Hudpleie, Iherb.com, Kroppspleie, Produktomtaler, Ren kosmetikk, Shopping, Solkremguide

Solkremguide

Våren er endelig her og solkremsesongen er rett rundt hjørnet. Det er på tide med en solkremguide.

Men først noen myter og fakta om solkrem:

 • «Solkrem beskytter mot kreft»: Det er riktig at solkrem beskytter mot solbrenthet, men utover dette er det faktisk ikke bevist at konvensjonell solkrem hverken er trygt å bruke, eller ene og alene beskytter mot hudkreft. Ekspertene strides fortsatt om disse spørsmålene. Studier har riktignok vist at de som ofte bruker solkrem har redusert risiko for å utvikle plateepitelkarsinom, en vanlig hudkrefttype som utvikles i det ytterste hudlaget eller overhuden, sammenlignet med folk som sjelden eller aldri bruker solkrem. Merkelig nok er det motsatt når det gjelder føflekk-kreft, den farligste formen for hudkreft; her har forskere funnet bevis som tyder på at de som bruker solkrem er mer utsatt. Årsakene kan være at solkrembrukere oppholder seg lenger i sola, solkremer med dårlig UVA-beskyttelse, eller frie radikaler som utløses i huden når kjemikaliene i solkrem brytes ned av sollyset. En annen faktor når det gjelder hudkreft er at ca. 40 % av alle solkremer tilsettes vitamin A, fordi dette skal forsinke hudens aldringsprosess. Men en ny studie viser at vitamin A kan fremme veksten av hudsvulster og lesjoner når det påføres i sollys.
 • «Høy solfaktor er best»: Studier har vist at de som bruker høy solfaktor er like utsatt for skadelige UV-stråler som de som bruker lavere faktor. Grunnen er at de stoler for mye på den høye faktoren og oppholder seg for lenge i sola, i tillegg til å ikke smøre seg inn ofte nok utover dagen. Produkter med høy solfaktor inneholder også mer av de kjemiske stoffene som blokkerer solen, dermed utsettes du i større grad for stoffenes hormonforstyrrende og vevsødeleggende egenskaper.
 • D-vitamin: D-vitaminmangel er linket til mange lidelser, inkludert kreft og stoffskiftesykdommer. Tilskudd av D-vitamin er, etter min mening, viktig for alle oss i vår del av verden om høsten, vinteren og tidlig vår. Men om sommeren skal vi i utgangspunktet få mer enn nok D-vitamin fra sola. Bruker du derimot veldig høy solfaktor kan dette hindre deg i tilstrekkelig D-vitaminproduksjon.

Alle nordiske blekfisker er vel likevel enige om at det er greit å bruke solkrem når vi soler oss. Så hvordan velger du en effektiv solkrem med minst mulig skadevirkning?

En bra solkrem beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. UVA fremskynder aldring av huden og kan føre til hudkreft. Alle solkremer beskytter mot UVB, men kun et fåtall beskytter også mot UVA, så se etter en krem som beskytter mot begge deler. Ofte er disse merket “broad-spectrum”. Dessverre trenger ikke produsenten oppgi hvor høy UVA-beskyttelse produktet gir, og mange slike solkremer inneholder dermed svært lite UVA-beskyttelse. De eneste produktene som garantert gir høy UVA-beskyttelse er mineralsolkremer uten nano- og mikropartikler.

Du har tre valg: Kjemi, mineraler eller en kombinasjon av disse. Alle alternativene har sin bakside:

 • Kjemiske solkremer (du vet, de typiske solkremene som alle bruker) trenger lett inn i huden og kan føre til hormonforstyrrelser og allergi (unngå spesielt produkter som inneholder oxybenzone). I tillegg gir de, som sagt, dårlig eller ingen UVA-beskyttelse.
 • Mineralsolkremer (med sinkoksid eller titaniumdioksid) er helt klart det beste alternativet, så lenge de ikke inneholder nano- eller mikropartikler. Hvis solkremen legger seg som et hvitt lag på huden når du smører den på, er det et tegn på at den ikke inneholder så små partikler at den trenger inn og gjør skade.
 • Kombinasjonsprodukter vil selvsagt inneholde både kjemiske stoffer, som kan være skadelige, -og mineraler, som kan bestå av nanopartikler.

Jeg skal være den første til å innrømme at mineralsolkrem er litt kjipt. Hadde det ikke vært for helsefordelene, hadde jeg mye heller smurt meg inn med en vanlig solkrem. De beste mineralproduktene er også de som legger igjen mest produktrester på huden. Det betyr at du må jobbe mer enn vanlig med kremen for å få smurt den inn, og at den muligens etterlater seg et svakt hvitskjær på huden. Men det er det verdt synes jeg. Jeg vil heller være litt blekere mens jeg soler meg, enn å få hudkreft, tidlig aldring av huden, allergier og hormonforstyrrelser.

Min store favoritt er fra Badger:

Den er laget av sinkoksid uten nanopartikler, og inneholder helt naturlige ingredienser som olivenolje, jojobaolje, kakaosmør og sheasmør. Den dufter svakt av kakao og gjør huden myk. Den etterlater et svakt hvitt skjær på huden, men dette forsvinner etterhvert. Badger får du her, husk rabattkode KEQ031 for $5 i rabatt.

Andre solkremer som utmerker seg er:

Soléo Organics:

          

California Baby:

             

og Loving Naturals:

                         

Til sist vil jeg minne om at ingenting beskytter bedre mot sola enn klær og skygge. Begrens solingen din, det viktigste er å ikke bli brent. Heller litt blek, rynkefri og frisk, enn brun, skrukkete og syk, spør du meg. Visste du forresten at 15 minutter soling på en sommerdag gir deg nok D-vtamin, og at det beste stedet å sole seg for D-vitaminproduksjon er inni håndflatene(!)?

Kilde: cosmeticsdatabase.com og mercola.com

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

2 KOMMENTARER

 • Reply Anonym 15. oktober 2015

  Hei! Jeg bruker egentlig green people produktene, og er fornøyd. Men leter etter en dagkrem med spf for å beskytte mot UVA strålene. Har en sensitiv hud så har hørt at man burde ha det for å ikke gjøre huden enda mer sensitiv.
  Problemet er bare at den dagkremen som inneholder SPF gjør huden min hvit.
  Så derfor vurderer jeg heller å bruke Dermalogica som har en god dagkrem med spf. Jeg synes produktene virker nokså rene, bortsett fra at den har dimethicone/cyclopentosiloxane i seg som jeg hører ikke skal være bra. Samtidig så tenker jeg at de neppe tilsetter noe som ikke er bra i kremene. Har brukt merket før og vært veldig fornøyd. Vil leve renest mulig og gi huden det beste, men gir litt opp å finne en økologisk dagkrem med solfaktor. Er noen av disse dagkremene/solkremene ovenfor litt lette så de ikke gir dette hvite laget?

  • Reply Birgitte 15. oktober 2015

   Hei! :) Takk for kommentaren din.

   Jeg vil anbefale deg å teste ut den fra Devita. Den gir lett fukt i seg selv, eller du kan kombinere den med litt ansiktsolje eller en naturlig og giftfri ansiktskrem. Så lenge du ikke er så tørr i huden vil den ikke etterlate noe hvitt lag.

   Birgitte <3

  DIN KOMMENTAR