Hår, Helse, Hjemmelaget kosmetikk, Kosthold, Livsstilsendring, Naturlig skjønnhet

Flassfri på den naturlige måten

Er du en av dem som aldri kan bruke sort? Gleder du deg til vinteren så du kan gå med lue hele tiden? Har du prøvd alle flass-shampooer som finnes der ute?

Hudcellene i hodebunnen fornyes stadig, men hos de som flasser skjer denne cellefornyelsen mye raskere enn vanlig. Noen av årsakene til flassing kan være tørr hodebunn, fet hud, pH-ubalanse, bruk av diverse hårprodukter, tørr og kald luft, usunt kosthold og stress, -men den vanligste oppfatningen er at flass kommer på grunn av overvekst av den fettspisende gjærsoppen Malassezia ovale som finnes naturlig i hodebunnen. Flass kan også komme av psoriasis og seboreisk eksem.

Å kun bruke flass-shampoo er, etter min oppfatning, kun å behandle symptomene og ikke årsakene til problemet. Flass er et tegn på ubalanse grunnet ytre eller indre faktorer eller en kombinasjon av disse.

❥ La oss først se på de ytre faktorene, disse er tross alt lettest å gjøre noe med:

 • Bytt shampoo, balsam og stylingprodukter. Konvensjonelle hårprodukter (inkludert flass-shampooer) inneholder allergifremkallende, hormonforstyrrende og uttørkende ingredienser som skaper ubalanse både inni og utenpå kroppen. Bytt til shampoo og balsam fra merker som John Masters Organics, Lavera, Aubrey Organics, Less is More og Sante.
 • Pass på at hodebunnen ikke blir uttørket. Tørr hodebunn kan gi økt oljeproduksjon, noe som igjen er grobunn for flass (Malassezia ovale elsker olje). Ikke vask håret oftere en annenhver eller hver tredje dag og husk at hårføning tørker ut både hår og hodebunn.
 • Annen kosmetikk, som kremer, deodoranter og parfymer, og rengjørings- og tøyvaskemidler kan gi ulike allergiske reaksjoner. Selv om disse ikke påføres i hodebunnen kan de være en årsak til at kroppen reagerer. Det beste er å kvitte seg med alt av konvensjonelle produkter og holde seg til produkter som er så rene at du omtrent kan spise dem. Les mer om hvordan du kan gå over til rene produkter her.

❥ Naturlig flassbehandling:

 • HONNING: Bland ut 9 deler honning med 1 del varmt vann og massér blandingen inn i hodebunnen 2-3 minutter. La blandingen sitte i noen timer før du skyller den ut. Gjenta behandlinen annenhver dag i fire uker.
 • EPLECIDEREDDIK: Eddiken balanserer pH-verdien i hodebunnen. Skyll hodebunn og hår i eddik slik som beskrevet i dette innlegget, eller legg et håndkle gjennomvætet med varm eddik over hodet i en time.
 • SITRON: Massér friskpresset sitronsaft i hodebunnen. Gjenta en gang om dagen til du ser forbedringer. Sitronsaften regulerer pH-balansen slik som eplecidereddiken.
 • SALT: Bland 3 ts. salt i en kopp med varmt vann og massér blandingen inn i hodebunnen. Skyll godt.
 • TETREOLJE: Bland noen dråper tetreolje i shampooen når du vasker håret. I en australiensk undersøkelse ble det påvist 41 % forbedring hos de som vasket håret med shampoo som inneholdt 5 % tetreolje, kontra 11 % forbedring hos de som kun hadde brukt placebo.

❥ I blant er det det indre som teller:

 • Både sinkmangel, selenmangel, antioksidantmangel, mangel på essensielle fettsyrer, B6- og B12-mangel kan forårsake flass. Det kan derfor være en idé å ta tilskudd av dette, gjerne i form av et multivitamin+mineralkompleks. I tillegg bør du ta Omega 3.
 • På 60-tallet fant britiske forskere ut at mennesker med seboreisk eksem (en årsak til flass) spiste vesentlig større mengder sukker enn de som ikke hadde eksem. Å kutte ut sukker kan hjelpe mot flass, i tillegg til den enorme helsegevinsten som kommer på kjøpet.
 • Flass er forbundet med fet hud. Å kutte ned på sukker, salt, fet mat og dehydrerende mat og drikke, kan hjelpe mot fet hud. B2-mangel kan også være en årsak til fet hud -altså enda en grunn til å ta vitaminer.
 • Mangel på saltsyre i magesekken (hypochlorhydria) kan også være en årsak til flass. For å øke saltsyremengden kan du kutte ned på bearbeidet mat, enkle og raffinerte karbohydrater, sukker (igjen!), alkohol, peanøtter, alle animalske produkter, gluten, kaffe og transfett. Du kan også hjelpe fordøyelsen ved å ta tilskudd av enzymer og probiotika, ta 1-2 ts eplecidereddik før hvert måltid, spise mer rå og næringsrik mat som spirer og grønnsaker, mer hvitløk, mer fiber, mer sunne oljer som kaldpresset kokosolje og olivenolje, og drikke mer vann (ikke drikk iskaldt vann før, under eller etter måltid, iskaldt vann senker produksjonen av saltsyre).
 • Stress kan trigge og forværre flass. Lag en oversikt over hva som stresser deg, både fysisk og psykisk, og forsøk å gjøre noe for å minske eller eliminere disse faktorene fra livet ditt.
 • Begrens inntaket av gjærholdige matvarer og drikke, slik som brød og annen gjærbakst, vin, øl, fruktskall fra druer og plummer, druejuice, soyasaus og lagret ost.

Lykke til på veien mot en flassfri tilværelse!

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

5 KOMMENTARER

 • Reply Anette Vibeke 2. september 2016

  Jeg ha brukt vivese senso duo. Flott mot flassende hodebunn og håravfall. Den «fukter» håret, altså fjerner ikke all ljen fra hodebunnen ssom vi allerede har. Men det med å tilføre kropen flere mikroelementer, kute sukker og sånt kan også være hjelpsom. Skal prøves, takk Birgitte :)

 • Reply Ingrid 12. mai 2016

  Hei, den linken til siden om hvordan gå over til renere produkter, fører kun til hjemmesiden på bloggen – er det mulig å legge ved en ny link?:)

  Hilsen Ingrid :)

  • Reply Birgitte 13. mai 2016

   Takk for beskjed, Ingrid! Nå er det rettet opp :)

 • Reply K 16. desember 2015

  Hei:)
  Linken til hvordan man skal skylle hodebunnen med eplecidereddik fungerer ikke, finnes siden fremdeles? Hvis ikke, kan du skrive blandingsforholdet her?:) På forhånd takk.

  • Reply Birgitte 18. desember 2015

   Hei! Takk for at du ga beskjed om det, det er nå rettet opp så da er det bare å klikke på linken :)

   Birgitte :)

  DIN KOMMENTAR