Baby & barn, Helse, Iherb.com, Kosthold, Kosttilskudd

Kosttilskudd til barn

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg gir av kosttilskudd til Jonathan. Han er tre år nå, og har fått litt forskjellige typer tilskudd siden han ble født. Jonathan har et plantebasert kosthold, akkurat som meg. Derfor er jeg veldig nøye på å få i han nok B-12, D-vitamin (dette bør man gi uansett hva slags kosthold barnet har), jern, omega-3 og jod.

Her får en oversikt over tilskuddene jeg gir:

D-vitamin: Vitashine lager en helt super spray med algebasert vitamin D3. Lett å bruke, smaker ingenting og er genial å spraye over mat eller rett i munnen. Jeg kjøper Vitashine her.

B12: Her bruker vi B12-spray fra Pure Advantage, som Jonathan synes smaker kjempegodt. Den gir ganske høy dosering med B12, så denne gir jeg kun 1-2 ganger i uka. Denne har jeg brukt selv i årevis, og har alltid fine og høye verdier av B12 når jeg sjekker det hos legen.

Multivitamin- og mineraltilskudd: Jonathan er en kresen type, og selv om det beste er å få alle næringsstoffer fra maten, vil jeg være på den trygge siden og sørge for at han får i seg alle stoffene han trenger. Derfor får han et multivitamin- og mineraltilskudd. Han elsker de økologiske vitaminbjørnene sine fra Hero Nutritionals. Ja, de inneholder (økologisk) sukker, men jeg synes det er bedre at han får i seg bittelitt sukker og masse vitaminer og mineraler, enn ingenting. Denne inneholder også jod, så jeg gir ikke noe ekstra tilskudd av dette.

Probiotika: Gode bakterier er essensielt for et godt immunforsvar og for fordøyelsen, og etter at han begynte med probiotika så jeg en klar forbedring av sistnevnte. All kred til supermammaer som lager kombucha, surdeigsbrød, surkål osv., som helt klart er den beste måte å få i seg de gode bakteriene på – men i min travle hverdag blir løsningen å gi et tilskudd. Noe er (tydeligvis) bedre enn ingenting, tenker jeg :) Her finner du tilskuddet fra Renew Life, som Jonathan får.

Omega 3: Både Jonathan og jeg får i oss mye omega-3 gjennom oljer, frø og nøtter vi spiser. Men dette er hovedsaklig snakk om omega-3-fettsyren ALA (alpha-linolenic acid). I kroppen omdannes ALA effektivt til EPA (eicosapentaenoic acid), men det skal veldig høyt inntak av ALA til for at kroppen skal kunne omdanne dette til den viktige fettsyren DHA (docosahexaenoic acid). Derfor er det veldig lurt å ta et tilskudd som inneholder både EPA og DHA, hvis man ikke spiser sjømat. Selv tar jeg kapsler med dette, med det er ikke så greit å gi til en treåring. Løsningen for oss har blitt «gummies» fra 21st Century Health Care, som inneholder algebasert DHA.

Jern: Melasse er genialt å gi hvis du er bekymret for om poden får i seg nok jern. For oss som ikke spiser kjøtt, og for Jonathan som heller ikke er særlig glad i grønne grønnsaker, så er det smart med litt påfyll av jern. Melasse inneholder både rikelig med jern og andre mineraler og vitaminer. Men husk at det inneholder en god del sukker, så gi kun en teskje eller to om dagen. Gå for blackstrap-melasse, som er den mest næringsrike varianten. Jeg bruker denne fra Meridian, som du finner i de fleste helsekostbutikker. NB! Det er litt delte meninger om dette, men noen mener at melasse ikke skal gis til barn under 1 år pga. fare for botulisme (slik som med honning, vet du). Så det kan være smart å vente til barnet runder 1 år.

Nå kan du handle vitaminer fra iherb.com helt fritt! Hvis det er første gang du skal handle der, kan du bruke min kode KEQ031 og får $5–$10 i rabatt på første bestilling :)

Håper dette kan være til inspirasjon for deg, hvis du er på jakt etter tilskudd til barnet ditt. Og spør gjerne i kommentarfeltet hvis du lurer på noe!

Vil du vite hva som er mine favorittilskudd til voksne, kan du lese om dette her.

 

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

17 KOMMENTARER

 • Reply Helene 14. februar 2018

  Hei! Takk for en fantastisk blogg (og bok) med masse kunnskap og inspirasjon! Jeg har en baby på 9 mnd som jeg ønsker å oppdra vegansk, da jeg selv er veganer. Nå spiser hun kun fast føde, og ønsker ikke lenger å amme dessverre. Jeg er usikker på hva jeg skal gi henne i jungelen av tilskudd. Har bestilt b12 spray, men sliter med å finne multivitamin som hun kan få i seg da hun ikke kan ha tyggetabletter. Har du noen anbefalinger? Så at det tilskuddet du anbefalte lenger oppe ikke finnes da linken er utgått. Bør jeg tenke på noe spesielt når det gjelder baby og tilskudd? Ser at du anbefaler ifht sønnen din som er et par år eldre enn henne. Da er det vel litt ulike anbefalinger? Hva gjorde du da du hadde baby?Håper på svar :-) hilsen Helene

 • Reply Sandra 21. mars 2017

  Hei!

  Er litt ny på dette så dette var supert innlegg! Tar dere noen for tilskudd med kalsium?

  • Reply Birgitte 22. mars 2017

   Hei Sandra! Nei, det gjør vi ikke. Birgitte :)

 • Reply Anita Nielsen 29. juli 2016

  Hei Birgitte,
  Tak for inspirerende innlegg :) Har hørt noe om, at det er en god ide at gi sitt barn jerntilskudd fra omkring 8 mdr. alderen. Har du en holdning til det og evt. hvilket produkt vil du anbefale?

  Mvh Anita

  • Reply Birgitte 30. juli 2016

   Hei Anita! Ja, noen anbefaler dette. Jeg tenker at det kan være aktuelt dersom barnet ikke spiser animalske matvarer. Men husk at jeg er kun en mor som deler sine synspunkter og erfaringer – og ikke en utdannet ernæringsfysiolog ;) Til sønnen min har jeg gitt noen dråper som heter Danasan Jerndråber da han var liten. Nå som han er eldre gir jeg han Melasse eller Floradix. Birgitte :)

 • Reply Uliana 5. april 2016

  Hei:) jeg har aldri bestilt fra Iherb før, så jeg lurer på hvor mye blir frakten? Og hvis man skal bestille mye på en gang, må ikke man betale toll?

  • Reply Birgitte 6. april 2016

   Hei Uliana! :)

   Frakten på iherb ligger som regel på mellom $4 og $7. Men bestiller du noe som veier over en viss grense må du betale mer, og da sendes varene med DHL til en høyere pris. Min erfaring er at det er bedre å dele opp bestillingen i flere pakker dersom du bestiller mye. Da sendes det med AirMail, noe som er bedre enn DHL, synes jeg. Du må alltid passe på at du ikke handler for mer enn 350 kr inkludert frakt, når du handler fra utlandet. Overskrider du dette, kommer det moms og toll på pakken i tillegg, og da blir det fort dyrt.

   Bruk gjerne min rabattkode på iherb så får du $5-$10 i rabatt på første kjøp: KEQ031

   Birgitte :)

 • Reply Anne-Christine 24. februar 2016

  Hei! Takk for nyttig info om kosttilskudd til barn:)
  Angående iHerb og bestilling derfra: Vi ble inspirert og bestilte litt forskjellig til jenta vår på 3 (takk for rabatt kode!). Det ble på litt over 400 kr, pluss 69 kr for shipping. Trodde da at det var det, men fikk så i dag en regning fra DHL på nesten 300kr? (Mva, toll + utleggsgebyr..??)… Er dette riktig eller bør vi undersøke nærmere? Blir jo altfor dyrt å bestille fra iHerb i så fall, noe som er synd for viser seg at lille snupp elsker vitaminene derfra😄
  Takk for svar om du har noe info om dette!

  • Reply Birgitte 24. februar 2016

   Så hyggelig at det var til inspirasjon, Anne-Christine! :)

   Når du handler fra utlandet for over 350 kr inkludert frakt, må du betale toll, mva etc, på varene.. Dessverre! Så her er nok ikke gjort noen feil fra DHL sin side. Trikset er å alltid holde seg under 350 kroners-grensen, og velg helst Air Mail når du handler fra Iherb, jeg har ikke så god erfaring med DHL ;)

   Lykke til neste gang, og håper du ikke ble skremt vekk fra å handle på Iherb, det er virkelig en fantastisk nettbutikk!

   • Reply Anne-Christine 24. februar 2016

    Hei igjen! Ok, takk for svar!! Da vet vi mer😃. Ja, virkelig en bra butikk!

 • Reply Monica 5. februar 2016

  Hei! Jeg tenkte å gå til anskaffelse av probiotika til jentene mine, og ser på nettsiden iherb.com, men her var det jo fryktelig mange forskjellige produkter! Har du prøvd ut flere typer, og er det isf. en spesiell grunn til at du landet på Kids Probiotic? :-)

  • Reply Birgitte 5. februar 2016

   Hei :)
   Ja, de har en del forskjellig, men jeg har ikke prøvd andre til Jonathan enn denne. Grunnen er at den, for det første, må være i en «stabilisert» form, dvs. at den ikke blir ødelagt i romtemperatur. En del probiotikaprodukter sendes ikke til Norge nettopp pga dette. Og for det andre, så vil jeg ha en som er glutenfri og vegansk. Og så liker han smaken veldig godt :)

 • Reply Milla 28. januar 2016

  Hei,

  Supert med sånne tips! Jeg lurer på hvilke tilskudd jeg skal gi til babyen min, har termin i mars..
  Tenker å gi D-vitamindråper fra 4 uker, når bør jeg begynne med B12 og evt andre ting?
  Og burde jeg heller gi algeolje-dråper enn d-vitamindråper?

  • Reply Birgitte 28. januar 2016

   Hei, og takk for koselig kommentar, Milla! :)
   Gratulerer så mye med den lille på vei!

   Så lenge du ammer så trenger du ikke å tenke på B12 og andre tilskudd, bortsett fra d-vitamin. Dersom barnet ditt ikke skal spise animalske produkter når den tid kommer, kan du begynne med et multivitamintilskudd med B12 i, jeg anbefaler dette når barnet er for liten til å tygge, hvor du bare åpner kapselen og blander innholdet i maten. Gi D-vitamin i tillegg, spesielt i vinterhalvåret. Du kan også gi litt omega-3-dråper, hvis banret ikke skal spise fisk og sjømat.

   Ja, jeg anbefaler Vitashine, som da er laget av algeolje, fremfor vanlige d-vitamindråper.

   Grønn klem fra Birgitte :)

 • Reply Fatima 24. januar 2016

  Hei. Babyen min er 17måneder. Er det greit å gi han melasse?
  Hilsen
  Fatima

  • Reply Birgitte 25. januar 2016

   Hei Fatima!
   Takk for at du spør om nettopp dette. Jeg har forsøkt å finne nyttig info om dette, men det er litt delte meninger om det. Men en del mener at melasse faktisk ikke skal gis til barn under 1 år, av samme grunn som at man ikke skal gi honning (kan inneholde sporer etter visse bakterier som kan gi spedbarns-botulisme). Derfor kan det nok være lurt å vente hvis barnet er under 1 år. Men i ditt tilfelle så er jo barnet 17 mnd, og da er det trygt :)

  DIN KOMMENTAR