Grønn livsstil, Kosthold, Økologisk

Rapport fra verdens største økomesse

Verdens største økomesse, Biofach, arrangeres i Nürnberg i Tyskland hvert år. I følge Silje Stenstad Nilsen gir den et godt bilde av hvor Norge står i forhold til nabolandene når det gjelder økologi.

Silje har en Master i økologi fra NMBU og jobber nå i NORGRO som produktsjef for biologisk plantevern og med ansvar for økologiske driftsmidler til veksthus. Fokuset ligger på bruk av nyttedyr i produksjonen, salg av nyttedyr til grønnsaks- og blomsterprodusenter i hele Norge, samt dialog med leverandører, rådgivingstjenesten og Mattilsynet. Silje er dessuten styreleder for Økofestivalen som holdes i Sande i Vestfold hver sommer.

Jeg traff Silje under høstens Green Beauty Week i Tønsberg, og fant fort ut at dette er en spennende økodame å følge med på. Så da hun skulle besøke verdens største økomesse fikk jeg henne til å love meg full rapport etterpå.

20160830_205235

Inspirasjon, nye ideer og det å få følelsen av hvordan resten av verden forholder seg til økologi var en av grunnene til at hun dro på messen.

– Jeg reiste ned i regi av Gartnerhallen, sammen med fire økoprodusenter og en fra Gartnergallen. Dette er en veldig inspirerende messe for en som er opptatt av økologi, og jeg hadde gledet meg lenge i forkant. Det er mye å se og et stort område så det er lurt å være forberedt før en reiser. Derfor hadde jeg lastet ned Biofach-appen og på forhånd pekt meg ut hvilke stands jeg skulle besøke, forteller Silje.

Ved inngangen var det en utstilling med nyheter hvor en kunne gå i ro og mak og se på de ulike produktene, og dessuten avgi sin stemme om hvilket som bør vinne årets nye produkt. Det var også flere interessante foredrag en kunne få med seg i «kongressdelen». Messen hadde et bredt utvalg av sjokolade, rawbarer, snacks, te, kaffe, barnemat og ulike vegetarprodukter. Det var også en egen avdeling, Vivaness, som viste et stort utvalg av kosmetikk.

– For en som driver egen butikk, slik som de lokale økobutikkene som har startet opp de siste to årene, er nok denne messen helt ypperlig for å få nye ideer til produkter, tipser Silje.

Etter å ha sett det enorme utvalget på messen, er det mye Silje savner i butikk-kjedene her hjemme.

– Vi har så lite utvalg hvis en sammenlikner med resten av Europa. Utvalget av ost, kjøttvarer, samt vegetarmat skulle jeg ønske vi hadde bedre tilgang på hjemme.

Og Norge glimtet med sitt økofravær også i Nürnberg. Både på stands og på deltakerfronten.

– Det er jo veldig synd, men jeg skjønner jo at det ikke er noe verdi for Norge å ha stand når vi ikke eksporterer noen økologiske varer (som jeg vet om). Først må vi begynne å produsere norsk økomat til norske forbrukere, som jo etterspør det mer enn noen gang, oppfordrer hun.

Silje beskriver det som å stå på utsiden og kikke inn på noe som bare vokser og vokser, uten å vite helt vet hvordan vi skal komme oss inn.

– Jeg synes det er skremmende og egentlig ganske flaut at vi i Norge ikke er mer på banen. Ta for eksempel Danmark, som hadde en stor flott stand med 54 danske økovirksomheter. Innovasjon, inspirasjon, stolthet og  kvalitet – det var imponerende. Danmark eksporterte for 1,983 millioner i 2015! Norge må skjerpe seg. Danmark og Sverige står og banker på døren for å eksportere økovarer til Norge hvis ikke vi klarer å produsere selv. 20170215_105012 (2)

Økoeksperten mener myndighetene og det offentlige må bestemme seg, hvis vi skal komme opp på et nivå tilsvarende andre land når det gjelder økologisk mat.

– At økomålet vi har skal skrotes er jo helt forferdelig. Hvorfor må vi i Norge finne ut av alt selv – kan vi ikke se over til Danmark og Sverige hva de får til? Sats på barnehager, skoler og eldrehjem. Lær de viktige verdiene fra starten av og ta vare på de gamle slik at de får en verdig avslutning. Ta kokker og varm mat inn igjen. Lag det fra bunnen av og lag det økologisk. Alle vet jo innerst inne at du blir hva du spiser, avslutter Silje.

Her kan du lese mer om Biofach-messen.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

2 KOMMENTARER

  • Reply Gunn Ruud 5. april 2017

    Veldig Veldig interessant lesning. Dette ønsker jeg mer kunnskap om. Takk som deler.

    • Reply Birgitte 13. april 2017

      Takk Gunn :) Hyggelig å høre!

    DIN KOMMENTAR