Baby og barn, Grønt hjem, Hjemmelagede rengjøringsmidler, Sunnhet, Vaskemidler

Økovennlig klesvask

Jeg har testet ut mye forskjellig når det gjelder vaskemidler til hus og hjem, ikke minst når det gjelder klesvaskemiddel. Ikke alt funker like bra, men nå har jeg funnet noen naturlige favorittprodukter som jeg sverger til, og som gir rent og fresht tøy hver eneste gang.

Hippiestil: Økologiske vaskenøtter
Vaskenøtter er et 100 % rent og økologisk naturprodukt. Det består av skallene fra tørkede Sapindus Mukorossi-bær som har et rikt innhold av saponiner (såpestoff). Du putter 4-5 vaskenøtter i en liten pose, som gjerne følger med i pakken, og slenger den i vaskemaskinen sammen med klesvasken. Utrolig enkelt og effektivt, og veldig skånsomt for sensitiv hud. Vaskenøtter kan brukes til både bomull, ull og silke. Du kan også lage flytende såpe av vaskenøttene, som kan brukes til all slags vask: Kok en liten håndfull vaskenøtter i ca. 1/2 liter vann i 10 minutter. Sil av nøtterestene og avkjøl såpen før du heller den over på en flaske. Vaskenøtter finner du i velassorterte helsekostbutikker og her.

Helt grønn: Castilesåpe
Castilesåpe er laget av rene planteoljer og kan brukes til både hud, klesvask og mye mer. Min favoritt er castilesåpe med økologisk sheasmør fra Dr. Woods. Dr. Bronner´s har også gode castilesåper som du finner i helsekostbutikker. Bruk 1 dl flytende castilesåpe til full maskin. Hell såpen i kammeret for vaskemiddel. Velg parfymefri castilesåpe hvis du har sensitiv hud og når du vasker barnetøy.

Passe bevisst: Økovennlig vaskepulver
Dersom du foretrekker vanlig vaskepulver, finnes det flere naturlige og økologiske produkter å velge i mellom, som for eksempel fra Sonett eller Ecover. Disse merkene finner du blant annet på Helios og på kinsarvik.no. Vær obs på at noen av disse produktene inneholder sulfater (SLS/SLES), som kan være helseskadelig. Likevel er disse et tryggere valg enn de konvensjonelle vaskemidlene. Velger du derimot et vanlig vaskepulver fra dagligvarebutikken, bør du alltid gå for et som er svanemerket. Min soleklare favoritt blant giftfrie vaskepulvere er GrabGreen Laundry Detergent Pods i duften Vetiver, som du finner på iHerb. Den lukter helt fantastisk!

Selv bruker jeg vaskenøtter til normalt skittent tøy, og så har jeg i litt vaskepulver fra GrabGreen i tillegg hvis tøyet er ekstra skittent. Castilsåpe bruker jeg ofte til ull, silke og andre delikate stoffer, og til håndvask av klesplagg.

Når det gjelder tøymykner, så er dessverre konvensjonelle tøymyknere fulle av parfyme og andre potensielt helseskadelige stoffer. Bruk isteden litt vanlig hvit 7 % eddik som tøymykner – det funker kjempebra! Dersom du ønsker deg litt god duft i tøyet, tilsetter du bare noen dråper eterisk olje sammen med vaskemiddelet eller eddiken.

I boken min finner du mange flere tips om naturlige vaskemidler til hus og hjem, og enkle og effektive oppskrifter på produkter du kan lage selv.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ: