Familie og hverdag, Grønn livsstil, Helse, Kosthold, Livsstilsendring, Sunnhet

En grønn jul

Min jul er grønn uansett om det kommer snø eller ikke, den er nemlig proppfull av sunn grønn mat, fri for gluten, sukker, meieriprodukter og kjøtt!

Jeg skal innrømme at jeg ikke akkurat baker 7 sorter og holder store middagsselskaper i jula. Jeg holder det isteden enkelt og velger heller ut 3-4 ting jeg har lyst til å bruke tid på å lage. I år ble det veganske gluten- og sukkerfrie pepperkaker, mandel- og appelsinsjokolade, og på julaften blir det risengrynsgrøt med ris- eller kokosmelk og selvsagt den klassiske nøttesteken.

Julemat, alkohol, kaker og godteri er en belastning for kroppen. Selvsagt skal man kose seg litt ekstra i jula, men det finnes mange måter å gjøre jula litt grønnere på!

Her er mine tips til en grønnere jul:

  • Ikke gi slipp på de gode hverdagsvanene! Fortsett med å lage grønnsaksjuice eller smoothie til frokost. Det hjelper kroppen med avgiftningen og propper deg full av vitaminer og mineraler. I tillegg virker det basedannende -noe som i allefall er viktig hvis du spiser mye animalske produkter.
  • Ta ekstra grønne tilskudd. Spirulina og Chlorella virker spesielt utrensende.
  • Lag dine egne kaker og julegodt. Bruk sunn søtning, nøtter, tørket frukt og bær, kokos, rå kakao og sunt fett- og nyt med skikkelig god samvittighet!
  • Våg å tenke annerledes! du absolutt ha ribbe eller pinnekjøtt? Er det egentlig utenkelig å lage risengrynsgrøt uten kumelk? Er du helt nødt til å spise mengder med fabrikkprodusert marsipan og sjokolade? Utfordre deg selv og de rundt deg og bryt noen regler, det er sånn nye (og mye sunnere) tradisjoner oppstår.
  • Pakk inn gaver i gråpapir. Veldig mye av det gavepapiret du får i butikkene kan ikke resirkuleres. En rull med gråpapir varer derimot i årevis, papiret kan selvsagt resirkuleres og det gir en gammeldags og koselig stil på pakkene.
  • Pynt med nellikappelsiner, pepperkakehjerter, kongler, kvister, nøtter og røkelse. Dropp det penge- og energisløsende julenipset som roper på deg fra butikkvinduene.

                                  image

Og for de av dere som er like sent ute med baking og laging av julegodt som meg: Her får dere et par kjappe oppskrifter på sunn julekos:

Glutenfrie og veganske pepperkaker (målene er cirkamål, prøv deg frem til ønsket konsistens og smak):

  • 200 g vegansk smør
  • 1 dl yaconsirup
  • 4 ss xylitol eller sukrin
  • 1 dl ris- eller havrefløte
  • 8-10 dl Toro Glutenfri lys melblanding eller Teff
  • 1 ts nellik
  • 1 ts ingefær
  • 1/2 ts pepper
  • 3 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • 2 krm steviapulver

Smelt smør, yaconsirup og xylitol/sukrin i en kjele. Sett til side og avkjøl før du rører inn fløten. Ha i mel, bakepulver og krydder og bland godt. Kna deigen til den er smidig. Dekk den til og sett den i kjøleskapet til dagen etter. Neste dag knar du deigen igjen før du kjevler den ut til ca 3 mm tykkelse. Stikk ut kakene med pepperkakeformer, bruk helst små former, da denne deigen kan være litt mer porøs enn vanlig pepperkakedeig. Stekes på 175 ℃ i 8-10 minutter. Avkjøles på rist.

                                  image

Mandelsjokolade:

Denne oppskriften oppsto faktisk ved et misslykket forsøk på å lage marsipan, men viste seg å bli så god at det nok blir en klassiker hos oss hver eneste jul. Dette er også cirkamål, så prøv deg frem til ønsket konsistens og smak.

  • 5 dl mandler
  • 5 ss sukrinmelis (du kan også kjøre sukrin i food prosessor for å få melis)
  • 5 ss yaconsirup
  • 1 dl smeltet kakaosmør
  • 5 ss smeltet kokosolje
  • 2 dl rått kakaopulver
  • 1 ts vaniljepulver eller vaniljeessens
  • 2-3 krm steviapulver
  • 1 ts kanel
  • 1/4-1/2 ts mandelessens
  • en liten klype salt

Mal mandlene i food prosessor og bland inn sukrinmelis og kakao. Jo mer kakao, jo mørkere sjokolade får du. Smelt kakaosmør og kokosolje over vannbad og rør dette inn i blandingen. Bland inn resten av ingrediensene og smak deg frem til ønsket sødme. Rull massen til små kuler og legg på et plastkledd brett i fryseren. Når sjokoladen har stivnet er de klare til servering. Oppbevares kjølig.

                                  image

Appelsinsjokolade:

Denne sjokoladeoppskriften er himmelsk enkel, og kan varieres i det uendelige. Alle målene er cirkamål.

  • 2 dl smeltet kakaosmør
  • 3 ss yaconsirup
  • 0,5-1 dl rått kakaopulver
  • en liten klype salt
  • 2 krm steviapulver
  • 1/2 ts kanel
  • Appelsinessens

Smelt kakaosmør i en mellomstor glassbolle over vannbad. Bruk visp og rør inn yaconsirup og kakaopulver. Tilsett salt, stevia, kanel og appelsinessens. Bland godt og smak til. Tilsett mer kakao hvis du vil ha en mørkere sjokolade. Hell blandingen over i sjokoladeformer eller på en plastkledd tallerken og sett i fryser eller kjøleskap til den er stivnet. Oppbevares kjølig. Du kan variere denne oppskriften ved å tilsette nøtter, gojibær, rosiner eller andre sunne godsaker, eller du kan bytte ut appelsinessensen med peppermynteolje eller andre deilige smaker.

Nøttestek og risengrynsgrøt: Det finnes utallige oppskrifter på nøttestek på nettet. Denne har jeg tenkt å teste ut i år. Til denne spiser jeg det samme tilbehøret som de jeg feirer jul sammen med. I år har jeg også lyst til å lage en vegansk risengrynsgrøt, og synes denne oppskriften høres fristende ut.

           image       image

Lykke til med siste førjulsinnspurt ♥

Photo credits: Come Clean, healthycrush.com, bonappetit.com, veganmisjonen.blogspot.com, dinmat.no.

FORRIGE INNLEGG NESTE INNLEGG

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

DIN KOMMENTAR