Familie og hverdag, Grønn livsstil, Grønt hjem, Kosthold, Økologisk, Ren kosmetikk

Fat og fe – økologisk butikksuksess i bondegårdsidyll

Fat og Fe holder til i idylliske omgivelser på Fevang Gård i Sandefjord, ikke langt fra E18 gjennom Vestfold. Her finner du mat, rengjøringsmidler, hudpleie, småinteriør og mye mer, som er økologisk, bærekraftig og miljøvennlig fremstilt. 97 % av maten er økologisk og store deler av varene selges i løsvekt.

Det hele startet sommeren 2014. Søstrene Thea og Maj Mørk Engelstad og mamma Inger-Hilde Engelstad skulle ha åpent én helg hvor de skulle selge økologiske egg fra familiegården, noen utvalgte interiørprodukter, hudpleie og småting med fokus på naturmaterialer, økologi, småskalaproduksjon, design og rettferdig handel. Det vokste seg fort til å bli en sommeråpen butikk, som snek seg over til å være åpen hver fredag (hønene fortsatte jo å verpe…) og vips ble det helgeåpent noen helger i tillegg. Fra juni 2015 flyttet butikken inn i gårdens bryggerhus og har nå åpent 4 dager i uken, hele året.

–Jeg tror at opplevelsen av å være på gården, hilse på hønene, parkere bilen ved siden av traktoren og høre suset fra en gulmoden åker gjorde folk veldig interessert i å handle hos oss. Vi tiltrakk oss etterhvert veldig mange svært øko-interesserte kunder på grunn av den Debio-godkjente småskala eggproduksjonen og de veldig bortskjemte hønene våre, forteller Thea.

Drømmen var en butikk hvor man kunne gå inn og vite at alt man tok i var økologisk og at man slapp å lete etter merker og sertifisering selv. Våren 2016 søkte de om Debio sitt valørmerke i gull for matdelen i butikken. Gullmerket betyr at 90% av maten som selges er godkjent økologisk.

–Det betyr at vi har måttet kutte ut en del lokal og kortreist mat, men for oss har det vært viktigere å kunne tilby stort utvalg av kun økologisk sertifisert mat. Vi tror også at dette fokuset er med på å inspirere flere lokale produsenter til å søke Debio-sertifisering på sine produkter, og dermed utvide utvalget av norske økologiske varer, samt øke bevisstheten rundt økologisk mat, forklarer Thea.

Fokuset ligger på økologisk hverdagsmat fremfor delikatesse og ”kosemat”. Derfor får du blant annet økologisk melk, ris, pasta, grønnsaker, frukt, brød, hermetikk, mel, yoghurt, smør, sukker, nøtter, frø, bønner, krydder, kaffe, te, laks, frosne grønnsaker m.m. i butikken. Stort sett alle krydder, en del mel, alle nøtter, masse frø og kjerner selges i løsvekt. Målet er å tilby så mye som mulig i løsvekt og så mye som mulig av frukt og grønt uemballert.

I butikken finner du også gaver, småinteriør, rengjøringsmidler, bøker, hudpleie, alternativer til plast på kjøkkenet, kjøkkenhagefrø (sesong), hageredskap (sesong), babyprodukter, og mye mer. Ja, for ikke å glemme de enormt populære myntknappene, laget av gamle og utgåtte norske mynter, som lages hos naboen et steinkast unna.

I tillegg til noen hundre høner og to kosete kaniner i hagen finnes det benker, sandkasse, plen og boltreplass for slitne fedre og lekne barn. Handler mor for mye og far må bære barna finnes det to trillebårer som gjør nytten som handlevogner. Disse kan kundene låne for å få med seg all den økologiske maten, de kortreiste bakebollene, den håndplukkede villpepperen, gjenbruksdesignet fra Fretex og kilovis med miljøvennlig såpe bort til bilen.

Mer info om butikken og åpningstider finner du på Fatogfe.no. Sjekk også ut nettbutikken deres på fatogfe.tictail.com og @fatogfe på Instagram.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

3 KOMMENTARER

 • Reply Elisabeth 7. september 2016

  Har stor sans for bloggen din og måten du formidler grønne verdier på!

  http://dilettant.no/

  • Reply Birgitte 9. september 2016

   Tusen takk, så hyggelig å høre :)

 • Reply Randi Helene Alstrup 4. september 2016

  Fantastisk spennende gleder meg til et besøk

 • DIN KOMMENTAR