livsstilsendring, Økologisk, Shopping, Sunnhet, Verktøy

Økologisk mat på budsjett

Selv om du har et stramt matbudsjett kan du likevel spise sunt og økologisk. Trikset er å vite hva og hvor du skal handle.

HER FÅR DU MINE BESTE TIPS TIL GRØNN ØKOMAT PÅ BUDSJETT:

Matbutikker:

Merket I love ECOICA har mange gode økologiske produkter som ikke koster skjorta. I tillegg får du kvantumsrabatt på noen av varene. Mine økofavoritter fra ICA er frosne bær, hakkede tomater, cherrytomater, kaldpresset olivenolje og kaldpresset rapsolje. I tillegg finner du kaffe, tomatpuré, oliven, erter, ris, og mye mer.

Kiwi er gode på pris når det gjelder økologiske grønnsaker og frukt. Jeg legger alltid handleturen innom min lokale Kiwibutikk, hvor jeg kjøper økologiske bananer, epler, gulrøtter, paprika, løk, brokkoli, blomkål m.m., i merket Go Eco. Økologiske frø, bønner, kikerter og linser er dessuten billig på Kiwi.

Meny har kjempebra utvalg av økologiske varer, men er ofte dyrere på pris, så her handler jeg kun de tingene jeg ikke får andre steder, som økologisk selleri, klementiner (i sesong), agurk, forskjellig salat og squash.

Coop har supert utvalg på økologiske varer i deres eget merke Änglamark. Her kjøper jeg gjerne urter, dadler, frø, hakkede tomater og rosiner.

Det kan kanskje virke tungvint å måtte legge handleturen innom i flere forskjellige butikker. Men dersom du planlegger godt og for eksempel setter av tid til én storhandel i uka, er det faktisk ikke så krevende – og det er mye penger å spare! Husk at utvalget kan variere mye fra butikk til butikk, så sjekk hva du finner i dine lokale matbutikker, og spør gjerne om de kan ta inn produkter for deg dersom de ikke har det. Mange butikkeiere lytter med glede til kundenes ønsker, så ikke vær redd for å spørre.

Nettbutikker:

iHerb.com finner du et enormt utvalg av økologiske matvarer. Her handler jeg blant annet pasta, mel, quiona, kokosolje, kakaopulver, gojibær, krydder, sunn søtning, frø, nøttesmør, mørk sjokolade og te.

Vitame.co.uk har stort utvalg av tørket frukt og bær, frø og nøtter. Her klikker jeg meg gjerne inn dersom det er noe helt spesielt jeg skal ha, eller dersom iHerb.com er utsolgt for noe.

Annet:

Å være med i et andelslandbruk er supert for å få tilgang til økologiske godsaker rett fra jord til bord. Spiser du mye grønnsaker, kan dette absolutt lønne seg. Du bidrar kun med noen få timers dugnadsarbeid i året, og for en forholdsvis rimelig penge kan du høste mengder med nydelige grønnsaker. Les mer på Andelslandbruk.origo.no.

lokale markeder og på gårder med eget utsalg kan du også gjøre noen kortreiste økokupp, så hold deg oppdatert på hva som finnes i ditt område og kjøp inn større kvanta dersom du kommer over grønt gull.

Har du anledning til å dyrke selv, er dette det absolutt billigste og beste alternativet. Om sommeren dyrker jeg blant annet squash, tomater, reddiker, grønnkål, agurk, pastinakk, salat, ruccola, gulrøtter og urter. Det er ingenting som smaker bedre enn ferske, økologiske grønnsaker rett fra hagen! Dessuten trenger det faktisk ikke å ta så mye plass og tid. Du kan gjerne dyrke noen enkle grønnsaker, som salat, tomat eller urter i en kasse på balkongen, eller i en krukke i en varm vinduskarm. I vinterhalvåret kan du også dyrke urter og forskjellige salattyper i vinduskarmen. Økologiske frø får du blant annet på Solhatt.no. Spiring er også en billig og enkel måte å øke inntaket av grønt på. Og for ikke å nevne selvplukk rett fra naturen, som bær, sopp, brennesle og skvallerkål. Økologisk, kortreist og gratis!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

DIN KOMMENTAR