Grønn livsstil, Helse, Iherb.com, Kropp, Kroppspleie, Naturlig skjønnhet, Produktomtaler, Ren kosmetikk, Shopping, Sunnhet, Verstingstoffer

100 % giftfri deodorant

Min favorittdeodorant har lenge vært Lafe’s Natural Body Care Roll On Deodorant Powder, men for en liten stund siden ble jeg gjort oppmerksom på at den inneholder aluminium. Og til min store skuffelse oppdaget jeg at det samme gjelder krystalldeodoranter og mange andre “giftfrie” deodoranter der ute. Hvordan kan jeg ha oversett dette? Jo, fordi produsentene dreier alt fokus mot at dette er “naturlige”, “giftfrie” og til og med “aluminiumfrie” deodoranter, selv om de inneholder potassium alum og mineral salts. Ok, så har kanskje produsentene rett i at de ikke inneholder aluminum chlorohydrate, aluminum chloride, aluminum hydroxybromide eller aluminum zirconium, slik som konvensjonelle og skadelige deodoranter gjør, men faktum er at potassium alum og mineral salts også består av aluminium.

Aluminium i konvensjonelle deodoranter er linket til både kreft og alzheimer, og når de i tillegg er proppet med parabener, triclosan og andre giftstoffer, er det all grunn til å være bekymret. Men hvorfor skulle ikke aluminiumen i naturlige deodoranter være like farlig? Produsentene hevder at potassium alum-molekyler består av et negativt ladet ion, og at det dermed ikke penetrerer cellemembranen. Men når potassium alum er antatt å være mer vannoppløselig enn aluminum chlorohydrate (den som finnes i vanlige deodoranter), og når kroppen vår består av over 70 % vann, blir i allefall jeg skeptisk til påstanden om at ikke noe av dette absorberes. Andre hevder at molekylene i potassium alum er for store til å absorberes av huden, men de inneholder fremdeles aluminium -et stoff vår kropp hverken har behov for eller som er trygt for oss. Og selv om aluminiumen blir liggende utenpå huden, er den fortsatt i kontakt med cellene våre nesten 24 timer i døgnet. Kan dét være bra? Og hvor er egentlig forskningsrapportene som beviser at potassium alum ikke absorberes…?

Jakten på en 100 % aluminiumfri og helt naturlig deodorant er absolutt ikke en enkel prosess. Det finnes mange elendige alternativer der ute, og noen av dem får deg til og med til å lukte værre! Og så finnes det oppskrifter på hjemmelaget deodorant, med for eksempel natron, vann, maizena og i blant oljer, men jeg foretrekker en roll-on fremfor en upraktisk (og mulig hudirriterende) natronblanding. Det hadde vært en drøm å slippe deodorant i det hele tatt, men det fungerer kun for de færreste av oss.

Hvor mye man svetter og om man har vond svettelukt, varierer sterkt fra person til person og mellom ulike perioder i livet. Er du mye stresset eller har mye giftstoffer i kroppen, lukter ofte svetten værre. Når du slutter med konvensjonelle deodoranter, tar det gjerne litt tid før kroppen har regulert seg tilbake til normal svettefunksjon, og i denne perioden kan det hende du svetter mer og lukter mer enn normalt. Dette går heldigvis over!

Etter å ha prøvd ut flere naturlige og 100 % aluminiumfrie deodoranter, har jeg endelig funnet en som fungerer for meg: Home Health Herbal Magic Roll-On Deodorant Unscented. Denne bruker jeg til hverdags, og den holder meg tørr og luktfri.

Herbal Magic Roll-On inneholder algeekstrakt, aloe vera-gelé, deionisert vann, trollhassel, natron, urteekstrakter, og grapefruktfrø-ekstrakt. Den kommer i tre varianter: duftfri (den beste), med jasminduft (ikke så god..) og med duft av urter, og du får den på iherb.com.

Har du et godt tips til en 100 % aluminiumfri deodorant? Da håper jeg du deler det med oss i kommentarfeltet!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

1 KOMMENTAR

 • Reply Ann-Marlen Johansen 17. januar 2016

  Fantastisk at du setter søkelys på dette :)
  Alt man tilfører huden bør være så rent at det kan spises , Pga at stoffene blir absorbert av huden og går inn i blodbanene og videre inn i kroppen på oss.
  Jeg har lett etter helt giftfrie produkter i flere år og har lest på tusenvis av varedeklarasjoner .
  Alle sier at de har rene produkter , men det stemmer ikke .
  Essante Organics er det første selskapet jeg har funnet , der alle produktene er 100% fri for giftige kjemikalier .
  Og kvaliteten må bare oppleves :)

 • DIN KOMMENTAR