Grønn livsstil, Kosttilskudd, Nyheter, Shopping

Nye strenge regler for import av kosttilskudd

Fra og med 1. oktober 2015 ble det innført nye strenge importregler for kosttilskudd. Fra nå av kan du kun bestille kosttilskudd som ikke overskrider de lave norske maksverdiene. Hvis produktet inneholder høyere doser enn dette må det norsk etikett/pakningsvedlegg og markedsføringstillatelse i Norge, i tillegg så må du ha legeerklæring på at du trenger produktet.

I prinsipp betyr dette at det blir umulig å bestille noe som helst med fornuftige doseringer fra utlandet.

For min del betyr det at jeg ikke lenger kan skaffe plantebasert vitamin D3 og B12 i høye nok doser til meg og min familie på nettet. Men for veldig mange andre, er dette mye mer alvorlig. Mange har greid å komme seg ut (eller blitt mye bedre) av sykdommer som ME og borrelia ved hjelp av høye doser med kosttilskudd. Andre igjen har fått hjelp ved f.eks alvorlig d-vitaminmangel eller stoffskifteproblemer.

Uansett hvordan dette påvirker deg og meg som privatpersoner, er det en inngripen i retten til å bestemme over egen kropp og en umyndiggjøring av fornuftige voksne som kun kjøper kosttilskudd for å ivareta egen helse.

Å sidestille vitaminer med dopingmidler, narkotiske stoffer og reseptbelagt medisiner, er helt latterlig synes jeg. Skal det være sånn at vi ikke får bestille tilskudd med høye nok doser fra utlandet, så får i allefall de norske maksverdiene økes.

I Facebook-gruppa «Vi som vil bidra til å få omgjort de nye importreglene for kosttilskudd» kan du holde deg oppdatert på utviklingen i denne saken og være med å vise myndighetene at vi ikke vil behandles på denne måten.

Gruppa har allerede over 10.000 følgere – bli med du også!

Del gjerne dette innlegget på Facebook eller Twitter så vi får med oss flest mulig i denne saken.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

11 KOMMENTARER

 • Reply Helle 14. oktober 2015

  Dette blir på detaljnivå, men jeg har problemer med å sette meg inn i de nye reglene. Jeg har etter flere års bruk blitt avhengig av Astaxanthin (http://www.vitacost.com/nutrex-hawaii-bioastin-hawaiian-astaxanthin-12-mg-50-gel-caps-3?q=bioas&ta=bioas), som jeg bestiller på nett fra USA (iherb.com og vitacost.com) Vet du om dette vil bli stoppet etter de nye reglene?

  • Reply Birgitte 15. oktober 2015

   Hei og takk for kommentaren Helle :) Jeg er litt usikker – kan du kanskje spørre om dette på denne facebook-gruppa? Der er det mange som har satt seg veldig godt inn i det, og som sikkert også bruker dette:https://www.facebook.com/groups/513272555517926/
   Lykke til og håper du finner en løsning på det!

   Birgitte <3

 • Reply Eva 11. oktober 2015

  Ja, dette er til at hulke over. Har «hørt» litt rundt omkring, at hvis man reiser f.eks. til Sverige eller England, så er det ok å ta vitaminer/mineraler med hjem i kufferten til 3 mdr’s forbruk. Er det helt riktig? Fatter ikke forskjellen på å ta et glass C-vitamin på 1000 mg med i kufferten, og det at få det sendt i posten??? Legemiddelindustrien har en meget stor finger med i dette. De vet hvor populært det er med vit./min.-behandling og vil ha patent på dette gullet! :(
  HUSK DEMONSTRASJONEN FORAN STORTINGET, LØR 17. OKT. KL 13.00

  • Reply Birgitte 13. oktober 2015

   Hei Eva! Ja det stemmer, du kan ta med deg hjem når du er på reise.

 • Reply Thea 10. oktober 2015

  Hei Birgitte! Jeg tenkte å skrive om det samme temaet på bloggen min imorgen. Man blir ganske oppgitt!! SHIFT har kommet med et vegansk D3 vitamin tilskudd laget av mose – hvis du ikke har hørt om det kan det være et alternativ? God lørdag. Klem!

  • Reply Birgitte 10. oktober 2015

   Hei Thea :) Så bra at du også tar det opp! Ja, det er ganske håpløst. Med de norske grensene må jeg ta 3-4 ganger så mye d-vitamin for å komme opp i de doseringene jeg vanligvis tar.. Når det i tillegg er 3 ganger så dyrt i Norge så sier det seg selv at dette ikke blir billig. Takk for tips om Shift, skal sjekkes ut! :)
   Fortsatt god helg!

 • Reply Kristine 6. oktober 2015

  Hva med mat/superfood som nypepulver, spirulina ovs. Har dette også blitt ulovlig å handle i utlandet? Må finne en full oversikt..

 • Reply Mia 5. oktober 2015

  Hei, jeg syns dette er helt hinsides, andre land har jo ikke store problemer med mennesker som overdoser på vitaminer og mineraler.. Hvorfor må Norge «helgardere» seg? Hva med å gi oss nordmenn tillit nok til å ta ansvar for egen helse.. Jeg bestilte mer før, men jeg bestiller alltid DEVA sin multivitamin fra nett fordi jeg ikke finner denne i Norge. Men vet de har den i Sverige. Hvordan klarer svenskene (og resten av verden for øvrig..) seg uten at de har noen som passer på dem..? Idiotisk Norge! Har selvfølgelig meldt meg inn i den gruppa..

 • Reply RisRosOgKlaging 3. oktober 2015

  Vet du hva som går under katogorien kosttilskudd? Er det bare vitaminer, eller er det spirulina og fiskeleverolje også for eksempel? Vet du om dette gjelder innen for EU også? Så visst jeg bestiller fra VitaMe så blir det det samme?

  Takk for at du skriver dette på bloggen din! Hadde ikke fått det med meg ellers vil jeg tro og det er jo ganske viktig :)

  Håper du får en kjempeflott helg!

 • DIN KOMMENTAR