Detox, Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk

Muggsoppgifter i mat – er det mulig å unngå?

I går kunne vi lese i denne artikkelen på Nrk.no at «alle» har muggsoppgifter i kroppen.

Nesten alle i en gruppe på 250 nordmenn har muggsoppgift i urinen som kommer fra inntak av kornprodukter. Konsentrasjonen er høyest hos små barn, viser en internasjonal studie som sammenligner forekomsten av giftstoffet hos mennesker i Norge, Storbritannia og Italia.

Og det er ikke bare i kornprodukter vi finner disse muggsoppgiftene. De finnes både i frø, nøtter, belgfrukter, tørket frukt og rosiner, og flere andre steder. Så det er neimen ikke enkelt å unngå disse stoffene. Og det er spesielt bekymringsfullt med tanke på barna våre som spiser mye brød og grøt ift. kroppsvekten sin.

Men finnes det i det hele tatt noe vi kan gjøre for å redusere eksponeringen av dette, eller i allefall redusere skadevirkningene?

I følge Debio.no er det mindre muggsoppgifter i økologisk korn. Her kan du lese mer. Så å gå over til økologiske matvarer er første bud.

Flere studier viser også at tilskudd av probiotika kan virke positivt for å redusere skadevirkningene og utskillelsen av muggsoppgifter. Både små og store vil ha nytte av probiotikatilskudd. Til Jonathan bruker jeg dette probiotikatilskuddet, og det er jeg veldig fornøyd med. Til meg selv så har jeg testet mye forskjellig, for øyeblikket er det dette jeg bruker.

Så gå for økologisk og få i deg masse probiotika gjennom tilskudd og gjerne melkesyregjærede grønnsaker :)

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

19 KOMMENTARER

 • Reply Mette 20. oktober 2015

  Hei!

  Bestilte den probiotikaen du bruker selv med god effekt. Bestilte den på iherb sammen med noe annet men det ble fryktelig dyrt fordi jeg måtte betale toll og levering fra dhl. Takknemlig om du kan «veilede» meg gjennom bestillingsprosessen.

  Beste hilsen
  Mette

  • Reply Birgitte 20. oktober 2015

   Hei Mette!
   Så fint å høre at du fikk god effekt av den :)

   Så lenge du handler for under 350 kr inkludert frakt, skal du ikke betale toll og moms. Viktig å passe på dette, sjekk gjerne med valutakalkulatoren på Finn.no el.l, og hold deg for sikkerhets skyld et par dollar under dette. Får du likevel krav om toll og moms kan du klage og vise til ordrebekreftelsen din.

   Birgitte :)

 • Reply Eva-Elisabeth 19. oktober 2015

  Åh, det kan være forklaringen på at jeg føler meg litt rar i magen etter brødmat! Har økologisk rug nå, så da blir det baking. Spent på om jeg blir bedre, for jeg har ikke glutenintoleranse/allergi. 😀

  • Reply Birgitte 19. oktober 2015

   Ja kjempesmart å gå over til økologisk mel! :)

 • Reply RisRosOgKlaging 18. oktober 2015

  Ikke særlig kjekt å lese dette, men det er heller ikke noe jeg spiser så mye av, så satser på at det går greit også spiser jeg en del fermentert mat og drikke, da håper jeg det hjelper :)

  Jeg lurte litt på det svaret der du skriver at probiotika ikke er med i de nye reglene, eller hvordan jeg skal skrive det. Hvordan vet man hva reglene gjelder og ikke? Er det en liste eller noe?

  Håper du får en kjempefin søndag!

  • Reply Birgitte 19. oktober 2015

   Nei, det er ikke så lett å holde seg unna dette.. Så bra at du spiser mye fermentert mat da :)

   Her finner du oversikt over hva som klassifiseres som legemidler (du ser at probiotika ikke står her):https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1999-12-27-1565/%C2%A72#%C2%A72 – der finner du dessuten urtelisten der du ser en oversikt over det som er lov å importere (merket med H for handelsvare)

   Og her ser du oversikt over norske tillate maksdoser for kosttilskudd (alle kosttilskudd som overskrider disse dosene regnes som legemiddel og kan ikke kjøpes på nettet lenger): https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-05-20-755/KAPITTEL_4#%C2%A712

   Håper det gir deg oversikt!

   Birgitte ♥

   • Reply RisRosOgKlaging 19. oktober 2015

    Takk for svar!

    Klarer bare ikke å bli klok på hva som er greit å bestille lengre og hva som ikke er greit. Om jeg kjøper en urt som er handelsvare, vet du om den må ha norsk tekst utenpå forpakningen?

    Håper du får en flott kveld!

    • Reply Birgitte 20. oktober 2015

     Nei, sånn jeg forstår det gjelder dette bare legemidler og kosttilskudd som kvalifiseres som legemidler pga høyt vitamininnhold. Ikke urter som er merket handelsvare.

     Ha en herlig dag! ❤

 • Reply Anettr 14. oktober 2015

  Hei.
  Hvor lenge har du/dere brukt probiotika? Erstatter dette andre vitamintilskudd slik som feks sanasol?
  Tusen takk for svar. Er veldig glad i å lese innleggene dine. Vi er i overgangen mot det økologiske, heldigvis blir det lettere å få tak i økologiske produkter.

  • Reply Birgitte 15. oktober 2015

   Hei og takk for kommentaren Anette :) Veldig koselig å høre at du setter pris på innleggene mine <3

   Jeg har brukt det av og på i mange år. Jonathan (på snart 3) har kun fått det litt når han var baby og så har jeg satt i gang igjen nå etter sommeren.
   Nei det erstatter ikke andre tilskudd. Probiotika er noe veldig annet enn vitaminer.
   Så flott at dere er på vei mot en mer økologisk livsstil, håper du finner masse inspirasjon her inne!

   Birgitte <3

 • Reply Ruben 13. oktober 2015

  Interessant lesning. Bruker du denne probiotikaen hver dag hele året, eller tar du pauser – og hvilken dose bruker du evt. hver dag?

  Får en bestilt denne nå med de nye importreglene?
  Hvor får du nå tak på D – vitaminer ol. med de nye importreglene?

  • Reply Birgitte 15. oktober 2015

   Hei Ruben!

   Ja, stort sett. Innimellom går jeg jo tom og da blir det litt pause. Jeg tar 1 om dagen, og litt mer hvis jeg er syk.

   Ja probiotika er ikke underlagt de nye reglene, så dette skal gå fint å kjøpe.

   Jeg hamstret en del d-vitamin rett før de nye reglene, så har ikke gjort så mye research enda. Men har blitt tipset om noe som heter Shift, som er vegansk D3. Mulig jeg sjekker ut dette etterhvert.

   Ha en fin dag! :)

   • Reply Anne Marit 15. oktober 2015

    Shift sin produkter kan anbefales. Jeg har riktignok ikke testet d3 vitaminene, men liker enzymkapsleneste veldig godt. De er god hjelp for minen mageplager.

    • Reply Birgitte 16. oktober 2015

     Hei Anne Marit! Så fint å høre dine erfaringer :) Takk for at du deler!

     God helg ❤

 • Reply Jens 13. oktober 2015

  Hei.Birgitte har du prøvd Probiform ?

  • Reply Birgitte 13. oktober 2015

   Nei, har du god erfaring med den? :)

   • Reply Jens 13. oktober 2015

    Ja jeg har veldig god erfaring med den,den stabiliserer kroppen på en helt utrolig måte det må bare oppleves.Se mer på Probiform .no

 • Reply Ann-Kristin Skoug 13. oktober 2015

  Spennende dette, og skremmende. Da sønnen min var baby, for 16 år siden, var helsesøsteren vår sint på meg. Årsaken var at jeg nektet å bruke Nestle babygrøt, og isteden kjøpte Helios sin. Hun mente jeg nærmest mishandlet sønnen min, for den ubehandlede grøten var full av sopp og helseskadelig i hennes øyne. :)

  • Reply Birgitte 13. oktober 2015

   Ja tenk på det! Da kan du være glad du valgte Helios, så fikk han hvertfall økologisk :) For muggsoppgifter er det nok dessverre i begge, og kanskje til og med mere i den helsesøsteren ville du skulle bruke..

  DIN KOMMENTAR