Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Matallergier, Sunnhet

GMO og matallergi

Visste du at 70 % av all soya og bomull som blir sådd i verden og 30 % av mais er genmodifisert? I USA er hele 95-99 % av disse sortene genmodifisert.

Siden 1996 har bakterier, virus og andre gener blitt sprøytet inn i DNA´et hos soya, mais, bomull og raps. Forskning fra det siste tiåret viser at det er stor sannsynlighet for en sammenheng mellom GMO og den store økningen av matallergi i USA og Australia.

Forsøk viser at tarmveggen hos dyr skades av genmodifisert mat (er ikke mennesket også et dyr da?). I 1999 fant forskere ved York Laboratory i Storbritannia ut at allergiske reaksjoner på soya hadde økt med skyhøye 50 % på kun ett år. Soyaen som ble brukt i studien var hovedsaklig genmodifisert. Når soya tilsettes gener fra en annen art oppstår nemlig et nytt protein som tidligere ikke har vært tilstede i soyaen. Dette proteinet kan gi allergiske reaksjoner. I tillegg kan noe som kalles horizontal gene transfer (HGT) oppstå. HGT er når gener spontanoverføres fra DNA´et hos en art til en annen. Dette er vanlig hos bakterier, men sjelden hos planter og dyr. Likevel kan metodene som brukes ved genmodifisering minimere barrierene som hindrer HGT fra å oppstå. HGT kan føre til at det allergifremkallende proteinet nevnt ovenfor fortsetter å produseres inne i kroppen vår, selv i flere år etter at den genmodifiserte maten ble konsumert.

I Norge er det forbudt å dyrke genmodifiserte planter, men i 2008 ble det tillatt å selge mat med genmodifisert innhold. Er innholdet av GMO under 0,9 % slipper man å merke produktene som “modifisert”. Norge er det eneste landet i Europa hvor det kreves dokumentasjon på at GMO-organismene er biologisk bærekraftige og samfunnsnyttige.

Så får vi håpe Norges skepsis vedvarer; Har vi ikke nok allergier, stoffskifteforstyrrelser og matintoleranser som vi har?

Kilde: oikos.no, organicconsumers.org og Wikipedia.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

DIN KOMMENTAR