Detox, Grønn livsstil, Iherb.com, Kosthold, Livsstilsendring, Økologisk, Sunnhet

Yerba mate – supersunt alternativ til kaffe

Yerba mate er like oppkvikkende som kaffe, like sunn som grønn te og gjør deg like lykkelig som du blir av å spise sjokolade.

Yerba mate er laget av bladene fra planten Ilex paraguariensis. Urteteen er nasjonaldrikken i mange søramerikanske land, hvor de drikker den av sine tradisjonelle runde kopper og med spesielle sugerør. Ryktene sier at yerba mate virker oppkvikkende, øker fettforbrenningen, regulerer appetitten, gir mental klarhet, virker kreftbekjempende og energigivende. Jeg liker yerba mate fordi det inneholder koffein og gir et energikick som kaffe, men uten at du blir hyperaktiv, får økt puls, urolig mage, eller får andre bivirkninger som kaffe kan gi. Det er dessuten veldig rikt på mineraler, antioksidanter (faktisk mer enn i grønn te), vitaminer og aminosyrer. Og så inneholder yerba mate teobromin – det samme stoffet som gjør deg lykkelig når du spiser sjokolade! Så hvis du har lyst til å kutte ned på kaffeinntaket, er yerba mate et supert alternativ.

Yerba Mate kan lages som vanlig te i presskanne eller med teposer, eller du kan trakte det som kaffe i kaffetrakteren eller til og med lage espresso av den. Min favoritt er Dark Roast fra Mate Factor. Smaken minner om kaffe, bare litt svakere. Jeg drikker den med steamet mandelmelk eller kokosmelk, og med et lite kaneldryss på.

Du finner yerba mate i helsekostbutikker og i nettbutikker. Gå alltid for en økologisk variant, og gjerne en som er merket «unsmoked». Her finner du min favoritt. Du får også yerba mate med forskjellige smaker, som peppermynte eller chai.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

14 KOMMENTARER

 • Reply Heidi 1. august 2016

  Hei! Jeg har akkurat begynt å drikke Yerba matè og synes det er super godt! Har hørt at er noen uheldige bivirkninger, slik som utvikling av kreft i munn, spiserør og kan påvirke medisiner i negativ retning. Hva synes du om dette? Veldig synd isåfall, siden jeg ikke kan drikke kaffer lenger pga hudsoldommen «Rosacea».

  Vet at dette er en eldre lik, men prøver likevel :)

  Tusen takk for en god artikkel!

  • Reply Birgitte 3. august 2016

   Hei Heidi! Se svaret mitt til Mia litt lenger ned :)

 • Reply Liv 21. februar 2016

  Kan man drikke dette hvis man er gravid?

  • Reply Birgitte 23. februar 2016

   Hei og takk for et godt spørsmål, Liv!

   Vet du, jeg vil faktisk fraråde koffeinholdige drikker i svangerskapet. Selv har jeg drukket litt kaffe og grønn te under mitt svangerskap, men i etterkant har jeg lest en del om det, og hvis jeg blir gravid igjen, kommer jeg til å unngå det så godt jeg klarer. Det er jo litt kjipt, men heldigvis finnes det masse deilige teer uten koffein, og selvsagt også koffeinfri kaffe ;)

   Birgitte :)

 • Reply Ruben 27. oktober 2015

  Hei!

  Siden Yerba Mate inneholder koffein, hva er det den inneholder som gjør at en ikke blir hyperaktiv, får økt puls, urolig mage, eller får andre bivirkninger som kaffe kan gi pga. koffeinet?
  Eller inneholder kaffe også andre ting som gir disse bivirkningene?

  Hvit og grønn te inneholder også koffein, men de gir heller ikke samme nevnte bivirkningene som kaffe.
  Har alle disse teene et stoff eller stoffer i seg som nøytraliserer de negative effektene av koffeinet?
  Og inneholder alle typer teer dette stoffet eller stoffene?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben.

  • Reply Birgitte 28. oktober 2015

   Hei :)
   Det går nok mest på at både yerba mate, grønn te og hvit te har et lavere koffeininnhold pr. kopp enn det kaffe har.

   Birgitte :)

 • Reply Lill 5. juni 2015

  Hei :-) Bygg står oppført på ingredienslisten, er det da gluten i denne..? Fant ikke noe info om nettopp dèt på iHerb. Supertakknemlig for svar, for denne kunne jeg tenkt meg å prøve :-D

  • Reply Birgitte 9. juni 2015

   Veldig godt spørsmål! Har ikke greid å finne info på nettsiden deres, men det står litt om det på nettsiden til Teeccino, som også er laget med bygg: http://teeccino.com/faq.html#faq6289. Det gjelder sikkert denne også.

   Ellers så får du jo masse forskjellige yerba mate-teer uten bygg også, sjekk yerbamate.no.

 • Reply inger eik 18. mai 2015

  Hei Birgitte,

  Takk for tips! Hørtes godt ut med mandemelk oppi :)

  Skal ut å reise til uka, noe tips til mate som jeg kan kjøpe i Oslo som er bra? Rekker ikke iherb.
  Er Yerba fin?

  Takk for svar,

  Inger

  • Reply Birgitte 18. mai 2015

   Hei Inger :) Sjekk ut yerbamate.no, de har masse bra. Ellers så finner du mye forskjellig på Helios og Røtter.

   God tur! :)

   • Reply inger eik 18. mai 2015

    Supert,takk!

 • Reply Mia 15. mai 2015

  Hei, har drukket dette i årevis, men tatt det litt kuli senere åre p.g.a. kreftfaren. Har lest studier og «synsing» på nett og syns det er vanskelig, men tenker litt «alt med måte» nå.. Hva tenker du om dette med økt risiko for lungekreft og halskreft bl.a.? Takker :-) Vh, Mia

  • Reply Birgitte 18. mai 2015

   Etter hva jeg har lest gjelder dette hovedsaklig dersom yerba mate brygges ved veldig høy temperatur. Jeg tenker også «alt med måte», og hvis vi tenker på den potensielle kreftfaren ved f.eks akrylamid i kaffe, er jo yerba mate både et sunt og godt alternativ.

   • Reply Mia 19. mai 2015

    Veldig sant.. Det er verre ting en får i seg, både bevisst og ubevisst. Får hvertfall sjekke hvilken sort jeg får i meg, skal finne en med lavest mulig temp ;-)
    Takker for svar!

  DIN KOMMENTAR