Grønn livsstil, Handletips, Kosthold, Økologisk, Shopping

Lokal Kolonial – en drøm av en økobutikk

Vestfold er et av de fylkene i landet som produserer mest mat. Men tilgangen til den sunne, kortreiste maten er spredt og ofte er produktene dårlig merket. Det har Oslo-jenta Thale Håmo-Bakkeng gjort noe med.

Da Thale flyttet fra Oslo til Åsgårdstrand i 2012, ble savnet etter lett tilgjengelig og sunn mat etterhvert så stort, at hun bestemte seg for å åpne sin egen drømmebutikk. Resultatet ble Lokal Kolonial.

– De siste ti årene har jeg gradvis blitt mer og mer fortvilet over hvor lang veien har blitt mellom jordet og bordet. Jeg var lei av å se på plastinnpakket kjøtt som ingen i butikken kunne fortelle meg hvor kom fra, og å spise grønnsaker presentert på et plastfat med plastpose rundt. Etterhvert mistet jeg tilliten til de store kjedene og den gjennomsnittlige kjøpmann. Dette førte til at jeg brukte ekstremt mye tid og krefter på å researche produkter og leverandører, og reiste fra butikk til butikk og gård til gård for å finne gode produkter til meg og familien min. Dette skulle blant annet være produkter med sporbarhet, som var produsert på en bærekraftig måte. For et par år siden innså jeg at jeg egentlig drev med en slags kuratorvirksomhet for meg selv, hvor kun de beste produktene fikk være med hjem. Så slo det meg at dette kunne det jo hende at flere kunne dra nytte av og butikken var mer eller mindre et faktum, forteller Thale.

Og det hadde hun rett i. Siden butikken åpnet dørene rett etter jul i år, har den vært en braksuksess. Det viser seg nemlig at det ikke bare er Thale som har savnet kortreist, sunn og økologisk mat i Vestfold.

Når du kommer inn døra hos Lokal Kolonial får du følelsen av å være i en god gammeldags kolonialbutikk, med stor kjøpmannsdisk, og hvor alle blir møtt med et smil, kan slå av en prat og får tilbud om en kaffekopp (med kaffe som brennes i Vestfold såklart). Da kan ikke handleturen bli annet enn ren rekreasjon.

Her bugner det av økologiske, lokalproduserte og ferske grønnsaker i løsvekt. Du finner absolutt alt du trenger av tørrvarer og kjølevarer, i tillegg til lokalproduserte spesialiteter, som eplejuice fra Horten Fruktdugnad. Det er også et kjempeutvalg av økologisk sjokolade og vegansk godis og en egen seksjon med trygge produkter til baby og barn. Og for de som spiser kjøtt og fisk er det masse å velge mellom av ferske, kortreiste og etisk produserte varer. Dessuten har Lokal Kolonial stort utvalg av naturlig kosmetikk og giftfrie rengjøringsprodukter til hus og hjem.

Thale velger ut produktene etter en rekke strenge kriterier. – Det skal helst være lokalt, biodynamisk- og så strekker vi oss så langt som til svanemerket via økologisk import, forklarer hun. For å holde emballasjeforbruket nede tilbyr butikken det meste av frukt, grønnsaker og en rekke tørrvarer i løsvekt, og du må gjerne ha med deg din egen emballasje når du handler. Null plastposer her i gården!
Jeg digger miksen mellom det moderne økofokuset, det rene og freshe interiøret og den gammeldagse kolonial-vibben som Thale og hennes gode hjelpere har fått til på Lokal Kolonial. Og fordi alle varene er håndplukket med fokus på bærekraftighet og miljøhensyn, vet jeg at jeg kan handle med god samvittighet, og at jeg gir noe tilbake til de lokale produsentene og området jeg bor i.

Lokal Kolonial finner du i Raveien 10 på Borre i Vestfold. Sjekk ut lokalkolonial.no, facebook.com/lokalkolonial eller instagram.com/lokal_kolonial, og ta turen innom hvis du bor i nærheten eller neste gang du reiser gjennom Vestfold.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

6 KOMMENTARER

 • Reply ØkoButikken 7. februar 2018

  Bra initiativ. VI trenger flere butikker som dette her. Veldig bra! :)

 • Reply Ruben 9. juni 2015

  Flott, takk for tilbakemelding!

  For se om jeg tar meg bry til å kontakte Navitas.
  Har du noen tips på hvor jeg kan få tak på skjeer, gafler og skjærefjøler i tre som du kan anbefale?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben.

  • Reply Birgitte 10. juni 2015

   Bare hyggelig :) Du kan sjekke om du finner noe på reusit.com.

 • Reply Ruben 7. juni 2015

  Hei!

  Bare lurte på om du fremdeles anbefaler Navitas Naturals Cacao Powder, men også Nibs, Beans, Navitas Naturals Chia Seeds og andre Navitas Naturals produkter?
  Tenkte i forhold til at Navitas Naturals Cacao Powder kom ganske dårlig ut i denne testen med tanke på høyt innhold av enkelte tungmetaller, og det er jo ikke bra!

  http://labs.naturalnews.com/heavy-metals-chart-Superfoods-Cacao.html

  Eller har du heller et annet merke du vil anbefale av de nevnte produktene, og i så fall hvor får du tak på det?

  Er alle Navitas Naturals produkter som selges i Norge 100% identiske på alle mulige måter til de som selges i USA?

  Har du noen tips på hvor jeg kan få tak på skjeer, gafler og skjærefjøler i tre som du kan anbefale?

  Takk på forhånd.
  Mvh. Ruben.

  • Reply Birgitte 9. juni 2015

   Hei :)
   Her ville jeg hørt direkte med Navitas, jeg er dessverre ikke noen ekspert på deres produkter. Når det gjelder tungmetaller i slike produkter, så er det nok vanskelig å komme helt unna, i allefall i følge denne testen. Så som alt annet gjelder det vel med «alt med måte» :)

 • Reply Julie Henriksen 3. juni 2015

  Dette er kjempespennende, og begynnelsen på en trend som er nødt til å komme for fult de neste årene!

  Folk er stadig mer interessert i lokal og naturlig mat, samtidig som de ønsker å forstå mer rundt hva de spiser. Det at man ønsker seg tilbake til «landhandleriet» er også en naturlig motvekt til dagens industrialisering av matbutikkene.

 • DIN KOMMENTAR