Baby & barn, Familie og hverdag, Helse, Kosthold, Plantebasert

Naturlig hjelp mot forkjølelse for små og store

Nå som barnehage og skole er godt i gang igjen begynner også sesongen for rennende neser og hosting, noe som holder både små og store våkne om nettene – og etter hvert kommer både den ene og den andre forkjølelsen. Her skal du få noen tips som både kan forebygge forkjølelse og influensa og gjøre sykdomsforløpet kortere dersom du eller poden allerede er blitt syke. 

Honning: Studier har vist at honning faktisk virker mer effektiv mot hoste enn hostesaft. Dessuten inneholder konvensjonell hostesaft ofte stoffer som du uansett bør styre unna. Den beste effekten får du om du gir barnet noen teskjeer honning rett før leggetid (du må  selvsagt ikke gi honning til barn under 1 år). Akkurat hvorfor honning virker så bra sier ikke studiene noe om, men det kan nok ha mye å gjøre med det høye innholdet av antioksidanter og de antimikrobielle egenskapene. Dessuten lindrer honningen godt i halsen og den søte smaken gjør det enkelt å få det i barna. Bruk gjerne også honning i varmt vann, sammen med sitron, som lindrende drikke ved forkjølelse.

Hyllebær: Svarthyllen vokser vilt flere steder i kyststrøk i Sør-Norge, og kanskje er du så heldig å ha en busk i hagen din også? I såfall har du enkel tilgang til en effektiv forkjølelsesmedisin, og det er nå fra september og utover at bærene modnes. Hyllebær er forsket en del på, og det er bevist at de er supereffektive mot influensavirus og til å booste immunforsvaret. Derfor er det lurt å bruke det både forebyggende og under sykdom. Bærene kan ikke spises rå, da steinene i dem er giftige, men om de kokes eller tørkes forsvinner giften og de er trygge å bruke. Lag din egen hyllebærsaft og ta ½–1 ss hver 2–3 time så fort du kjenner at en forkjølelse eller influensa er på vei, og frem til du blir frisk. Forebyggende kan du ta ½–1 ss daglig. Til barn kan du gi 1/2 –1 ts hver 2–3 time når sykdom melder seg og mens de er syke, eller ½–1 ts daglig forebyggende. Her finner du oppskrift på hjemmelaget hyllebærsaft (du kan gjerne droppe sukkeret, eller erstatte det med sunnere søtning). Hvis du ikke har tilgang på hyllebær får du kjøpt hyllebærsaft på helsekostbutikker og apotek.

LES OGSÅ: Hold deg frisk med ingefær- og gurkemeieshot

Damp: Å puste inn fuktig luft kan hjelpe til med å løse opp slim i nese og hals. Gi barnet et varmt bad, som både virker slimløsende og avslappende. Ha gjerne i noen dråper eterisk olje. Både eukalyptus, oregano, lavendel, peppermynte og tetre-olje er gode ved forkjølelse, snørr og hosting. Er barnet for dårlig til å bade kan du skru på dusjen, lukke badedøra og sitte i det dampfylte rommet med barnet ditt i 15 minutter, mens dere for eksempel leser en fin bok.

Brennesle: Dette er i hvertfall en plante alle har lett tilgang til. Selv om det er de unge skuddene om våren som er rikest på C-vitamin, inneholder brenneslen fremdeles mye vitaminer og mineraler nå om høsten. Brennesle er kjent for sin antiinflammatoriske og immunstyrkende virkning og er derfor supert ved forkjølelse og influensa. Bruk friske blader i ferskpresset grønnsaksjuice, smoothies (dette er vel den enkleste måten å få i barn brennesle på), pesto eller supper, eller tørk dem og bruk dem i te. Du finner også kapsler med tørket brennesle på helsekostbutikker. Flott å bruke forebyggende gjennom høsten og vinteren!

Te: Det er mange urter som er effektive mot forkjølelse og hoste, og te er noe barn også kan drikke, så lenge det er koffeinfritt. Både oregano, timian, kamille, peppermynte, kattemynte, rødkløver, ingefær, kanel, lakrisrot og kardemomme er effektive. For å enklere få i de minste te, kan du søte den med økologisk honning og passe på så den er godt avkjølt.

PS: Prøv også min oppskrift på superkakao med nøttemelk, som har immunstyrkende og energigivende egenskaper.

Photo credit: continuumhealing.com

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

DIN KOMMENTAR